Necessitem un pla


Fa quatre mesos el sector es va unir per reclamar un finançament just per als serveis d’atenció a les persones de caràcter social. Ho feia després de veure que en els pressupostos aprovats per a l’any 2022 de la Generalitat de Catalunya no s’havien recollit les demandes del Tercer Sector Social. Ara, a les portes de l’estiu, i ja amb els pressupostos del 2023 en ment, volem posar sobre la taula algunes reflexions. 

La millora del finançament ha de passar tant per la revisió dels preus dels serveis que actualment s’estan prestant, com per l’ampliació de la cobertura del sistema. Les dues coses són prioritàries i una cosa no ha d’anar mai en detriment o contraposició a l’altra.

Les creixents necessitats socials de la ciutadania, la pressió assistencial o les llistes d’espera que té avui en dia el sistema de serveis socials requereixen respostes àgils, urgents i absolutament necessàries. Cal una major inversió per assegurar la cobertura dels drets socials. Però, què passa si només es posa el focus en aquest increment de la cobertura dels serveis? Passa que s’està perpetuant una situació insostenible per les entitats i pels professionals del sector. Tan important és el que fem, com el com ho fem. I parlar de com ho fem és parlar, entre altres coses, del finançament d’aquests serveis. Un finançament que ha de permetre assegurar la qualitat del servei i unes bones condicions laborals per a les professionals. Es tracta de serveis essencials de responsabilitat pública i, per tant, és l’administració qui ha de garantir les dotacions pressupostàries adequades per garantir la sostenibilitat d’aquests. Fa massa anys que el Tercer Sector Social i els seus professionals estan sostenint una situació d’infrafinançament crònic injustificable que no fa més que devaluar el sistema de serveis socials a casa nostra.

El seu reconeixement ha de passar necessàriament per una aposta clara i decidida per ubicar-los al nivell de Salut i Educació. Com sempre diem, som encara el germà pobre de l’estat del benestar i una societat avançada ha de ser exemplar en les seves polítiques de protecció social. Tothom pot patir en algun moment de la vida situacions de vulnerabilitat i cal un sistema prou fort i robust per donar resposta a aquestes necessitats. Ningú qüestiona la necessitat de millorar la sanitat i l’educació, però sovint no és així amb els serveis de caràcter social, estranyament “reservats” per a persones que viuen als marges o a les perifèries de la suposada normalitat.

Igualment, no podem normalitzar la visió que el rol de la iniciativa social és suplir les mancances de les polítiques públiques. No es tracta de suplir res. Es tracta d’enfortir el sistema públic d’atenció i alhora, enfortir els models de col·laboració entre les administracions i les entitats socials del territori per multiplicar l’impacte de les polítiques i assegurar la cobertura de drets, des de la complementarietat, la vocació de servei públic i la corresponsabilitat en la construcció d’una societat més justa i cohesionada.

És gran el camí a recórrer per arribar a la situació desitjada. Som plenament conscients que no es revertirà la situació d’infrafinançament en un sol any (ni en dos, ni en tres). El què necessitem és un pla. Un pla que apunti on volem arribar i, sobretot, que es comencin a fer les passes necessàries per assolir uns objectius que ben segur són compartits. Un pla que trenqui definitivament amb el greuge comparatiu entre els serveis de gestió pública directa i els de l’àmbit concertat, impulsant l’equiparació de costos dels serveis, incloses les condicions salarials i laborals de les professionals. O, entre altres qüestions, un pla que incorpori un sistema de finançament estable que passa tant per la reclamada llei d’acció concertada com per l’actualització de la cartera de serveis socials.

Tenim clars els objectius i confiem que els pressupostos públics del 2023 que s’han de començar a treballar des d’ara mateix reflecteixin, aquesta vegada sí, totes aquestes demandes del sector. Per part nostra, mà estesa i ganes de treballar per a fer-ho possible.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article