Comissió de reparació per a víctimes de violències sexuals en escoles públiques


La Sindicatura de Greuges de Barcelona és una institució que està fermament compromesa amb la lluita contra les violències sexuals. Per això, treballem perquè les persones supervivents d’assetjament o agressions sexuals trobin en la nostra institució un mecanisme més de defensa dels seus drets, i vegin garantida l’atenció i tractament que la llei estableix, així com els processos de reparació del dany als quals tenen dret.

Fruit d’aquesta preocupació, la Sindicatura va posar en marxa un Grup de Treball en què participen persones expertes de la nostra ciutat procedents de diferents disciplines (sanitària, social, jurídica, periodística...). En el marc d’aquest grup de treball, s’han endegat dues actuacions específiques: d’una banda, un estudi sobre l’accessibilitat dels serveis d’atenció a les violències sexuals a la ciutat de Barcelona, que serà publicat aviat; i, d’altra banda, la creació d’una Comissió de Reparació per a víctimes d’abusos en escoles públiques. És d’aquesta Comissió de la qual m’agradaria parlar-vos avui.

Així, en el marc d’aquesta línia de treball per erradicar les violències sexuals, el dia 9 de maig de 2022 la Sindicatura de Greuges de Barcelona va emetre un pronunciament sobre les denúncies d’abusos sexuals i vexacions a l’Escola Barcelona per part d’un educador al llarg de 20 anys en la qual fèiem diferents recomanacions dirigides a diverses àrees de l’Ajuntament de Barcelona.

Ens preocupava profundament que les institucions de les quals depenen els centres educatius de la nostra ciutat no fessin tot el que estava al seu abast per assumir les responsabilitats que els corresponien davant de fets tan greus. Especialment perquè l’Ajuntament de Barcelona es va comprometre en una Declaració institucional a treballar “dins del Consorci d’Educació, del que forma part, per esbrinar els fets sobre les presumptes violències sexuals a l’Escola Barcelona”.

Atès que, gairebé un any després d’emetre la nostra resolució, la Sindicatura no havia rebut cap comunicació formal per part del consistori sobre les nostres recomanacions, l’abril de 2023 vàrem decidir crear una Comissió de Reparació per a víctimes de violències sexuals en la infància, adolescència i joventut a les escoles de Barcelona.

Vull recordar que aquestes víctimes no disposen d’altres mecanismes de justícia i reparació perquè els fets estan prescrits en l’àmbit penal.

La Comissió de Reparació, que està formada per tres persones expertes en l’atenció als i a les supervivents de violència sexual i un grup assessor multidisciplinari, coordinats per la Sindicatura, té com a objectius: d’una banda, identificar mecanismes de reparació del dany, en diàleg amb les supervivents i les institucions responsables (Ajuntament de Barcelona, Departament d’Educació, Consorci d’Educació de Barcelona, direcció de l’Escola Barcelona) i, de l’altra, nodrir una reflexió posterior sobre com millorar la prevenció d’aquesta xacra social.

Ara com ara, han accedit a la Comissió de Reparació diverses persones víctimes d’abusos i estem elaborant l’informe de la tasca efectuada per aquest òrgan, on s’inclourà les actuacions de reparació que sol·liciten les persones ateses. En aquest sentit, una de les diverses demandes que ens han fet arribar és la celebració d’un acte amb les persones supervivents, que se celebrarà a porta tancada, en el qual les administracions responsables demanin disculpes.

Us podeu preguntar per què la Sindicatura va decidir crear aquesta Comissió. Cal aclarir que no és una comissió d’investigació: els fets que varen passar a l’Escola Barcelona (i a altres escoles de la nostra ciutat) ja han estat explicats en denúncies judicials (ja prescrites) o a diferents mitjans de comunicació. La nostra comissió el que ofereix és un espai d’escolta activa per donar acompanyament a les supervivents i veure com buscar les formes de reparar les conseqüències que per a elles van suposar els diversos abusos i vexacions patits en edat escolar.

El 90% dels casos d’abusos sexuals afloren en l’edat adulta, els infants no s’atreveixen a parlar. Els estudis demostren que, quan pateixes abusos sexuals en la infància, si no ho has pogut dir, ningú no ho ha detectat i ningú t’ha ajudat, ets en situació de vulnerabilitat i tens episodis acumulatius de violència. Les revelacions s’acostumen a fer entre la vintena i la quarantena. Possiblement han passat molts anys, però les persones supervivents no obliden i arriba el dia en què s’atreveixen a parlar i acusar. Les persones no ho expliquen quan volen, sinó quan poden. Llavors es troben amb el mur de la impunitat i l’encobriment.

Impunitat, ja que junt amb la humiliació vexatòria dels fets, s’uneix el silenci aixecat al voltant del perpetrador. Un cop fet el pas, moltes vegades són casos que ja han prescrit, generant un gran sentiment d’impotència. Tocant al desemparament de les supervivents, ens trobem amb la reiterada actitud obstruccionista de les institucions per investigar els fets. El silenci còmplice de les institucions que encobreixen, que no donen acompanyament institucional a les supervivents; institucions que prefereixen callar abans que visibilitzar el problema, escoltar i assumir responsabilitats.

Malgrat que siguin casos prescrits, comença a ser l’hora d’aixecar les catifes. Però no podem deixar de nou soles a les supervivents. Un cop trencat el silenci cal crear mesures perquè se sentin protegides i que no temin represàlies ni que el seu cas s’abandoni.

Els delictes poden prescriure, però les seqüeles no. Si volem justícia, reparació i garanties de no repetició, és hora de començar a saber què va passar en moltes de les nostres escoles i avaluar les conseqüències d’aquells fets. Si bé no podem tornar enrere i canviar l’inici, sí que podem començar on som i canviar el final.

És per aquests motius que vàrem decidir crear aquesta Comissió de Reparació des de la Sindicatura de Greuges de Barcelona. I és per aquests motius que considerem que, un cop celebrat l’acte de reparació on les institucions assumeixin les seves responsabilitats, previsiblement durant el mes de juny d’enguany, caldrà formalitzar entre l’Ajuntament i la Sindicatura de Greuges de Barcelona la creació d’una Comissió de Reparació de caràcter permanent per a futures revelacions que es puguin fer.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article