Un cercle inclusiu per a una societat millor


Tots els llocs de treball necessiten una formació prèvia i una adaptació del treballador al lloc de treball, independentment de les seves capacitats o del sector del qual es tracti. Aquesta realitat laboral cobra especial importància en el cas de les persones amb discapacitat, i molt més en aquelles considerades de difícil inserció. No en va, l’absència d’aquestes accions és un dels factors que provoquen les altes xifres de desocupació entre el col·lectiu a Espanya.

Formació, adequació i suport són les claus per a, segons els experts, aconseguir una inclusió laboral plena, real, que comporti una realització del treballador i la seva perfecta adaptació a l’entorn laboral. I, fruit d’aquesta necessitat, Fundació Grup SIFU ha posat en marxa la denominada Roda de la Inclusió.

Aquest projecte suposa la implicació de l’Àrea d’Integració Sociolaboral i de la seva plataforma de formació, ja que el seu objectiu és doble: d’una banda, aconseguir una ocupació per al major nombre de persones amb discapacitat; i per un altra, formar al treballador en aquelles competències generals o específiques d’acord amb els sectors productius als quals es dirigirà. D’aquesta manera, asseguren els responsables del projecte, en millorar els perfils professionals, els treballadors tenen més fàcil accés a llocs qualificats i amb millors condicions.

Recepcionistes, telefonistes amb idiomes, programadors júnior i sènior o project mànagers amb anglès en àmbits informàtics... Són oportunitats laborals, però que requereixen uns perfils amb unes competències més especialitzades que la majoria de les ocupacions que s’ofereixen, per exemple, en els centres especials d’ocupació (CEE).

Les empreses col·laboradores de Grup SIFU demanden aquests perfils, i projectes com la Roda de la Inclusió estan facilitant la seva ocupació. L’objectiu final d’aquest projecte no és crear llocs de treball sota l’empara del CEE, en l’empresa protegida, sinó que la inserció laboral es produeixi en l’empresa ordinària, sempre que el treballador es trobi a gust.

En línies generals, es tracta d’un programa d’acompanyament específic per a persones treballadores que proposa millorar les seves competències laborals i transversals mitjançant formació específica i adaptada. És a dir, aquest projecte s’aplica en persones que ja estan treballant en Grup SIFU. Una vegada iniciat el procés, la Fundació utilitza la seva plataforma de formació, amb un ampli catàleg de mòduls per a les diferents necessitats de les empreses, que s’imparteixen en un format adaptat i accessible.

El següent pas, una vegada estan formant el treballador, és la seva integració en l’empresa ordinària, un procés que necessita temps i especialització. Com s’ha indicat, el personal de l’equip d’integració sociolaboral de Fundació Grup SIFU els ajuda a buscar treball en empreses externes. Però quan parlem d’aquesta mena d’ocupació no es tracta d’instar a complir amb la legislació en matèria de quotes o a aconseguir la implicació de les empreses a favor de la seva responsabilitat social corporativa. L’objectiu últim és oferir treballadors amb la formació i les competències idònies per al lloc de treball, com en qualsevol altra contractació. 

Per a garantir l’èxit de la iniciativa, en el procés, que com s’ha dit es realitza mentre aquestes persones estan treballant en empresa protegida, s’adapta la seva durada als ritmes i necessitats del treballador, el veritable protagonista. El procés com a tal és un cercle que es pot iniciar en qualsevol dels punts, però la finalitat dels quals és que puguin sortir d’ell en el moment que ja estan treballant en una empresa ordinària, encara que en cas que el requereixin, poden tornar a entrar en el cercle i els ajudem a buscar un altre lloc en una altra empresa ordinària o a reinserir-se en el centre especial d’ocupació.

A l’hora de realitzar una inserció, ho fem amb una anàlisi prèvia dels llocs de treball, dels equips i de la persona, buscant a la millor per a cada lloc i empresa, analitzant les competències de les quals disposa la persona i marcant formació per a aquelles que no tenen en el moment de la contractació. A més, també treballen amb les empreses i equips, realitzant formació en diversitat funcional per a assegurar-se que els prejudicis i falses idees sobre la discapacitat siguin eliminats i també perquè els equips que coincideixen directament amb la persona contractada coneguin com treballa.

En el cas concret de Fundació Grup SIFU i la seva Roda de la Inclusió, prop de mig miler de persones van prendre part, i d’ells la meitat van viure aquesta transició de l’empresa protegida a l’ordinària de manera activa. Una bona notícia per als implicats, però també per a la societat, que guanya en inclusió. En definitiva, una societat millor.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article