Estem preparats per obrir les portes a la salut mental?


Vivim en un món que sembla buscar l’equitat i s’interessa per la diversitat, però realment està disposat i preparat per obrir les portes a la plena participació de totes les persones de la societat? En el cas de les persones amb un diagnòstic de salut mental, que s’enfronten cada dia a obstacles per poder expressar les seves opinions i poder participar activament d’espais culturals i de debat, com els Ateneus, aquest exemple o aquesta voluntat no és tan clara.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada quatre persones pot veure’s afectada per un trastorn mental al llarg de la seva vida i, a Catalunya, pràcticament l’11% de la població pateix alguna problemàtica de salut mental anualment. Aquestes dades posen de manifest que es tracta d’un problema global i que podria afectar-nos a tots en algun moment de la nostra vida.

Promoure la participació de les persones que tenen alguna problemàtica relacionada amb la salut mental en l’activitat dels ateneus és fonamental i necessari per tal de facilitar-los l’accés a les activitats comunitàries. Per fer-ho, cal implementar mesures específiques per apropar les activitats que s’ofereixen als ateneus a aquest col·lectiu, per conscienciar i sensibilitzar la població i per teixir una xarxa entre entitats que treballen per la salut mental i ajudar-los a donar-se a conèixer.

Una de les mesures que podrien aplicar-se des dels ateneus és fomentar la programació d’actes i accions de sensibilització en salut mental per fer arribar a tota la població informació veraç i realista i promoure, així, el trencament dels prejudicis i l’estigma que encara hi ha al voltant d’aquestes problemàtiques.

També és important garantir la formació específica dels treballadors i treballadores de les entitats, amb l’objectiu de fer-los coneixedors de la realitat d’algunes persones que participen en l’entitat i dotar-los d’eines per a poder atendre demandes i situacions sobrevingudes que es puguin donar en el marc de l’activitat de l’ateneu.

De la mateixa manera que la formació de l’equip professional és una política inclusiva molt positiva pels ateneus, també ho és el fet de generar sinergies i col·laboracions amb organitzacions i col·lectius en primera persona. Des dels ateneus podem donar-los l’oportunitat i l’espai de compartir les vivències de les persones que participen dels diferents col·lectius i, així, enriquir la programació i participació de l’entitat.

Amb tot, entenent la complexitat de poder aplicar mesures que puguin beneficiar a tothom, el que sí que és fonamental és poder obrir les portes i donar veu a totes persones en la mateixa mesura en el marc de les activitats que es duguin a terme als ateneus. La diversitat de perspectives i experiències permetrà enriquir els diàlegs i debats i, en aquest cas, cal convidar i empoderar a les persones amb una problemàtica de salut mental a compartir les seves veus i desafiar les barreres que encara persisteixen en la nostra societat.

(L’autora d’aquest article és Magda Montoro Terribas, del Club Social Espai de Lleure de l’Ateneu Santcugatenc)

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article