El paper de la fisioteràpia en la pandèmia de la Covid-19


Per explicar la importància de la fisioteràpia durant la pandèmia de la Covid-19, és necessari fer un petit resum per posar en context el que com a fisioterapeutes vam aportar i encara continuem aportant com a professionals sanitaris en el Sistema Català de Salut. El dia 26 de febrer 2020 es coneix el primer cas d'infecció pel Coronavirus SARS-CoV-2, el 5 de març es notifica el primer cas greu a Catalunya, el 10 de març es publica ja l'expansió descontrolada del virus, el 13 de març se suspèn tota l'activitat docent i el 14 del mateix més el govern de l'estat espanyol declara l'estat d'alarma. Ningú posa en dubte que aquests dies i durant pràcticament any i mig això ha suposat un dels majors reptes sanitaris al nostre país i al món.

Pràcticament en menys d'un mes tots els recursos humans, tècnics i logístic de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron es van anar adaptant a situacions canviants amb una velocitat de vertigen per atendre la nostra població en una situació sanitària d'extrema gravetat. Durant l'entrada dels primers malalts de Covid-19 a urgències i a les UCI de l'Hospital, ja el dia 11 de març a la sessió clínica habitual de la Unitat de RHB Cardiorespiratòria i Crítics del Servei de Medicina Física de Vall d'Hebron es planteja el paper de la fisioteràpia enfront d'una infecció vírica extremadament complexa.

Una de les primeres conclusions va ser que la fisioteràpia havia d'atendre a la situació de les UCI a l'Hospital i en especial a dues situacions clíniques: la primera a l'atenció respiratòria, encara que vam discutir molt si era necessària en una pneumònia, però en poc temps vam veure que era més que una pneumònia, i la segona la mobilització dels pacients sedats. Totes dues per reforçar en la manera que fos possible l'atenció clínica en un context d'un virus altament infecciós.

Segons han anat passant els dies, és ja per tots conegut la importància de la rehabilitació i en concret la fisioteràpia, no només a l'atenció clínica aguda que es va realitzar entre el 16 de març fins a la primera setmana de maig que va portar a treballar ininterrompudament cada dia de la setmana als diferents dispositius de malalts crítics de l'Hospital. En concret a 22 fisioterapeutes especialitzats en fisioteràpia cardiorespiratòria i crítics i altres 20 fisioterapeutes a les diferents plantes de l'hospital per tal de minimitzar les seqüeles respiratòries, neurològiques i múscul esquelètiques que deixava la Covid-19. Pràcticament tota la plantilla del Servei de Medicina Física i Rehabilitació (metges i metgesses, terapeutes ocupacionals, logopedes, TCAIS, monitors i monitores i auxiliars administratives) es va implicar de manera decidida des de l'inici d'aquesta situació pandèmica.

Ara ja passades cinc onades d'aquesta pandèmia veiem la gran importància de la fisioteràpia per als malalts infectats per la Covid-19. I no només en els malalts que han passat per l'UCI, sinó també en les afectacions respiratòries i motores que persisteixen en moltíssimes persones. Durant molt de temps continuarà sent un gran repte d'atenció assistencial pels diferents Serveis Especialitzats de Rehabilitació i en especial per la fisioteràpia, que haurà de continuar donant una resposta clínica eficaç de qualitat i eficient reduint costos humans, temps de rehabilitació i visites mèdiques.

Una de les grans satisfaccions que els i les fisioterapeutes hem tingut, no únicament pels que treballem un entorn hospitalari, sinó tots els que treballen als diversos nivells assistencials, és sentir-nos molt orgullosos d'haver participat en un acte sanitari amb professionalitat, qualitat científica i humanitat fent sempre equip amb els nostres metges i metgesses rehabilitadors. Sempre tot el col·lectiu de fisioterapeutes ens hem donat suport i hem anat compartint les nostres experiències clíniques tant a escala nacional com internacional. Així cal destacar el gran paper de suport docent, clínic i de divulgació del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.

En aquests moments ens sentim molt agraïts del bon reconeixement que la fisioteràpia ha tingut i, de ben segur, seguirà tenint per part de les direccions d'hospitals, diferents serveis mèdics, institucions i ciutadans. Com col·lectiu sanitari que som ens encoratja situar-nos com a actors claus i continuar col·laborant amb tota la nostra il·lusió, preparació clínica, docent, científica, innovadora i sobretot humana per donar respostes i continuar contribuint a la qualitat assistencial del Sistema Sanitari Català.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article