Maleïdes vacances


Arriba l’estiu, la calor, les platges, les piscines... i les ganes irremeiables de temps lliure per gaudir de les esperades vacances d’estiu. Aquells dies que tarden gairebé un any a tornar a aparèixer i que ens donen l’opció d’estar amb la família i els amics, de marxar de viatge, de descansar, de gaudir... O no?

Després de tants mesos desitjant que arribi el moment ens podem trobar amb sensacions que no ens esperàvem. La rutina que portem fent la resta de l’any de sobte es trenca, els infants no tenen escola i no s’ha d’anar a treballar. I ara què? Resulta que el dia conté un total de 24 hores que, quan tenim moltes coses a fer, poden passar molt ràpidament o, per contra, es poden fer realment eternes. Davant d’aquesta situació és possible que aparegui el famós estrès que “suposadament” ha de desaparèixer en aquests dies, per decidir i gestionar el que farem, com ho farem, quan ho farem, etc. I pren encara més importància quan es tracta de viatjar i marxar fora de casa. Els elements a tenir en compte són múltiples i probablement no aconseguirem tenir-los tots sota control.

Un altre aspecte rellevant per aquests dies tan esperats també poden ser les expectatives, siguin pròpies o dels altres. Quantes vegades rebem la pregunta: que faràs aquestes vacances? Marxareu fora? On anireu? Tots aquests ítems augmenten pressió i fan més complex una situació que pot semblar d’allò més senzilla.

Lògicament, totes aquestes situacions són conegudes per nosaltres i no apareixen únicament a les vacances, sinó també la resta de l’any a l’hora de decidir el que fem al nostre temps lliure, els caps de setmana o els ponts i petits “breaks” que tenim durant l’any, i realment són més difícils d’afrontar pel fet que es combinen amb l’atapeïda rutina que acostumem a seguir. Però resulta interessant posar un punt de consciència i atenció als aspectes mencionats que no acostumen a ser protagonistes a l’hora de parlar de vacances.

Sigui quina sigui la situació que ens envolta, les vacances realment poden ser un moment brillant o arribar a convertir-se en inconvenients i problemes. El fet d’entendre-les sempre des d’una perspectiva tan positiva i suposar que ens ha de servir per arreglar la resta de l’any, pot pressionar-nos fins a aportar més malestar que benestar. Igual que altres aspectes, les vacances estan subjectes al moment vital de cadascú i és important mantenir una flexibilitat i obertura a l’hora de viure-les, així com tenir la llibertat d’invertir-les en allò que ens vingui de gust, ja sigui dormir, fer el jardí, estar sol o en companyia, anar de viatge o no sortir de davant de l’ordinador.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article