Som corresponsables de l’educació dels infants


Si ets mare o pare o responsable d'un infant en edat escolar això va per a tu.T'agrairé que dediquis uns minuts del teu temps a llegir això que t'escric. Ja dono per suposat que el teu temps és molt valuós. Ho sé perquè el meu també ho és.

Com a famílies formem part de la comunitat educativa i som corresponsables de l'educació que reben els nostres fills i filles a l'escola. Ser corresponsable no significa criticar ni fiscalitzar l'equip docent, significa compartir, dialogar, debatre, construir i transformar l'escola que volem.

L'acollida matinal i de tarda, el menjador escolar, les activitats extraescolars, la sol·licitud de subvencions, l'edició de la revista trimestral, el calendari amb les fotos dels infants, l'agenda, el cinema a la fresca, el sopar de famílies, la colla de gegantons i capgrossos, el grup de percussió, les reunions amb la direcció de l'escola, els enllaços família-escola, la comissió de gènere, les xerrades i tallers per famílies són algunes de les moltes coses que gestionen i fan possible les AFA.

Hi ha qui pensa que les AFA són gestionades per una colla de mares i pares avorrits, que queden per socialitzar perquè tenen poca feina o poca xarxa social. Si comparteixes aquest pensament et demano que et paris un moment a pensar que passaria si aquestes mares i pares no dediquessin part del seu temps (tant valuós com el teu i el meu) a gestionar totes aquestes activitats que es realitzen a l'escola. Creus que es podrien mantenir?

Creus que són assumibles per les butxaques familiars si passessin a ser gestionades per una empresa? Creus que tindrien la calidesa i qualitat educativa que actualment tenen? Creus que donarien resposta a les necessitats reals de l'escola de la qual formes part?

Personalment crec que sense la implicació de les famílies es perdria l'essència de la comunitat educativa i a poc a poc tornaríem a dibuixar aquella línia que separa les famílies del que passa dins l'escola. No cal ser-hi sempre, no cal formar part de la direcció de l'AFA, ni tan sols cal formar part d'alguna de les comissions que gestionen tantes activitats necessàries. Hi ha moltes maneres de col·laborar amb major o menor dedicació horària i implicació.

Cada any l'AFA de l'escola diu adéu a famílies que han fet possible, durant molts anys, moltes de les activitats que s'hi duen a terme. No són persones sobrades de temps, no són persones avorrides ni mancades de xarxa social. Són persones compromeses amb l'educació dels seus fills i filles i que han volgut compartir el seu temps personal i la seva expertesa professional per fer més rica i diversa la comunitat educativa. Gràcies, Ramon, Anna, Pau i totes i tots els que generosament heu format part de les AFA. També cada any l'AFA acull amb il·lusió les noves famílies que arriben a l'escola.

Si has arribat fins aquí i ja saps de què et parlo; gràcies per formar part de l'AFA de la teva escola. Si has arribat fins aquí i no saps que fa l'AFA de la teva escola contacta-hi, pregunta, opina, dialoga i participa. Sempre falten mans i tota col·laboració és benvinguda.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article