Re major


A la música barroca, la tonalitat de re major va ser considerada com la tonalitat de la glòria, de la victòria, de l’èpica. Moltes obres clàssiques van ser compostes en re major, així com cançons contemporànies. Where the streets have no name, dels irlandesos U2 o Waterloo, dels suecs Abba en serien dos exemples ben coneguts.

Aquesta referència musical bé a tomb de les sensacions que em van despertar l’assistència fa unes setmanes, com a president executiu de l’Observatori per a la Transformació Social i membre del jurat, al lliurament dels Premis La Confederació, que des de fa set anys reconeixen les iniciatives més innovadores de les entitats del tercer sector social en els àmbits de la governança i de la transformació. L’encert d’aquesta plataforma rau en donar visibilitat, un cop l’any, a la força i valor d’aportació que caracteritza a les entitats socials catalanes. Enguany s’han presentat 58 candidatures amb alt nivell d’impacte que han fet complicada la decisió del jurat.

Una de les coses que converteix l’acte anual de lliurament de premis en un moment únic i especial és que les protagonistes del dia, amb majúscules, són les entitats de base. Polítics, representants de les administracions, juntes directives, federacions i jurat queden en un segon pla per donar veu als projectes. Les intervencions de les premiades en el moment de recollir el reconeixement són una mostra, a més de la il·lusió i la satisfacció viscuda, de la feina i l’esforç que hi ha darrere de cada iniciativa.

Certament, glòria, victòria o èpica no són termes d’ús habitual al sector social. Però és innegable que alguna cosa de re major hi havia als projectes que van tenir premi o menció especial a l’edició d’aquest any. Compromís, rigor, solidaritat o implicació són conceptes que es feien presents a cada nominació. Cadascuna d’elles amb les seves particulars tonalitats.

Re major de capacitat de transformació i participació real en el cas de la ‘Sociocràcia com a model de governança’, de la Cooperativa Integral El Roser de Sant Boi de Llobregat, proposta premiada a la categoria de governança democràtica i participació com a model d’aplicació real en la presa de decisions.

Re major d’articulació d’una metodologia orientada al canvi real a través de ‘Càritas Inn@va’, incorporant innovació organitzativa des de Càritas Diocesana de Girona, iniciativa reconeguda a la categoria d’organitzacions saludables.

Re major d’incidència en factors claus diversos com la inserció laboral, la promoció de la incorporació de les dones a les àrees tecnològiques i la reducció de la bretxa digital com a característiques de la iniciativa ‘FemCoders_F5’, de l’Associació Factoría F5 de Barcelona, premi de la categoría nous productes i serveis.

Re major d’empoderament de les persones participants com agents transformadors a través d’un enfocament comunitari en un entorn de màxima complexitat en el projecte de ‘Innova Tic’, de la Fundació Sargim de l’Hospitalet del Llobregat, reconegut a la categoria alt impacte en la comunitat.

I finalment, doble re major per a dues iniciatives de Barcelona reconegudes amb menció especial del jurat: ‘Transformem la societat mitjançant l’esport’, del Gimnàs Social Sant Pau, SCCL i ‘Xat de suport emocional per a joves’, de la Fundació Ajuda i Esperança. Dos projectes ben especials i singulars.

Tot i que sigui repetitiu, els assistents ens diem cada any que aquest acte és una de les més importants mostres, malgrat les contradiccions, dificultats i febleses, de la iniciativa i pervivència d’un sector essencial i estratègic per a la cohesió social del país. Emoció és la paraula que millor defineix l’acte i aquesta va aflorar amb l’actuació de tancament del Cor Dona Gospel del Lloc de la Dona Germanes Oblates, que va interpretar de manera brillant dues peces, en re major, mi menor o altra tonalitat que un profà de la música com jo no va saber distingir, però que va merèixer una llarga i sentida ovació del públic assistent.

(A la web de La Confederació podeu trobar el recull de totes les iniciatives presentades a l’edició d’aquest any).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article