El Nadal de les persones en habitatge compartit


Quan el Nadal pica a la porta i s’enlluernen els carrers de la ciutat, es vesteixen els aparadors dels comerços, i sonen infinits missatges tant a la televisió, la ràdio o les xarxes socials de frases que emanen el reagrupament familiar, la llar i l’intercanvi d’infinits regals... tot plegat impacta de forma especial a aquelles persones que tot això no ho tenen, ja sigui perquè la família és lluny, o bé perquè els vincles familiars o d’origen ja no hi són o s’han malmès...

Cada any, en aquestes dates, en els espais d’acompanyament i trobada, els residents que habiten les nostres llars sovint expressen d’una forma o d’una altra l’aclaparador que és per a ells viure el Nadal en la situació que es troben, ja que, malgrat poder estar reconfortats per l’habitatge que des de Sant Joan de Déu se’ls ha ofert per poder recuperar la seva situació, és cert que senten les absències d’una forma més punyent...

És llavors, en aquest moment, en què es fa més palesa la importància dels vincles i del sentit de pertinença, ja que cada persona busca poder guarir a partir d’allò que ha pogut reconstruir, el sentiment i l’escalfor d’aquelles persones o entitats que, encara que saben que no és la família d’origen, sí que els proporciona cura, afecte, reconeixement i pertinença, fent-los sentir part d’una comunitat on són importants.

El fet d’acompanyar persones amb un recorregut de vida, moment vital i procedències i confessions religioses tan diverses, sovint fa que des dels equips d’acompanyament haguem de poder dissenyar diferents espais on en festivitats tan presents com Nadal puguin atendre aquests sentiments trobats, que moltes de les persones que atenem ens expressen.

El fet de poder estar en un pis compartit sovint dona l’opció de generar una unitat de convivència on s’han teixit relacions de suport, solidaritat i cooperativitat, fent que, durant les festes Nadalenques puguin omplir les seves llars del mateix enllumenat que la resta i tinguin l’opció de celebrar els àpats i moments de festeig tots junts i compartint les tradicions i costums que a cadascun els caracteritza. Per contra, cal respectar i donar espai a aquelles persones que se senten més aclaparades i necessiten un espai on es prefereixi no fer ressò de cap missatge Nadalenc.

Els espais de trobada individual, oferts tant des dels professionals, com voluntaris o persones que formen part dels seus espais quotidians, han de poder acollir i escoltar tot allò que ressona en aquestes dates a cada una de les persones, mostrant l’escalfor i el reconfort que el vincle d’acompanyament i el reconeixement que l’altre emana.

Des dels programes d’habitatge compartit tenim el repte de promocionar i oferir activitats i opcions per a tothom, proporcionant espais on les persones tinguin l’opció de poder trobar-se i compartir les tradicions i àpats típics de la festivitat Nadalenca.

És per això que, des del Programa Llars, som testimonis de l’efecte que pot proporcionar fer un dinar de Nadal o una xocolatada la tarda de Reis, on estan presents el típic àpat de canelons, canapès i torrons, així com els regals que tots esperem rebre i fer constar així que són estimats i reconeguts per una família més gran.

Nadal significa naixement i el naixement sempre és llum, amor i cura. Cada persona ha de poder sentir, especialment per Nadal, que la seva llum batega al cor d’un altre.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article