Si comences una relació, que sigui sana


Quants temps t’ha costat aprendre que es necessiten anys per a conèixer en profunditat a una persona? Quantes vivències has hagut de compartir abans de confiar plenament en algú? I com has après que, de vegades, amb bones intencions no n’hi ha prou per cuidar els vincles? Jo, als 32 anys començo a entendre que els vincles es generen, s’intensifiquen o es modelen, però si no es cuiden, queden pel record.

Les relacions de mentoria (aquelles que s’estableixen entre una persona amb rol de voluntària i una persona que busca ser acompanyada) no s’escapen de totes aquestes inclemències. No és fàcil començar una relació i encara menys que aquesta sigui positiva, sana i duradora. Per aquest motiu a Punt de Referència fem suport professional durant mesos a totes les parelles de mentoria que generem en els projectes d’acompanyament al jovent tutelat i extutelat.

La clau per una bona relació implica dedicar-se temps, per això la mentoria de Punt de Referència dura nou mesos. Aquest temps ens permet conèixer-nos mitjançant entrevistes individuals on sabem què n’espera tothom qui participa de la relació que iniciaran, validar la seva participació i valorar els aspectes que els fan més afins a ser aparellats amb una persona o una altra. En el cas de les persones que es presenten voluntàries per acompanyar al jovent, dediquem una formació de deu hores en la qual resolem els seus dubtes i expectatives com a futurs mentors i mentores, però també ubiquem els límits que des de l’entitat els marquem. Perquè no tot s’hi val en una relació de mentoria.

Un cop iniciada la relació les professionals continuem presents: la mentora ens fa un retorn de cada trobada amb el o la jove, però també ens trobem en tutories a tres bandes (amb la mentora i la persona jove alhora) i finalment dediquem una trobada mensual a totes les mentores del grup perquè comparteixin amb la resta les seves vivències. Per acabar, quan finalitza la participació en el projecte cuidem les relacions fent-ne un tancament que a la vegada és un inici: la parella que ja ha fet créixer el seu vincle volarà sense el seguiment intensiu professional al darrere.

“Saber que sempre pots acudir a la professional i que pots preguntar si tens qualsevol dubte, a mi em serveix de molt, et sents ajudada sempre.” Diu la Carol, mentora del Mounir.  “L’espai mensual amb la resta de voluntaris per a mi és bàsic. És un espai que ens ajuda a totes i tots a compartir alegries i penes, que de vegades hi són”, explica en Toni, mentor d’en Houssain.

Aquesta cura del vincle i la coordinació a tres bandes, jovent– mentora – equip professional, és clau perquè les relacions siguin positives i de qualitat per a tothom i per aconseguir que els referents del jovent signifiquin un suport real per la seva trajectòria i les seves possibilitats d’emancipació.

Cada any 900 joves deixen d’estar tutelats a Catalunya, i perden la seva xarxa de suport. El voluntariat social pot ser una eina per acompanyar-los, però necessita relacions sanes. Quan fem voluntariat hem de deixar de banda els complexos i les angoixes, i confiar. La confiança i el temps sempre ens portaran a bon port.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article