Un lloc de treball per tornar a començar

La Generalitat impulsa les subvencions ACOL que permeten a les entitats socials contractar persones migrades que es troben en processos de regulartizació


Amb el suport de  

La primera persona que veus quan entres a l’associació Probens és la Yana Petrova. Ella treballa, des del passat mes de febrer, en el projecte d’acollida de l’entitat. Quan arribes a la fundació Bayt Al-Thaqafa, trobaràs la porta oberta i molt probablement et creuis amb el Nizar Zaghmouri, que dona suport a diferents projectes de l’associació des del passat mes de gener. Tant Petrova com Zaghmouri han rebut la subvenció ACOL –acrònim d’acollida–, impulsada per la Generalitat, que permet a les entitats socials contractar persones migrades que es troben en processos de regularització.

La Fundació Bayt, que vol dir “casa” en àrab, està ubicada al barri barceloní del Born i sempre té la porta oberta. Un degoteig constant de persones entren i surten i caminen amunt i avall atrafegades per les diferents estances. “Aquí sempre tenim la porta oberta perquè pugui entrar tothom”, explica Mireia Aguado, coordinadora de l’entitat. L’entitat compta amb vora 200 voluntaris i 58 treballadors, un dels quals és el Nizar, que té 31 anys i va arribar del Marroc l’any 2010. Després de passar tres anys a Bèlgica, va aterrar a Barcelona. “Només arribar em vaig dirigir al Bayt, no parlava gens ni el castellà ni el català. Venia sol”.

I des d’aquella primera visita a l’entitat fins avui han passat sis anys. Des del passat mes de gener, el Nizar té un contracte de treball de jornada completa i cobra un sou net de 1.000 euros al mes, en 14 pagues. La durada d’aquest contracte és de 12 mesos i, tot i que està apunt de finalitzar-se, reconeix que “li ha canviat la vida”.

No només una oportunitat per a l'arrelament

Es tracta de la línia de subvencions ACOL, que forma part del Programa de Treball i Formació, que impulsa el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través de la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania i el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). Aquest ajut s'adreça a entitats socials sense ànim de lucre perquè puguin contractar persones amb la nacionalitat d’un país extracomunitari en situació de vulnerabilitat que compleixen els requisits per sol·licitar un permís de residència per arrelament social.

Els ajuts es van convocar l'any 2018 per primera vegada i es van dotar amb un pressupost d'1,5 milions d'euros. Això va permetre formalitzar 86 contractacions. La bona acollida de la convocatòria ha empès el Departament a ampliar-la. Aquest any s'ha dotat amb 2,5 milions d'euros i es podran contractar, com a mínim 120 persones.

Els ajuts ACOL han permès formalitzar 86 contractacions l'any 2018

És, per tant, una oportunitat tant per a les persones migrades que ja tenen un cert arrelament al territori –que poden aconseguir una feina i acabar de regularitzar la seva situació– com per a entitats sense ànim de lucre, que poden enfortir les seves plantilles.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha explicat que “aquest és el primer cop que el Departament impulsa una línia de subvencions d’aquestes característiques i ho fa amb l’objectiu de millorar la vida de les persones que viuen a Catalunya i volen treballar i contribuir a la societat d’acollida, però la seva situació administrativa no els ho permet”.

“Aquests ajuts demostren que amb voluntat política es poden dur a terme bones accions”, reconeix Aguado. “Vam estar molt contents perquè tant l'Aicha com el Nizar són usuaris del Bayt, i ens coneixem la vida i miracles de tots. Gairebé som família!”, explica la coordinadora. A l'entitat, van presentar dues subvencions, la del Nizar i la de l'Aicha i les dues els van ser concedides.

Nizar Zaghmouri a la seu de Bayt, al barceloní barri del Born | Social.cat

Una cursa d'obstacles

“La documentació del Nizar la vam entregar quasi en temps de descompte. Va ser una cursa d'obstacles, però al final ho vam aconseguir i va ser gràcies a l'esforç i la predisposició de tots”, recorda Aguado. Per aplicar a les subvencions s'ha d'estar empadronat des de fa tres anys a l'Estat espanyol, els dos darrers a Catalunya, i tenir els requisits per poder obtenir una autorització de residència per arrelament social.

