Bones notícies per a les cooperatives socials


Final de curs intens. Temperatura ambient alta; i la no climàtica, també. En aquest entorn, les cooperatives d’iniciativa social hem viscut aquests darrers mesos uns quants esdeveniments que suposen bones notícies i reforç de cara al futur. Notícies vinculades als àmbits legislatiu, financer i institucional.

En primer lloc, nova Llei de cooperatives de Catalunya. Aprovat pel Parlament de Catalunya el passat 18 de juny, el nou text substitueix l’anterior, que datava de l’any 2002 i pretén crear un marc jurídic flexible amb diferents alternatives perquè cada cooperativa, en l’exercici de la seva autogestió, pugui adaptar el seu funcionament a les seves necessitats i objectius. Globalment i pel conjunt de cooperatives incorpora un seguit de novetats importants, entre les que podem destacar la creació de la figura de persona sòcia temporal, la introducció de les eines telemàtiques en la convocatòria d’assemblees i el dret informació de les persones sòcies, la incorporació de persones no sòcies al Consell Rector, la reducció del percentatge de dotació al Fons de Reserva Obligatori o la modificació del percentatge o la destinació dels fons en cas de dissolució de la cooperativa.

Pel que fa a la especificitat del cooperativisme d’iniciativa social, la nova llei continua recollint a través de dos articles (143 i 144) les condicions i requisits per ser reconegudes com a tals. El redactat d’aquests dos articles és exactament el mateix que el de la llei 2002, sense que s’hagi modificat ni una coma. Així ho va proposar la Sectorial d’Iniciativa Social en ser consultada, entenent que l’articulat recollia perfectament la realitat d’aquest tipus de cooperatives i les vinculava de manera clara als altres tipus d’organitzacions sense ànim de lucre.

A nivell financer, celebrar la presentació la mitjans de juliol de Capitalcoop, un nou programa per finançar a les cooperatives dotat amb 400.000 euros. L’instrument, que es posarà en marxa a partir del conveni signat entre la Direcció general d’Economia Social i Cooperativa de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Seira, les cooperatives Cajamar, Laboral Kutxa, Fiare Banca Ètica i Coop57 i les societats Avalis i Oinarri, permetrà subvencionar fins a la meitat de l’import dels prèstecs demanats pels socis destinats a capitalitzar una cooperativa o societat laboral. Aquest 50% no podrà superar els 2.000 euros. També es podrà aplicar descompte al tipus d’interès del crèdit.

D’aquesta manera Capitalcoop, que és la culminació d’un procés iniciat fa dos anys per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i la Fundació Seira, és converteix en una interessant eina per resoldre una de les principals dificultats de les cooperatives, incentivant i facilitant la seva capitalització amb aportacions dels seus socis i sòcies, siguin persones físiques o jurídiques. Així, millora la seva posició financera a l’hora d’accedir al finançament necessari per reforçar el creixement i consolidació de l’empresa. Una eina especialment interessant per a les cooperatives socials, ja que moltes d’elles tenen un important número de socis i sòcies en tant que els serveis d’atenció a les persones passen necessàriament pels professionals com a principal eix de l’activitat.

Finalment, destacar l’elecció dels representants de la Sectorial d’Iniciativa Social per formar part de la nova junta directiva de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, sorgida l'assemblea general celebrada el passat 16 de juliol. Aquest fet, que es produeix dos mesos després que l'assemblea de La Confederació, Patronal del Tercer Sector Social de Catalunya, ens designés per ocupar la presidència de la organització, suposa la culminació d'un procés col·lectiu que ha permès explicar i posicionar les propostes del cooperativisme d'iniciativa social i teixir complicitats amb el conjunt del tercer sector per donar resposta de manera conjunta a les necessitats dels col·lectius que atenem i de les entitats que en formen part.

El setembre de fa dos anys ens marcaven en aquest mateix portal un seguit de reptes pel curs que començava. Com podeu comprovar, alguns d’ells han quedat assolits amb els fets comentats i d’altres continuen vigents. El proper curs els encarem amb les mateixes ganes i il·lusió de sempre, endegant com sempre propostes de transformació social que permetin millorar la qualitat de vida de les persones del nostre país.

Bon estiu a tothom!

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article