Nova oferta de feina: “Cerquem enginyera per a Serveis Socials”


Des de fa un temps, al sector dels serveis socials es respira un aire de canvi i, per tant, també de resistències. La situació actual sociodemogràfica, l’entramat complex polític, i la democratització de la tecnologia estan transformant el sector de les cures. Ara es comença a fer valdre la innovació: una eina fonamental, que s’incorpora en les metodologies de treball, en els nous processos a dissenyar i que cal saber traspuar a l’equip humà. Per aquesta raó, les professionals d’aquest sector tenen nous perfils que cada vegada més encaixen amb competències STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics).

Actualment, a les agendes polítiques i a sobre la taula de tots els actors implicats en la problemàtica social actual, hi ha un gran repte: integrar la tecnologia a l’atenció social per promoure l’autonomia de les persones en situació de dependència al seu domicili. La raó de ser no neix únicament per una preferència i una qüestió cultural de voler continuar a la llar, sinó que també es dona per una manca de recursos residencials i econòmics.

Un context que també exigeix l’aparició de noves competències professionals com les que han d’abraçar les persones que es dediquen a l’enginyeria de serveis socials. En aquest sentit, requereixen una formació multidisciplinària que, més enllà de l’expertesa tecnològica, també ha d’incloure una sensibilitat social, així com coneixements per abordar els principals reptes socials actuals, com les desigualtats humanes o les necessitats de les persones en risc d’exclusió social, mitjançant solucions innovadores que millorin el benestar de la comunitat i la qualitat de vida de les persones.

Per tant, es tracta de posar al servei de les persones aquelles habilitats de les professions vinculades a les STEAM, com són: la investigació científica i el pensament crític, el desenvolupament tecnològic, el programari lliure, la ciberseguretat, la gestió i l’anàlisi de dades, la democratització de l’experiència d’usuari amb eines intuïtives; l’enginyeria del disseny en solucions innovadores i el prototipatge; la modelització matemàtica o l’estadística. La ciència, la innovació i la tecnologia reclamen un canvi que ja està succeint, que no tan sols obliga a modificar les maneres de fer, sinó a posar a l’equació noves mirades per aconseguir-ne una de més global i polièdrica.

Ara bé, en aquest procés, ens trobem que el sector social no ha canviat i segueix sent eminentment feminitzat. Per exemple, el 88% de les més de 5.000 treballadores de Suara Cooperativa són dones, una tendència comuna en altres entitats o organitzacions. Amb tot, els perfils tecnològics acostumen a ser més d’homes tant dins com fora del tercer sector. Per tant, en l’àmbit de l’acció social estem a la cerca de dones enginyeres, informàtiques i tecnòlogues.

Però, com ha de ser aquesta enginyera de serveis socials que cerquem? Doncs… Ha de tenir les mateixes habilitats i competències que els seus companys homes; però també la igualtat d’oportunitats per accedir a aquestes feines. I és que la realitat és que encara hi ha moltes dificultats perquè les dones puguin accedir a professions vinculades al sector TIC, una situació que no es dona només en l’àmbit de l’acció social.

Segons un estudi de l’empresa consultoria tecnològica Experis, a l’Estat espanyol hi ha entorn 530.000 persones que treballen en el sector TIC, de les quals un 20,6% són dones, alhora que el sexe femení ocupa el 30,5% dels càrrecs de lideratge. D’altra banda, acord l’Observatori d’Igualtat i Treball del ministeri d’Igualtat de l’Estat espanyol, només un 12% dels alumnes de cursos d’enginyeria o informàtica són dones.

Per poder trencar amb aquesta realitat, cal que des de la primera infància trenquem amb els rols de gènere que promovem, per exemple, des d’activitats lúdiques o de lleure com el joc. Així doncs, no és estrany que hi hagi més dones en el sector de les cures si són les nenes que juguen amb nines o a cuinetes. Per tant, el lleure, entès com l’educació a través del joc, també ha de ser una porta perquè les nenes puguin gaudir en igualtat de condicions dels mateixos espais que els nens com podrien ser els Lego o un joc de ciències o de robòtica.

L’acció social pot esdevenir un referent

L’altre gran repte és que les joves i les dones tinguin referents en l’àmbit de les TIC. En aquest context, és on l’acció social pot esdevenir un model a seguir, ja que, com que és un sector feminitzat, també ha de poder crear espais que facilitin l’accés de les dones a feines vinculades a la tecnologia i la innovació. Aquestes dones professionals en l’esfera TIC del tercer sector esdevindran un model a seguir en altres àmbits del món laboral.

Personalment, segons la meva experiència com a professional dins de l’àrea d’innovació de Suara Cooperativa, sent un perfil diferent perquè no estic formada en atenció social, sinó en comunicació i política, considero que aquesta diversitat en la composició de l’equip humà és absolutament enriquidora. Ara bé, per això, cal tenir una visió empresarial que no tingui por d’incloure noves figures i mirades a l’equació, que ens ajudin a crear empreses resilients, adaptatives i amb lideratges conseqüents.

Tot i que, per descomptat, cal un canvi cultural i de gènere, no és una mala notícia que les dones tecnòlogues i d’aquests perfils diversos vulguin estar en aquest sector. La nostra mirada és absolutament necessària per assegurar l’èxit del repte de transformar el sector social, no només envers el catàleg de productes i serveis oferts, sinó també per materialitzar i garantir que el feminisme intersectorial travessi i dignifiqui totes les professions vinculades entorn del món de les cures.

Observant el món actual, sembla que no hi ha alternativa: hem d’assumir que les tecnologies han vingut per quedar-se i, davant aquesta situació, no podem aïllar la presència femenina de les professions TIC. Malauradament, ara encara ens sorprèn quan veiem que una dona ocupa un càrrec d’enginyera o informàtica. A mitjà termini, però, hauria de deixar de sorprendre’ns. Ara bé, mentrestant haurien de ser més habituals missatges com aquests: “Nova oferta de feina: cerquem Enginyera per a Serveis Socials”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Raúl Terrasa
2.

88% dones volia dir

  • 0
  • 0
Raul Terrasa
1.

O sigui que si el 88% dels treballadors són homes, això no és cap discriminació pels homes, tot ok, tot natural...¿?
Però si resulta que hi ha més homes que es dediquen a les TIC....alarma, stop, que tenim un problema i això s'ha de solucionar.
A mi això em sembla pura hipocresia

  • 0
  • 0

Comenta aquest article