Capgirem la fisioteràpia amb el nou gimnàs infantil


“Woooow!”, “Què bonic!”, “Al·lucina, això sí que és un gimnàs!”. És difícil traduir en paraules l’emoció amb què els nostres pacients expressaven les sensacions que van tenir el primer dia que van entrar a la nova Àrea Terapèutica de Rehabilitació Infantil i Adolescent de l’Hospital Infantil de Vall d’Hebron. Dilluns 20 de novembre serà una data que recordarà tot l’equip de Fisioteràpia i Teràpia Ocupacional del Servei de Rehabilitació: va ser el dia que vam estrenar el gimnàs pediàtric, un espai que ha estat possible gràcies a la Fundació ‘la Caixa’ i The Ricky Rubio Foundation.

Aquell dia, l’equip de professionals esperava els infants amagats darrere la porta del nou espai per copsar la seva reacció. Fins i tot, ens vam aliar amb algunes famílies per poder gravar les seves cares en entrar. La relació dels professionals i els pacients és molt estreta perquè el fisioterapeuta és un dels primers professionals que entra en contacte amb ells. Fem fisioteràpia respiratòria a la mateixa UCI Pediàtrica i continuem durant l’hospitalització dels pacients, segons les seves necessitats, amb fisioteràpia motora, teràpia ocupacional o logopèdia. També fem ambulatòria.

Fins aleshores, els infants havien d’anar a un altre edifici per fer fisioteràpia i teràpia ocupacional. L’antic “gimnàs” pediàtric estava a l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. “Gimnàs” entre cometes, perquè allà, disposaven d’un espai reduït on els professionals se les enginyaven per fer els exercicis.

El nou gimnàs ens ha permès fer un salt en la qualitat assistencial. Situa l’Hospital Infantil de Vall d’Hebron a l’alçada dels grans hospitals pediàtrics del món. Vall d’Hebron és, junt amb l’Hospital La Paz de Madrid, referent a l’Estat en aquesta àrea. Entre altres, compta amb acreditacions CSUR (Centre, Servei i Unitat Referent) en ortopèdia infantil; trasplantament renal, cardíac, pulmonar i hepàtic pediàtric, o malalties neuromusculars i rares. Tots requereixen rehabilitació. Més enllà d’evitar desplaçaments, la concentració de l’activitat i els recursos en un espai ampli, accessible i pensat per als pacients pediàtrics i adolescents ens ha ajudat a millorar l’assistència i la cobertura. Hem incrementat en gairebé un 40% el nombre de pacients que reben tractament de rehabilitació: hem passat de tractar 540 pacients l’any a 750.

El Premi Nobel de Medicina, Bernard Houssy, animava a imaginar grans coses per avançar, i això hem fet. Hem creat programes de telerehabilitació i rehabilitació en grup que abans no podíem fer per espai. Ja funcionen per a pacients oncològics, amb escoliosis o pectus excavatum.

La nova àrea té 220 metres quadrats distribuïts entre una sala diàfana polivalent per a pacients ingressats i ambulatoris; dues sales per fer tractaments individuals; dues sales de teràpia ocupacional i una segona sala polivalent que es pot obrir i tancar, segons les necessitats, on es farà fisioteràpia respiratòria. El seu disseny juga amb la idea d’enfocar la recuperació cap a un entrenament esportiu més que en un procés mèdic. A la sala polivalent hi ha dibuixada una pista d’atletisme. Les parets recorden a un rocòdrom i per traslladar els i les pacients que ho necessiten, del sostre penja una grua blava en forma d’onades que porta als infants i adolescents a imaginar que fan surf. I la paperera que hi havia a l’antic gimnàs per practicar tirs de bàsquet ha estat substituïda per una cistella de veritat que convida al joc.

L’altra gran novetat són els horaris: el servei obre 8.00 a 20.00 hores. Hem creat un nou equip de dos fisioterapeutes, una terapeuta ocupacional, administrativa i TCAI de tarda. I hem obert una franja específica de 15.00 a 17.00 hores per als pacients hospitalitzats. Sortir de les habitacions per anar al gimnàs genera emocions positives: deixen la planta per anar a un lloc a recuperar-se.

L’ampliació en horari de tarda està pensada perquè els pacients ambulatoris no hagin de saltar-se classe i les famílies tinguin més horaris per facilitar la conciliació. Seguint amb el fil narratiu que guia els pacients i les seves famílies per l’Hospital Infantil a través de les cultures del món, el gimnàs està a la planta zero, a l’espai dedicat a les civilitzacions de la Mediterrània. Com feien els grecs, hem convertit la rehabilitació i l’exercici en un joc, gràcies a un espai més accessible i amable.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article