Tornar als orígens per guanyar el futur


Tot i que les activitats de la fundació no s'aturen mai durant l'estiu, setembre és un reinici per a tots nosaltres, moment de tornar a posar tota la carn a la graella després de la treva estival. Tot això en un any que està sent complicat per a les entitats socials, amb pressupostos prorrogats, i amb un nou pla de Servei Socials que s'acaba de presentar i a partir del qual renovem un cop més les nostres expectatives i ens proposem dos grans reptes.

Primer de tot, tornar a l'essència. El motor i raó de ser de la fundació són els infants, joves i famílies que en formen part, bé perquè ens han triat, bé perquè els nostres camins s'han creuat en algun punt, tant a través del nostre radi d'intervenció com gràcies a l'acció d'intermediaris. Sigui quin sigui l'origen de la unió, ens devem a ells i elles. Ara i sempre.

Per això, hem de continuar treballant per oferir-los les oportunitats que siguin necessàries perquè puguin assolir els seus somnis. Estar-hi, ser-hi, romandre. Plantar, regar i germinar. Diferents intensitats, diferents plantejaments, diferents mètodes, tot amb un únic objectiu: una ciutadania plena. Persones lliures i responsables amb un present i un futur dignes, preparades i motivades per superar tots els obstacles que la vida els posi al davant, que sens dubte seran molts, i també amb la il·lusió d'aprofitar totes les escletxes d'aprenentatge, alegria i felicitat que trobaran al llarg del camí, primer amb els educadors, els terapeutes i la resta de treballadors dels centres, i més endavant amb totes les persones amb qui es creuaran en cada etapa de la vida. Aquesta finalitat fundacional ha de ser sempre la nostra fita principal. És el que ens fa tirar endavant malgrat totes les traves i els que ens fa persistir a través de les adversitats. Sempre hi ha esperança, no ens n'oblidem mai.

Com a eines per treballar plegats amb aquests objectius a l'horitzó, recuperem l'essència, tornem als orígens: la participació i l'acció comunitària per assolir l'objectiu de transformació social mitjançant l'apoderament, la corresponsabilitat i el protagonisme de totes i cadascuna de les persones que formen part de la fundació.

I en segon lloc, construir futur amb el Pla Estratègic 2020-2024 ‘Sostenibilitat i ODS’. Aviat presentarem el nou full de ruta per als pròxims quatre anys, alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides, amb una clara perspectiva de gènere. Som conscients que l'únic futur col·lectiu viable implica garantir un respecte absolut als drets de les dones i per evitar qualsevol forma de discriminació per motius de gènere. Des de la fundació farem tot el possible perquè així sigui, educant en la igualtat de gènere i fent tota la pedagogia necessària per inculcar els valors de respecte, inclusió i tolerància.

Així, el nou pla de l'entitat se sustenta en quatre pilars bàsics: l'ètica aplicada als serveis socials; la sostenibilitat, la innovació i la mesura de l'impacte; la promoció d'oportunitats i la reducció de desigualtats.

Aquesta combinació i aquest equilibri, entre l'essència i la innovació, són els que ens permetran al llarg dels pròxims quatre anys oferir una resposta als reptes que tenim al davant: fomentar la col·laboració entre tots els agents i protegir els serveis socials com a bé universal i de prevenció; la inserció social i laboral dels joves migrats; l'acompanyament a les famílies en els diferents moments del seu cicle vital; i participar activament en la revisió del sistema de protecció, el desplegament del model SIS i el pla estratègic de Serveis Socials.

En definitiva, el nostre objectiu és mantenir la viabilitat i sostenibilitat de la fundació, amb serveis, projectes i accions que aportin valor afegit, amb la qualitat i la fidelitat al nostre model d'intervenció social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Paco Cárdenas Barcelona
2.
Em crida l’atenció el títol de l'article quan vostè nega sistemàticament el dret a conèixer els orígens i no li preocupa les conseqüències d'això en el futur, ni a la directora ni al subdirector de la Fundació.
Com vostè diu, sempre hi ha esperança, no ho oblidem mai. Per a tots. I per això li torno a demanar poder veure'ns i donar coherència i credibilitat a tan bons principis que vostè propugna i que tots compartim. Al final tot se sap, el mal estarà fet i s’hauran de donar explicacions i assumir responsabilitats.
Aquí, www.eslamevafilla.cat, explico millor a què em refereixo.
  • 3
  • 1
Araceli Lázaro Barcelona
1.

Coincideixo en la necessitat de tornar a l'esséncia. Crec que cal fer una reflexió molt acurada aprifitant la revisió dels Sistemes de Serveis Socials i Protecció. I crec també que a vegades s'han confós les funcions amb els efectes.
La funció de les polítiques socials és la millora de qualitat de vida del ciutadans. I els programes, entitats i administracions són instruments per aconseguir-ho.
Massa temps sense visualitzar-ho al quotidià.
Ànims i a sumar voluntats

  • 0
  • 0

Comenta aquest article