La vergonya de seguir tancant éssers humans


Perquè elevem una experiència humiliant a categoria d'exemple? Perquè tanquem a éssers humans, que per raó d'injustícia social o bé de simple mala sort, s'han vist al mig de procediments judicials injustos? Perquè no ens enganyarem, el percentatge més alt d'interns a les presons catalanes són pobres i immigrants. La lògica penitenciaria –institució total-  diu voler insertar o recuperar a persones quan en realitat el que fa és desplegar sistemes de càstig i repressió. En realitat el règim de les presons genera uns efectes adversos en la subjetivitat de les persones que és incapaç de reconèixer. Aquí, quan parlem d'efectes adversos, parlem d'una adaptació a l'entorn anormal de la presó que, posteriorment, desencadenarà un funcionament totalment desadaptat a l'exterior. Parlem d'una autoafirmació agressiva i d'una submissió a la institució, d'una alteració de la sexualitat, d'una absència de control sobre la pròpia vida, d'un estat permanent d'ansietat, d'una absència d'expectatives de futur –que si ens fixem són les que bàsicament ens orienten en la vida-, d'una absència de responsabilització –la qual cosa és greu i més encara si diem que el que volem fer és responsabilitzar als subjectes-, d'una pèrdua de vinculacions –que tindrà conseqüències importants en les xarxes socials de recolzament de les persones internes-,  d'una alteració de l'afectivitat, és a dir d'una sensació de desemparament i sobredemanda afectives, d'una anormalització del llenguatge, així com de problemes sensorials en la visió, l'oïda, el gust, l'olfacte i d'alteracions en la imatge corporal. Totes elles conseqüències descrites en la ja clàssica obra de Valverde La carcel y sus consecuencias. Conseqüències però que es continuen ignorant, que suposen una vulneració dels drets més fonamentals, que suposen al capdavall i permeteu-me l'expressió: un tipus de maltractament psicològic institucionalitzat i normalitzat. Les persones alienes a aquest tema de ben segur que pensen que les nostres presons són humanes i respectuoses amb els drets de les persones. No hi ha res més pervers que parlar d'humanització de les presons ja que tancar no té res d'humà.  Observem que s'imposa un règim normatiu, a interns i treballadors, que aixafa, castra, ofega i amputa a les  persones, a totes elles, a unes i a les altres. La vulneració de drets és sistemàtica, és flagrant. L'exercici de poder és recurrent. La gran maquinària institucional no deixa ni respirar. Per poc que ens acostem a aquesta realitat, sentim i pensem el dolor que infringeix la violació de la dignitat humana.
 
A Wad-Ras la major part de delictes tenen a veure amb petits robatoris, tràfic de drogues i acumulació de causes pendents, motius suficients per fer entrar a algú en el registre del que no és humà, de la despersonalització. La penitència sembla ser el motiu que sosté aquesta lògica. Però el que resulta encara més esfereïdor és la lògica hipernormativa i rígida que legitima actituds i comportaments d'una part del funcionariat. Comportaments indecents perquè en els seus caps i en el sistema l'estatut de subjecte no existeix, la importància de les biografies és inexistent, allò interior i subjectiu no és important. Coerció, limitació, imposició violenta que insulta allò més fonamental de l'ésser humà. El sistema alimenta tot això, produeix tot això, vol tot això. Voldria recordar aquí que els anomenats presidiaris són subjectes de drets, convertits en cossos castigats, trepitjats per una lògica totalitària més preocupada en encadenar i dominar que en insertar. Una lògica que no vol o no pot entendre de persones, subjectivitats i injustícies socials i, en conseqüència, poc li preocupa la tant desgastada reinserció social. Ja que si efectivament li preocupés allò que els passa a les persones la seva lògica seria completament diferent, la seva estructura i funcionament no seria la que avui observem. De manera mil·lenària seguim tancant a éssers humans sense qüestionar el sistema, ignorant aquelles conseqüències citades. Per bé que podem estar d'acord que en el món hi ha alguns delictes absolutament intolerables aquest no és el cas de la majoria. Per tant, el que resulta necessàriament revisable és elevar a categoria de sistema universal (el tancament) per raó d'algunes excepcions monstruoses. El que resulta revisable és tancar un ésser humà, una vida, per raó del bé suprem de les coses materials. La realitat és que avui, a Wad-Ras, la injustícia està servida, la deshumanització de les relacions és el plat de cada dia.  Fàcilment, en aquestes circumstàncies, el funcionariat es complau en l'exercici abusiu de poder, en l'aplicació rígida de les normes i en una mena de generalització sobre no voler pensar en les conseqüències de la presó. Finalment, voldria recordar aquí que la manca de posicionament davant aquesta institució, suposa l'aliança amb la reproducció d'un sistema injust que tanca als pobres i immigrants més que als rics i autòctons.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Joan
5.
Asun,

un altre cop picant pedra...com ha de ser.

