Estrena a BTV el programa ‘Trèvol de 4 fulles’ sobre diversitat funcional


A partir de dilluns, dia 17 de setembre i durant 13 setmanes, la televisió pública de Barcelona estrena a la nit un nou programa sobre diversitat funcional, Trèvols de 4 fulles. Dirigit per Jo Sol i Antonio Centeno, el programa s’autodefineix com “La realitat diària de persones amb diversitats funcionals que es mostra des d'una perspectiva desdramatitzada amb la intenció de capgirar la mirada paternalista que sovint s'ha dirigit cap als mals anomenats ‘discapacitats’.”

La mirada d’un director de cinema com Jo Sol ofereix una perspectiva sobre la diversitat que pocs arribarien a aconseguir i, molt menys, s’atrevirien a construir. Minuts de diàleg entre la realitat i la ficció i d’altres de poesia visual mostrant la immensitat de la diversitat humana. Jo Sol ja està acostumat a provocar els espectadors amb treballs com ara la internacionalment multipremiada Vivir y otras ficciones (sobre el que ja vam escriure l’article Cinema sobre l’èpica de viure) i el fantàstic El taxista ful, entre d’altres propostes.

Per la seva banda, Antonio Centeno i gran part de les persones que participen del programa acompleixen la demanda de “res sobre nosaltres sense nosaltres” que des de fa molt temps reivindiquen les persones amb diversitat funcional. “A mi me gustaria explicar la historia a mi mismo” és la primera frase de la promo del programa.

La proposta ens obre la finestra a projectes però també a allò quotidià de les persones. En els darrers anys hi ha tot ventall de propostes socials i educatives que han trencat amb les mirades més assistencials que cada cop són menys habituals. Moltes d’aquestes ens sorprendran i ens faran descobrir molts i moltes professionals del nostre entorn que fan una feina molt interessant.

Però allò quotidià per a les persones amb diversitat funcional també té molta presència al programa i ens ajudarà a entendre i descobrir molts aspectes que de ben segur tenen un lligam amb la vida personal de qualsevol persona sense necessitat de tenir cap certificat de discapacitat. Perquè encara que molts espectadors no s’atreviran a reconèixer-ho, el programa no parla de “discapacitats” si no de tu mateix i de nosaltres, o de la discapacitat que provoquem en la vida quotidiana de les persones.

S’apropa a les pantalles amb un to positiu, irònic i en molts moments divertit. Aquests punts de vista són una novetat i de ben segur que donaran per parlar.

Trèvols de 4 fulles presenta un format on hi haurà espais on es parla en primera persona, amb relat d’experiències personal i també d’altres amb professionals que aportaran la seva mirada sobre la gestió que fa la societat sobre la diversitat humana. Per altra banda, el programa també deixa espai per a la reflexió amb diferents professors universitaris que aportem la nostra visió de tot plegat amb la participació també de molt interessants aportacions d’estudiants d’educació social i treball social.

Al final hi ha un resultat compacte que ofereix una mirada nova sobre què és això de la diversitat humana i quina és la manera que tenim d’organitzar-nos socialment que fa que hi hagi un gran nombre de persones al nostre país que no tenen les mateixes oportunitats únicament perquè funcionen d’una manera que no és estàndard.

El primer programa del dia 17 de setembre ve acompanyat d’un regal al final, l’emissió de Yes, we fuck just després, una preciosa proposta sobre sexualitat. Cada dilluns, a les 22.15, Trèvols de 4 fulles a BTV.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article