2020: Temps d'oportunitats


Sovint i de forma periòdica, pensem que un fet o una data concreta ens aboca a un canvi sobtat en la manera de fer i de viure. Anoto només la caiguda del mur de Berlín l'any 1989, els atemptats de l'11 de setembre de 2001 a Nova York, la crisi econòmica mundial iniciada el 2008... Semblava que tot s'acabava i que tot recomençava. Potser sí, i no dic que no. I ara la Covid-19 en el 2020...
El que us vull dir és que estic convençut que l'evolució social, les alteracions econòmiques i les novetats en la manera d'entendre el món són moviments constants i continuats. Any a any, dècada a dècada. Amb moments més visibles i amb altres més soterrats. El temps mana i ens obliga a renovar-nos de forma permanent.

El moviment associatiu –també ateneus, casals, casinos, etc.– no escapem d'aquesta realitat. No hi ha receptes màgiques per reconèixer aquesta evolució, però és clau entendre-la per continuar mantenint el protagonisme social que avui disposem.
Apuntem l'exemple de la telemàtica. Cal posar-nos al dia en l'ús de les eines telemàtiques com un fet que ens aboca la realitat d'avui dia. Un ús del tot obligat per gestionar i comunicar, més i millor, en el món actual.

La Covid-19 ens ha evidenciat les mancances que ja patíem i que van, fins i tot, més enllà del Tercer Sector (desigualtat entre famílies, teletreball ineficient, necessitats en els centres educatius, etc.). Preguntem-nos: Les associacions disposem d'aquests recursos telemàtics i posats al dia? Les persones voluntàries que formem part de les juntes de les nostres entitats tenim una formació telemàtica suficient per fer-ne un ús correcte?

Un segon exemple és l'impuls de les xarxes socials. La gent jove fa un ús destacat d'Instagram i encara Twitter, Facebook... Preguntem-nos: Les associacions disposem d'aquestes eines per comunicar-nos de forma continuada i correcte? Quin llenguatge utilitzem per arribar als nous públics juvenils? Com podem escoltar millor les generacions més joves? Com podem oferir i crear espais propis d'activitat on la gent jove esdevingui promotora i protagonista?

Els Ateneus i l'associacionisme en general, han de ser oberts als nostres joves i a les seves noves inquietuds. L'associacionisme és una veritable escola de democràcia. Avui constatem que cada cop s'assembla més un jove de Helsinki, Buenos Aires, Barcelona o Falset. La tecnologia ens permet estar informats de qualsevol fet a milers de quilòmetres. Per tot plegat, és fonamental fer que aquesta mateixa tecnologia apropi als nostres joves a conèixer i valorar el que compartim des de fa generacions al nostre país. Des dels Ateneus hi podem contribuir d'una manera decisiva.

En acabar només vull referir-me a quatre apunts que, si els considerem, poden ser facilitadors de fortalesa futura per a les nostres associacions:

  1. Escoltar, més i millor, les inquietuds de la nostra ciutat/barri/poble per posar al dia la cartera d'activitats i serveis de l'entitat.
  2. Articular nous mecanismes de participació activa i transparència entre els nostres socis i col·laboradors.
  3. Actuar des de la proximitat del nostre entorn i mitjançant aliances amb altres entitats i col·lectius no formals.
  4. Promoure espais propis d'activitat entre col·lectius que poden esdevenir futurs membres/associats de la nostra entitat.

Assolir aquestes idees ens pot permetre bastir noves oportunitats. No és senzill. Si tenim encert i sort, aquestes oportunitats ens podran fer més forts davant l'inevitable pas generacional. El temps sempre ens portarà moments puntuals que ens emmirallarà les nostres limitacions. La Covid-19 també passarà...

El repte és entendre que les associacions hem de continuar avançant a la mateixa velocitat que la nostra societat. Només pot ser així perquè som part d'aquesta societat. I en volem destacar, per fer-la millor.

Marcel Esteve i Robert

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article