Compartint 100% la teva reflexió, reforçada en el meu cas, per haver estat dos mesos fent pràctiques a un lloc que alguns anomenen "la nova presó" i que es basa en treballs terpèutics i de control "social" entre preses...

Diria que els murs han de caure i calen alternatives factibles.

D'una banda, alternatives d'intervenció personal-grupal que puguin
introduir canvis en els móns de les persones i grups que han acabat en processos d'etiquetatge social, consolidant inclús, l'auto-imatge de "delinqüent".

D'altra, alternatives dins la societat que fàcin trencar dinàmiques de sobreexclusió. No em refereixo només al pal de paller, és a dir, polítiques socials i econòmiques per superar les desigualtats socials, sinó també d'experiències que posin en relació l'un amb l'altre.

En aquest sentit, l'educació social que treballa amb el vincle per ampliar els imaginaris socioculturals d'aquestes persones i treballa per augmentar-i-construïr xarxa social, hi té molt a dir.
  • 0
  • 0
Eloi
4.
Pel que sembla es tracta de una semblaça amb el sindrome d'estocolm.
jo no ho diria així. El que autoritza la meva opinió es la vivènça pròpia d'un munt d'anys rondant pels centres penitenciaris de Catalunya en calitat d'intern, o el que el mateix - tros de carn amb ulls ennumerat-. Vasicament el mon penitenciari no te res a veure amb el mon judicial, si ens centrem en el volum de l'enhros de la població recluïda.
un cop ingreses al mon penitencia ja mai més tindras dret a res, i si tens prou arguments per fer-ho o reclamar-ho toparás amb un mur telonari obscurs que aixafará sense cap motiu tota esperanç de queixa, reivindicació o petició que no sia concorde amb les aspiracions finals del petit sistema.
dic petit perquè poder seria motiu d'estudi com ha estat repartit el poder en aquest ámb els últims vint anys, peró potent, molt potent.
si n'es de poten que si he estat comdemnat per un delicte X y duc, posem cinc anys a la presó, segur que un jutje a dictat aquesta comdemna. peró cada dia del mon et sent´rás a dir el que vas fer ( salsa rosa) i segur que serà molt més delictiu faltar-li el respecte a un funcionari que el pròpi delicte. I si nó perquè he sufert pallises inhumanes i distintes vejacions repetidament en 15 anys...? això el jutje no ho va dir ni escriure.
les aspiracions del sistem, suposo que son les de tranquilitzar el personal, ja sigui amb la por o pànic, o amb el repartiment massiu de drogues, y desequilibrar al personal per tal que s'apunti a cal metge, suposo es més varat que educar.
Perquè no fan ´`oduls universitaris o incentiven el trevall i estimules l'amor pròpi només ho saben ells, o poder no i es per això que tenen més feina a tapar escandol rere escandol que no pas a la seva principal funció... REHABILITAR com? anem a tota maquina contra corrent. Es un núcli generador d'odi geganti i ocult molt perjudicial per la societat. De sempre es sabut que fer llenya d'arbre caigut es més fàcil que replantar, i és que ja fa temps la pagesia no comparteix interesos amb aquesta velocitat.
De tota manera s'escau molt be que hi hagui gent amb opinió tant fresca i valenta.
  • 0
  • 1
Pere
3.
És un tema difícil de tractar per no despertar susceptibilitats. La típica frase de: "si fos la teva mare la (cadascú que posi el que vulgui) segur que no parlaries així" tanca comportes a tot intent de raonament vers la idoneïtat de la institució penitenciaria. Aquest article ens ofereix una realitat diferent a la realitat oficial o, com a mínim, a l'acceptada per la gran majoria de la societat (desconeixement? o despreocupació?), però també és cert que la societat no està (no estem) preparats per acceptar que un "membre dolent" de la societat no ha de patir en el seu pagament per la falta comesa. Qui la fa la paga és una premissa molt estesa, més del que ens pensem. Pensem sinó en el nostre dia a dia, i com entomem i actuem després de que algú ens hagi "atacat". Cal sensibilitzar a la societat, però també cal transformar la nostra mirada de la vida.
  • 0
  • 0
montse
2.

Molt bo ,asun.. com sempre... les presons són realitats desconegudes i que sembla que ens queden lluny...però no és així, les tenim més aprop del que sembla... el totalitarisme ataca sempre i actualment ho fa amb noves formes, a vegades sutils..
si la gent del carrer conegués el que passa en determinats àmbits es posaria les mans al cap...

  • 0
  • 0
Natàlia
1.

Gràcies.

M'ha agradat el teu article. Penso que hi ha una important manca de conscienciació social en l'àmbit de la institució penitenciària. És una responsabilitat compartida el humanitzar aquesta realitat.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article