Per què ensenyament i salut no es parlen?


Més enllà de les necessitats actuals, és necessari un nou enfocament en la gestió de la salut i de l’educació a la població infantil. En general, l’enfocament se centra en la cura de la malaltia i no de la salut, així com de l’aprenentatge i no en l’autoconeixement. La malaltia no existeix, és una pèrdua de salut. Som eficients, però no efectius.

A les nostres escoles hi ha una gran diversitat de paradigmes, però, en primer lloc, hi ha un buit legal. El Decret d’Autonomia 102/2010 estableix que sigui en l’àmbit del centre on se situï la presa de decisions. Periòdicament es porten a terme algunes campanyes de salut que no són integrades a la realitat de cada centre, produint-se incoherències vàries.

Per exemple, es procedeix a la dotació d’equipaments de resposta ràpida per fer reanimació cardio pulmonar i per altre costat, els seus professors es neguen a posar autoinjectables de medicació de rescat. Un altre exemple? Les polítiques d’Inclusió de les escoles no són transparents, no es difonen els mitjans de què el centre disposa i no es promouen les relacions entre els pares afectats.

Existeixen diferents iniciatives d’escoles saludables, però la gran fita és integrar aquesta preocupació a la direcció del centre i impregnar així tota l’organització i les seves accions. El Sistema de Salut de Catalunya necessita prioritzar l’atenció primària, però els recursos són insuficients i els hospitals no poden assolir aquesta funció.

Educació per la salut es caracteritzaria per acompanyar en el procés d’autoregulació de la salut, amb una continuïtat en el temps. Fer salut és crear consciència de salut. L’escola, per la seva raó de ser, els seus valors, experiència i coneixement seria el marc idoni d’aquestes actuacions. D’acord amb el que diu el doctor V. Fuster, hem de pensar que tot allò que s’aprèn entre el tres i sis anys resulta fonamental per la resta de la seva vida i, a més a més, aconsegueix abastar a tot el seu entorn.

Els nens són el futur d’una societat desitjable, sana i saludable.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article