Un camí directe cap a la inclusió laboral de les persones amb discapacitat

76 persones amb discapacitat intel·lectual o trastorn mental han rebut certificacions professionals a través d'un pla pilot del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies


Amb el suport de  

On acaba el voral d'una de les carreteres de sortida de Vilafranca del Penedès, llueix un petit jardí verd on creixen unes canyes fortes i altes que contrasten amb la fredor dels polígons industrials que hi ha al darrere. Allà, enmig del verd, Sílvia Balcells està esbrossant i retallant les herbes, deixant-les a la mateixa altura, amb una màquina ensordidora i feixuga que la dona fa anar com si no pesés realment. Balcells fa més de vuit anys que és jardinera de la cooperativa Grup Entrem, però fins fa un parell de mesos, encara no podia acreditar-ho perquè no tenia cap títol oficial amb el qual demostrar la seva professió.

Ara Balcells ja és oficialment auxiliar de vivers, jardins i centres de jardineria. Ella és una de les 76 persones que durant els últims dos anys ha pogut acreditar la seva formació gràcies a un pla pilot amb el qual s'han atorgat certificats de professionalitat a persones amb discapacitat intel·lectual o trastorn mental. El pla, gestionat des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a través del Servei Català d'Ocupació (SOC), va néixer a proposta de les entitats Dincat i AMMFEINA, que promouen la inserció laboral de les persones amb discapacitat i trastorn mental, respectivament, i que veien que els seus treballadors, tot i formar-se contínuament dins l'empresa, mai no assolien una titulació oficial per acreditar els seus coneixements, la qual cosa dificultava enormement fer el salt a les empreses ordinàries, on presentar una titulació és gairebé indispensable per aconseguir la feina.

“Estic molt contenta. Jo havia fet l'EGB, però després no tinc cap més titulació. Ara amb el certificat han reconegut la meva feina, i està molt bé tenir un diploma que digui que saps fer això”, assegura Balcells, mentre mira al voltant seu, i observa la feina que ja ha fet i la que encara ha de fer durant la resta del dia. “A estones, aquesta és una feina dura, però estàs a l'aire lliure i fem coses molt diferents: plantem, retallem, esbrossem, fem poda”, enumera. “M'agrada”, diu en definitiva. Durant els vuit anys que fa que treballa en jardineria, la dona ha realitzat diverses formacions oferides per la seva empresa, per tal d'assolir nous coneixements. “He anat progressant”, admet amb satisfacció, tot i que ara, amb el certificat oficial, la seva formació fa una passa més enllà.

L’acreditació de competències vol posar en valor la feina de les persones que treballen en els CET

“Nosaltres els oferim formació, però no és reglada. Els hi ensenyem a ser jardiners i fan molts cursos, però no és una formació que puguin acreditar si no és a través d'aquest programa”, explica Xavier Vallès Inglada, de l'Àrea d'atenció a les persones del Grup Entrem. “Fa molt temps que treballem per a la inserció laboral d'aquest col·lectiu, però arriba un punt que veiem que si no millorem la formació, ni validem els coneixements que hagin assolit en els Centres Especials de Treball serà molt difícil que aquestes persones puguin fer el salt a una empresa ordinària”, reconeix Vallès. Entre altres branques empresarials, el Grup Entrem gestiona un CET que es dedica principalment a serveis de jardineria i que dona feina a 70 persones, la majoria d'elles amb especials dificultats de trastorn mental.

L'acreditació de competències, segons assenyala Ariadna Rectoret, directora del Servei Català d'Ocupació (SOC) i directora del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, és vital. “Hi ha un volum de gent molt important que treballen als CET, que són professionals experts en el seu àmbit, i que no tenen cap reconeixement professional. Amb aquest procés, volem posar en valor la seva feina”, sosté la directora del SOC.

A més a més, Rectoret defensa que mitjançant l'acreditació de competències s'assoleix una societat “més igualitària i cohesionada”, a banda que la capacitació de recursos humans dins les empreses “suma en la competitivitat del país”. “No compensa només al treballador, la qualificació de les persones estimula el creixement de qualsevol empresa”, admet.

L’Òscar Laguna neteja el jardí d’una empresa de Santa Margarida i els Monjos | S. R.

Un procés de certificació inclusiu però amb totes les garanties

Però com s'ha dut a terme tot aquest procés pel qual s'han acreditat 76 persones en total? En una primera fase, el SOC va assignar un assessor a cada candidat que optava al certificat, amb l'objectiu de revisar la seva experiència professional, les seves habilitats i capacitats, i determinar si complia els requisits.

En una segona fase es va fer un procés d'avaluació, a través de parelles mixtes d'avaluadors: una persona del sector i altre amb experiència amb el col·lectiu, van determinar, després de diferents proves, si les persones tenien els coneixements suficients per accedir al títol. En aquest sentit, Ariadna Rectoret destaca que l'objectiu de fer-ho amb parelles mixtes pretenia “facilitar” la comprensió del tot el procés. “El que no vam fer es rebaixar els criteris de convalidació, però vam modificar el procediment”, apunta.

Segons Xavier Vallès, del Grup Entrem, des de les entitats van insistir molt en fer una valoració observacional i no un examen a l'ús “per evitar els nervis” de les persones candidates. Els avaluadors els van observar realitzant la seva feina, i els hi van fer diverses preguntes sobre jardineria. També van fer alguna pràctica concreta en el viver. Els cinc treballadors que es van presentar del Grup Entrem van aprovar la certificació, i ara, una d'elles, ha trobat feina en una empresa ordinària. “El nostre objectiu final és que els CET han de servir de trànsit perquè les persones que tenen més dificultats d'inserció puguin acabar treballant en qualsevol empresa. Aquest trànsit costa molt de fer i totes les iniciatives que puguin facilitar aquest camí, benvingudes siguin”, assegura Vallès.

El SOC va assignar un assessor a cada candidat per a revisar la seva experiència professional i les seves habilitats

L'Òscar Laguna és un altre jardiner del Grup Entrem que ha obtingut l'acreditació. “No em vaig posar nerviós. A mi els caps d'equip em diuen que ho faig bé, així que vaig estar molt tranquil quan va venir aquella noia a examinar-me”, diu, mentre acaba de netejar el jardí d'una gran empresa ubicada a Santa Margarida i els Monjos, una localitat molt pròxima a Vilafranca del Penedès. “Em va fer preguntes sobre els regs, sobre plantació...”, recorda Laguna, que treballa des de fa deu anys al Grup Entrem. “Jo intento fer les coses molt bé, perquè quan la gent ho vegi es senti orgullosa. Això dona bona imatge a l'empresa i a la resta de companys”, explica. Sobre el nou títol que ostenta, el jardiner no ho dubta: “Tot allò que acrediti que saps fer coses sempre anima a la gent i l'alegra”.

De moment, el pla pilot realitzat ha certificat treballadors en els àmbits de la neteja industrial i la jardineria, però aviat qualsevol CET o entitat podrà fer aquesta acreditació, a través de l'Agència Pública de Qualificació i Formació Professional, que segons Ariadna Rectoret, estarà creada breument, facilitant convocatòries obertes a tothom. En aquest sentit, s’ampliarà l’acreditació en gestió de magatzems, hoteleria i restauració, ja que hi ha moltes persones amb discapacitats que treballen en aquests sectors. “El nostre objectiu és acreditar a la totalitat del col·lectiu de persones que treballen als CET”, confia Ariadna Rectoret.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article