Vall d’Hebron i el MNAC s’alien per tractar amb art adolescents amb càncer


L’adolescència és un període de transició crític de la infància a l’edat adulta, on les relacions entre iguals són un component molt important. El diagnòstic i tractament d’una malaltia oncohematològica en aquesta etapa vital pot fer augmentar la vulnerabilitat d’aquests adolescents i poden tenir efectes perjudicials.

Per una banda, els efectes secundaris dels tractaments i les possibles seqüeles a llarg termini poden fer augmentar el malestar emocional dels adolescents amb càncer (augmentant l’estrès i afectant el desenvolupament ordinari). D’altra, s’incrementa el risc de patir aïllament social (acompanyat de neguit per la intimitat sexual i tensió en les relacions), ja que, a causa de les llargues hospitalitzacions o visites freqüents als especialistes, han de limitar les activitats i també les condicions de la gent amb qui les fan.

Tenint en compte la vulnerabilitat dels pacients que es troben en l’etapa vital de l’adolescència, i atès que hi ha pocs estudis sobre pacients oncològics pediàtrics en relació amb el món de l’art, neix el projecte Obrint Portes, una col·laboració entre l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) dins el programa ‘Arts en Salut’, amb l’objectiu d’investigar si les activitats artístiques plantejades poden afavorir el benestar emocional, fomentar l’autoestima, treballar l’autoimatge, i també els possibles canvis en l’aparença física i impulsar la socialització d’aquests adolescents.

A través d’aquests objectius plantejats es preveu: fomentar habilitats socials adaptatives, reduir el possible malestar emocional, facilitar eines per gestionar la incertesa sobre el futur, crear un espai on es pugui compartir l’experiència de la malaltia i, sobretot, acostar els participants al món de l’art i que percebin el procés de creació artística com un canal de comunicació i expressió.

El projecte, liderat per Anna Saló amb la coordinació de l’equip de Psicooncologia Pediàtrica i Equip d’Assajos Clínics de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, consta de nou sessions de dues hores de duració que tenen lloc al MNAC, equip encarregat del disseny de les activitats i intervencions artístiques. Hi participen 12 adolescents d’entre 12 i 17 anys amb una patologia oncohematològica tractats al Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

El motor de les sessions i de la creació artística gira entorn del simbolisme de les portes, en el qual els participants intervenen una porta, ja sigui en parelles o individualment, a partir de diferents tècniques i processos artístics amb ajuda de dues educadores i del restaurador del museu. Les famílies acompanyants dels adolescents participen a les ‘Tardes d’Art’, un espai de distensió i gaudi únic per a ells dinamitzat per una altra educadora.

A partir dels resultats obtinguts del qüestionari SENA i d’un qüestionari de valoració personal fet ad hoc per participants i familiars, es farà l’anàlisi estadístic amb el qual es podrà valorar l’impacte del projecte en el benestar emocional dels pacients i extreure’n conclusions.

Avui dia, les sessions al museu estan a punt de finalitzar i a nosaltres ens resta fer l’avaluació final. Tant els participants com les seves famílies han anat fent arribar comentaris positius i han mostrat molta il·lusió, entusiasme i compromís pel projecte al llarg de totes les sessions. Des del MNAC, han donat total llibertat en la creació artística de la porta, fet que queda representat en les diferències entre unes i altres. Segons han anat explicant els participants, han pogut representar diferents vivències i emocions individuals a la vegada que feien grup i s’ajudaven els uns als altres.

A més, pares i mares també han gaudit del seu moment a les ‘Tardes d’Art’, trobant un espai per compartir i passar una estona tranquil·la i agradable. Sembla, doncs, que podem estar satisfetes de la feina feta, amb la idea que els resultats estadístics siguin positius i que, entre altres objectius, podem incloure noves eines de millora en el benestar dels nostres pacients a l’hospital o replicar el projecte en el mateix o altres àmbits en el futur.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article