Trencant la bretxa digital de gènere per construir futur


Ens agradi o no, la tecnologia i les xarxes socials formen part de la nostra vida i han esdevingut un espai on ens relacionem, ens informem i compartim visions sobre el món i altre qüestions més o menys superficials. Vivim en una era digital, on tot avança a un ritme que ens sobrepassa; tenim noves maneres de treballar i de relacionar-nos amb la tecnologia, i és en aquest punt on la transició digital és una qüestió clau de supervivència dins les empreses i les entitats del tercer sector.

Davant aquests fets, hem de posar-nos les piles per incorporar tots aquests canvis dins les nostres maneres de funcionar i sobretot per saber aprofitar les oportunitats que també ens ofereix aquesta nova realitat. 

Amb una mirada des de la perspectiva de gènere, és molt clara la bretxa que encara persisteix en el sector digital, amb les dones subrepresentades tant en les aules de les universitats com a l’àmbit laboral. En aquest context, és urgent incentivar i donar suport a la formació de les dones joves, amb l’objectiu de trencar barreres i fomentar la igualtat d’oportunitats en l’accés a un mercat laboral cada vegada més digitalitzat i amb una demanda creixent de professionals formats en el maneig de les tecnologies de la informació, la intel·ligència artificial o la creació de contingut digital entre d’altres. 

Per trencar la bretxa digital i superar estereotips de gènere, és essencial empoderar les dones joves en el sector digital i canviar la percepció cultural sobre les carreres STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) on ens han fet creure durant molt de temps que no hi havia cabuda per les dones i s’ha invisibilitzat els èxits de les dones en aquests camps. És per això molt important, que les joves coneguin models d’èxit femenins i també que posin en valor aquelles competències transversals que poden suposar un valor afegit per obrir-se camí en el sector. 

Com a exemple, les dones han demostrat tenir una visió particularment aguda en la comprensió de tendències de consum, som grans analítiques, observadores i més intuïtives i podem aprofitar aquestes característiques per a generar continguts digitals i aprofitar el maneig de les xarxes per difondre’ls. Aquesta diversitat de pensament entre homes i dones és essencial per a la creació de campanyes publicitàries més inclusives i efectives. 

A Fundació Surt estem apostant per canviar les tornes i trencar amb aquests estereotips limitants de gènere, volem que les dones s’empoderin en aquests sectors, que se sentin en plena capacitat de desenvolupar-se professionalment dins el camp tecnològic i que aprofitin les competències que ja tenen de base per transferir-les al mercat laboral. Però perquè això passi, cal formació, cal temps i cal confiar en que aquestes oportunitats formatives els hi obriran les portes a una feina digna.

Nosaltres, des de Surt, lluitem cada dia per sensibilitzar aconseguir recursos d’orientació i formació per les joves, a la vegada que també fem una feina importantíssima d’intermediació i sensibilització amb les empreses, ja que sense la complicitat amb el món empresarial, no podem generar canvis. El programa Dones Digitals i altres com Dones amb Eines, ofereixen formació a les dones joves dins l’economia digital, noves professions emergents que poden ser molt atractives i a la vegada trencar amb la bretxa digital de gènere. Àrees com el màrqueting digital i les xarxes socials no només son molt demandades sinó que també ofereixen una oportunitat per fomentar la diversitat i la igualtat en aquests sectors, que impacten directament la manera com les persones consumeixen informació, interactuen amb les marques i participen en el mercat. 

Les dones necessitem estar presents en tots els sectors, en igualtat d’oportunitats i en condicions d’equitat respecte als homes, i canviar amb les nostres mirades un camp masculinitzat com és el del màrqueting digital, fent que els missatges que hi arriben als joves tinguin un impacte divers, més plural i inclusiu. Nosaltres som una part essencial del canvi i les joves han de aportar aquesta mirada feminista per fer-lo possible. 

Per tant, incentivar la formació de les dones joves en el sector digital no és només un acte de justícia, sinó una inversió en la innovació futura que porta valor a la societat. Des de Surt estem compromeses amb aquesta feina, construïm un futur més equitatiu, divers i progressista per que totes les dones tinguin l’oportunitat de deixar la seva empremta en la transició digital. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article