Defensem les lleis socials catalanes


El passat 3 de maig la Taula del Tercer Sector va participar en la reunió convocada pel president Puigdemont per fer un front comú davant els articles recorreguts al TC de la Llei 24/2015 sobre habitatge i pobresa energètica.

La reunió va servir per defensar una Llei que va sorgir d’una ILP avalada pel suport ciutadà. És a dir, de la defensa democràtica sorgida de la mobilització i que el govern espanyol ha judicialitzat per evitar-ne els seus efectes.

La defensa de la llei de l’habitatge i la pobresa energètica no és només una qüestió competencial, sinó que està emmarcada en un debat molt més ample. El de la garantia dels drets socials. Uns drets que han estat objecte de sospita els darrers anys per part de molts actors econòmics, polítics i financers que són, finalment, els responsables de dur-nos a la situació de crisi economicosocial que la immensa majoria de ciutadans hem patit.

La història dels drets socials ha estat la història contra l’immobilisme, el privilegi i el poder. Els drets socials que avui gaudim són l’expressió de grans victòries a favor de la justícia social. De la mateixa manera que els retrocessos socials, en matèria d’ocupació, habitatge o polítiques socials, han estat la victòria de les contrareformes en benefici de les minories privilegiades.

La història dels drets socials no és la història d’allò que ha d’arribar per l’evolució lògica dels fets, sinó per l’elecció tossuda de les societats. No hi ha situació adversa que no permeti una societat que així ho vulgui, dotar-se de les eines, dels instruments i dels recursos necessaris per augmentar el benestar de la seva gent.

La defensa de drets socials com a drets sòlids no pas com a drets subsidiaris, és més necessària que mai. Si els drets socials, pensant sobretot en el dret a l’habitatge, haguessin estat drets forts, no haguéssim patit desnonaments i, amb tota seguretat, la crisi no hagués estat tan dura a moltes llars catalanes. Per això és tan important defensar el contingut i el model de la Llei 24/2015 aprovada, cal no oblidar-ho, per unanimitat al Parlament català.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article