inDocumentats


La Souad viu a Figueres, té dinou anys i treballa d'auxiliar administrativa a la Fundació Intermedia des de fa vuit mesos. Gràcies al contracte de feina —d'un any— ha pogut regularitzar la seva situació administrativa. Explica que va arribar a Espanya per Andalusia en una pastera, però que l'arribada la recorda molt pitjor que el viatge, sola, fins a Europa. Ara parla un bon català, s'està traient l'ESO a l'Escola d'Adults de Figueres i vol aprofitar l'estiu que no té classe per treure's el carnet de conduir. Fantasieja amb el futur: voldria ser enginyera i viure a una ciutat com Nova York. Com ella, en Hamza, en Zacariae, en Youssef i en Miloud són també joves extutelats que des de fa vuit mesos que tenen un contracte de feina a Intermedia a través del Programa Treball i Formació Línia Joves del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i que veuen com tenir un contracte laboral els ha canviat la vida. 

La coordinadora del programa i la seva tècnica referent, la Laia Alonso, els acompanya en el seu dia a dia per tal que quan acabin el contracte a la fundació, puguin trobar una feina en una empresa que valori tota la formació que han fet i les competències que han desenvolupat al llarg d'aquest temps. Ells cinc ja gairebé ho tenen. Són joves, amb totes les dificultats que té qualsevol jove en aquests moments per aconseguir ser autònom/a amb una mínima estabilitat. Però han pogut sortir dels pisos de joves on vivien, han pogut pagar-se una habitació o un pis compartit i veuen el futur amb una mica més d'esperança.

En Hamza, que sempre té un somriure per tothom, recorda amb amargor el periple que ha patit per aconseguir “els papers”. La burocràcia l'havia dut a un carreró sense sortida perquè el NIE li va caducar i se li va denegar la documentació perquè no trobava feina amb contracte d'un any. In extremis va poder acollir-se al programa i ara s'encarrega de donar suport a la recepció d'Intermedia al Raval.

Per a les empreses que volen apostar per donar una oportunitat laboral a joves extutelats tampoc és fàcil. Les condicions per contractar aquests joves impliquen fer una previsió amb temps, ja que la documentació i els tràmits triguen un parell de mesos en arribar, per tant, no serveixen per cobrir ofertes de feina amb caràcter d'urgència o per necessitats de producció immediates. A més, cal que els ofereixin un contracte llarg d'un any i que paguin una taxa extra d'uns 220 euros. Aquí, doncs, la tasca d'entitats com Intermedia, que s'ocupen d'acompanyar no només als joves, sinó també a les empreses amb aquests tràmits, és fonamental.

L'any 2018, arran de la detecció de l'increment continuat de joves en situació de vulnerabilitat, administracions i entitats del Tercer Sector van crear la Xarxa de Joves de la Ciutat de Barcelona, impulsada pel Consorci de Serveis Socials, per poder fer un treball conjunt i coordinat entre entitats administració pública. Des d'aleshores, Intermedia lidera en aquest espai la subcomissió d'inserció laboral i duu a terme conjuntament amb un grup motor format per diverses entitats un projecte pilot que pretén aconseguir oportunitats laborals a la ciutat de Barcelona per a 17 joves extutelats. El pilot pretén trencar barreres i acostar Barcelona cap a una marca de ciutat responsable, lluny de la tendència actual que mostra com a la capital catalana, malgrat la concentració de grans empreses, per a aquests/es joves és molt més difícil aconseguir oportunitats de feina que a la resta de pobles de comarques (principalment rurals) de Catalunya.

En Youssef, que fa d'auxiliar administratiu, quan surt de la feina entrena amb un equip de futbol amb altres joves. S'ha aconseguit treure el carnet de conduir i comprar-se un cotxe que li serveixi per trobar feina i per moure's amb més llibertat. El seu company, en Zacariae treballa a l'àrea d'informàtica. Ja havia fet Batxillerat al Marroc i aquí ha pogut acabar de formar-se en aquesta branca. En Miloud, en canvi, treballa i ha fet formació de neteja, però la seva passió és la cuina i en un futur voldria ser cuiner i trobar feina en un restaurant.

A través de diversos programes dirigits a joves tutelats i extutelats i amb aliança amb entitats i administracions, l'últim any i mig, Intermedia ha acompanyat a una seixantena de joves cap a la inserció laboral gràcies a la col·laboració d'empreses valentes que, malgrat les complicacions afegides, han cregut en aquests joves com ho hem fet nosaltres. L'experiència és tan bona que els cinc joves han volgut explicar davant de càmera com és el seu dia a dia a la feina i com ha estat aquesta tasca d'orientació i inserció laboral.

El reportatge inDocumentats, que dóna veu als cinc protagonistes, pretén mostrar l'altra cara de la moneda i allò que gairebé mai es veu als mitjans sobre aquest col·lectiu: joves que han migrat sols que no delinqueixen. Joves amb ganes de sortir-se'n, de formar-se, de trobar feina, de divertir-se, d'anar a la platja amb els amics... joves, com qualsevol jove. Joves que gràcies al suport d'entitats i empreses, ja no són inDocumentats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article