Llistes d’espera que no acaben


Les llistes d'espera per als serveis residencials i d'atenció diürna per a les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament continuen sent un alarmant problema que el Govern i el Parlament no acaben d'afrontar amb la contundència i la celeritat que les famílies i les persones amb discapacitat necessiten. A finals d'abril d'aquest any, i després de la intensa campanya de denúncia de les entitats de Dincat #StopLlistesdEspera, que ens va dur al carrer a més d'un miler de persones el passat 3 de desembre, la Conselleria de Drets Socials anunciava un pla del Departament que tenia per objectiu reduir aquesta llista d'espera.

La previsió era que, durant aquest 2022, s'incorporessin 385 noves places en residències i llars residència, 415 places en centres d'atenció diürna i 200 per al servei de suport a l'autonomia de la llar pròpia, a banda d'incrementar el nombre d'hores d'atenció precoç. En el seu moment, vàrem valorar l'esforç que representava aquest anunci, sobretot quan feia anys que no es creaven noves places per a serveis per a les persones amb discapacitat intel·lectual i l'angoixa per a milers de famílies era evident, la vulneració de drets escandalosa i l'afectació a la qualitat de vida de les persones, greu.

Des de Dincat, havíem denunciat una llista d'espera de més de 3.500 persones per als serveis residencials i gairebé un miler per als serveis d'atenció diürna, al marge de tots els joves amb discapacitat intel·lectual que, quan acaben la seva etapa educativa, tenen el dret a rebre els suports a centres d'atenció diürna, quan els serveis de la Generalitat consideren que no estan en condicions d'incorporar-se a una feina remunerada. A més, posàvem de manifest l'absurditat que suposava que molts equipaments residencials o d'atenció diürna, sovint finançats exclusivament amb recursos privats aixecats per les entitats de Dincat, tinguessin places buides, tot esperant ser concertades per la Generalitat. És a dir, persones sense places, places sense persones.

Vistes les xifres de la llista d'espera, és molt evident que la mesura anunciada pel Govern, essent benvinguda, és clarament insuficient i està molt lluny de resoldre el problema. Però, a més, la preocupació de les famílies i les entitats augmentà quan aquest juny el Departament obria la convocatòria per a la provisió de 372 places d'atenció diürna adreçades bàsicament a joves amb discapacitat que acaben l'escola i no poden treballar, i aquestes s'havien de restar de les 415 anunciades per a reduir la llista d'espera d'aquest servei. Si l'anunci d'abril era insuficient, la convocatòria de juny agreujava la sensació que la qüestió de la llista d'espera, en aquest cas en l'atenció diürna, no s'estava abordant com calia.

Som a finals de juliol i, de moment, la resta de places no s'han convocat i les del juny estan pendents de resoldre's. Pel que sabem, encara queden unes quantes setmanes, o potser un parell de mesos, perquè finalment es convoqui el gruix de les noves places anunciades pel Govern. Estarem acabant l'any. El 2022 pot acabar sent un altre any també perdut per a la creació de noves places i per garantir drets i suports a les persones amb discapacitat intel·lectual. Serà greu.

Quan a la tornada de les vacances d'agost es reprengui l'activitat parlamentària i es comenci la tramitació dels pressupostos de la Generalitat pel 2023, caldrà que la reducció de la llista d'espera sigui una de les prioritats del Govern i dels Grups Parlamentaris per a l'exercici de l'any vinent. Afrontar de manera seriosa l'eliminació de la llista d'espera per a la discapacitat intel·lectual i del desenvolupament no és una utopia. Per a un país com Catalunya ha de ser possible. És, senzillament, qüestió de voluntat política; de situar en el centre les persones i les seves famílies que, per a viure amb qualitat, necessiten serveis, suports i entendre que la qualitat de vida de les persones i dels drets que consagren les lleis que ordenen la nostra vida col·lectiva necessiten recursos suficients. Des de Dincat, apressarem perquè així sigui.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article