“Per valorar les sol·licituds s'han elaborat uns criteris de vulnerabilitat –que inclouen la valoració de si tenen fills/es menors a càrrec, entre altres criteris econòmics i habitacionals, que permetran que es beneficiïn de l'ajut les persones que més ho necessiten”, expliquen al Departament.

“Aquesta feina m'ha permès tenir un pis i poder fer coses bàsiques que abans no podia”. El Nizar viu a Badalona i comparteix pis. Feia sis anys que no es podia desplaçar al Marroc a veure a la seva família perquè sabia que si marxava, tindria problemes per tornar a passar la frontera. “Ho he passat malament en molts moments, però no he tirat la tovallola”, assegura.

“Aquesta feina m'ha permès tenir un pis i poder fer coses bàsiques que abans no podia”, reconeix Zaghmouri

Aquesta cursa d'obstacles també la descriu Isabel Carmona, advocada de l'associació Probens, que també va presentar una candidata per a l'entitat on treballa, la Yana Petrova. “El SOC ens va dir que sí, que ens concedien la formació i la contractació de la Yana, però encara faltava que l'oficina d'estrangers ens concedís el permís de residència i treball perquè sense aquesta segona part, tota la primera no anava enlloc”, assenyala Carmona.

Tot i que a les dues entitats ho expliquen com una carrera d'obstacles, Carmona també destaca la tasca de coordinació que es va dur a terme des de la secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania: “Hi ha un drama absolut amb el tema de les cites prèvies en les oficines d'estrangeria. Llavors, hi havia un termini màxim per fer aquesta contractació que era el 28 de febrer del 2019 i la secretaria ens va ajudar a tramitar i agilitzar els terminis de presentació de documents”.

“Allò va ser una festa!”

A Probens van ser dels primers a presentar la documentació i van ser també els primers a sortir concedits. “Imagina't! Allò va ser una festa impressionant”, recorda emocionada, Carmona. Petrova, que té 32 anys, en fa quatre anys que viu a Catalunya, amb el seu marit i la seva filla. Els seus pares van arribar abans que ella. Ja eren usuaris de Probens. L'11 de gener la Yana es va incorporar al seu nou lloc de treball a l'entitat, amb un contracte laboral d'un any i una jornada laboral de 40 hores, com tots els contractes de la línia de subvencions ACOL.

A l'entrada de l'entitat hi ha la seva taula. Les tasques que fa tenen a veure amb tot el que fa referència a les persones que s'adrecen a Probens. Els deriva a un dels serveis: al servei d'orientació sociolaboral, als serveis jurídics i als serveis de pisos.

Petrova també recull les demandes de recursos, classifica informació, gestiona les agendes, les llistes dels usuaris, i també participa de la part administrativa. “Per mi és una gran experiència i una oportunitat enorme per seguir endavant i per millorar els meus coneixements”, destaca.

Regularitzar la situació de les persones migrades és un dels objectius d'aquestes subvencions, però no l'únic. “Ens trobem en una situació amb persones vulnerabilitzades o vulnerables, perquè jo no considero que la Yana sigui una persona vulnerable, en cap cas. Però hi ha una sèrie d'elements i de factors estructurals, econòmics, socials i jurídics que situen a la persona en una situació de vulnerabilitat”, assenyala Carmona.

Una experiència de deu

A Probens valoren l'experiència de deu. A Bayt també. “He tingut la millor acollida que em podia imaginar” explica, visiblement emocionada, Petrova. Tant la incorporació de Petrova com la de Zaghmouri ha ajudat a millorar l'assistència a les persones que realitzen les dues entitats, ells han passat per processos similars i això fa que empatitzin molt més amb la situació de les persones nouvingudes.

“El Nizar ens fa de traductor, ens treu un volum de feina impressionant i s'entrega molt, és un motivat”, reconeix Aguado que l'anima a estudiar integració social. “Se'n sortiria molt bé, ell pot fer el que es proposi”. A Probens ja esperen que Petrova es pugui incorporar a l’equip a llarg termini. Una experiència de deu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article