Clubs esportius amb valor


Parlar de la integració i de la inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual dins la comunitat exigeix per part de la societat d'una intenció clara d’oferir la possibilitat de que aquest procés d'integració sigui real.

No podem omplir-nos la boca de bons propòsits i alhora no facilitar que aquest col·lectiu de persones puguin gaudir de les mateixes oportunitats que la resta de persones que no tenen una situació de discapacitat.

Fins fa escassos anys, la majoria d’associacions, oferien un ventall de possibilitats dins l'estructura de la mateixa entitat on es fomentava la pràctica de l’anomenat "esport adaptat" (terme que no comparteixo perquè l'esport o l'activitat física és esport i punt, ni millor, ni pitjor). Malauradament però, aquesta funció integradora estava limitada degut a l'entorn en el qual es desenvolupava la mateixa, fet que diferia en la seva essència tenint en compte els aspectes inclusius que hauria de tenir tota activitat esportiva adreçada a un col·lectiu de persones amb aquestes característiques.

El Club CAR, un dels tants serveis de l’Associació Sant Tomàs, fa més que 40 anys que està adreçat a fomentar activitats esportives, d’oci i de lleure entre les persones amb diversitat de disCAPACITATS, i durant tota la seva evolució, ha anat millorant i incorporant aquesta creixent demanda entre els seus esportistes.

La necessitat que tenen aquests esportistes d'esdevenir part activa dins la societat, requereix d'un canvi d'estratègia encaminat a estimular noves fórmules d'interacció en l'entorn més immediat i fer, d'una vegada per totes, visible la realitat de la nostra societat.

Per a poder treballar en aquesta direcció, el Club CAR ha signat una colla de convenis amb diferents clubs esportius de la comarca d’Osona amb una finalitat plenament integradora.

Clubs osonencs com ara;  el Club Patí Voltregà, Club Bàsquet Vic, Unió Esportiva Tona, AEC Manlleu, han incorporat, com un més dins les seves seccions, els equips que fins ara practicaven esport en un espai propi dins de cada associació.

Amb aquestes incorporacions, aquests clubs, estan transmetent una sèrie de nous valors entre els seus esportistes i aficionats que fins ara no estaven al seu abast, i al mateix temps "inverteixen" en el creixement de la "riquesa social" del seu club, que té en compte la diversitat existent.

Per altra banda, la resposta dels esportistes del Club CAR ha estat immillorable. El sentiment de pertinença d'una entitat esportiva "normalitzada" fa que aquests esportistes gaudeixin d'un espai de la societat del qual fins fa poc estaven privats o se'l miraven amb certa distància, que participin del transcurs habitual d'un club esportiu, que interactuïn amb la resta de seccions de l'entitat, i que finalment, la integració sigui una realitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article