Com evitar els canvis de temperatura a casa perquè no se’ns dispari la factura

En una de cada quatre llars de Barcelona la factura energètica supera el 10% dels ingressos, llindar que marca el risc de pobresa energètica


Amb el suport de  

Amb el preu del gas i l’electricitat disparats, rebre les factures de gas i llum —i pagar-les— s’ha convertit en un autèntic malson per a moltes famílies barcelonines. Per això, és molt important conèixer alguns hàbits molt fàcils d’aplicar per tal d’aconseguir, per una banda, que les nostres llars estiguin protegides davant dels canvis extrems de temperatura, i per un altre, que notem la davallada del consum i conseqüentment, una baixada real dels preus dels subministraments.

Els preus energètics estan afectant molt a les economies, sobretot a les més vulnerables. Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, en una de cada quatre llars barcelonines la factura energètica supera el 10% dels ingressos, llindar que marca el risc de pobresa energètica. Per això mateix, conèixer els nostres drets energètics i saber interpretar les factures, serà cabdal per afrontar abusos de les empreses energètiques. També cal estar informades, perquè les famílies en situació de vulnerabilitat tenen diferents ajuts i poden aplicar-se un bo social si no poden fer front al preu dels consums energètics. Cal recordar que tenir llum, aigua i gas és un dret bàsic, tal com recull la Llei 24/2015, que prohibeix a les companyies tallar el subministrament de les llars vulnerables.

Per assessorar la ciutadania sobre els seus drets energètics, acompanyar-les quan les subministradores estan vulnerant alguns d’aquests drets, i oferir tota la informació sobre eficiència i estalvi energètic, Barcelona disposa dels Punts d’Assessorament Energètic (PAE) de Barcelona, un servei impulsat per l’Ajuntament i que disposa de 12 oficines d’atenció distribuïdes pels diferents districtes de la ciutat.

Als PAE assessoren la ciutadania sobre els seus drets energètics i ofereixen informació sobre eficiència i estalvi energètic

Des dels PAE, que funcionen des de l’any 2017, posen a l’abast de la ciutadania diversos consells, per tal que la pròxima vegada que obrim la bústia i veiem les factures de les companyies energètiques no ens doni un ensurt.

Hàbits per mantenir el confort tèrmic a la llar

Hi ha diferents maneres de mantenir el confort tèrmic a la llar. És a dir, que la temperatura que es generi a casa no es perdi per un deficient aïllament de la llar. D’aquesta manera, s’evitarà que el fred s’instal·li a casa a l’hivern, o la calor a l’estiu. Per aconseguir-ho, comptem amb alguns consells i hàbits interessants que ens poden servir, tal com recomanen des dels Punts d’Assessorament Energètic. 

A l’hivern:

  • Cal ventilar, idealment al migdia i amb un temps màxim de 10 minuts, per aprofitar l’hora de màxima incisió solar i de major temperatura. D’aquesta manera, a banda d’oxigenar amb aire net l’espai i evitar males olors a casa, també aconseguim que la humitat no s’acumuli a les habitacions i armaris, la qual cosa augmenta la sensació de fred a casa.
  • Una altra manera d’evitar el fred a la llar és utilitzar estores a terra, i cortines gruixudes per evitar que el fred de les finestres i terra traspassin.
  • Si tenim radiadors, és convenient purgar-los a l’inici de l’hivern, per tal de facilitar el seu funcionament de forma correcta. D’altra banda, recordar que no s’han de tapar els radiadors amb objectes o roba, ja que dificulta el seu funcionament eficient.
  • Establir la temperatura del termòstat entre 19- 21°. Amb aquesta temperatura, és suficient per mantenir un bon confort tèrmic.

A l’estiu:

  • És aconsellable ventilar a primera hora del matí, un màxim de 10 minuts.
  • Cal obrir les finestres durant la nit, perquè la fresca entri a la llar, i, per contra, mantenir les finestres tancades i persianes baixades durant el dia, per evitar una incisió solar directa.
  • Si disposem de tendals, cal obrir-los durant les hores de més incisió solar per evitar incrementar la temperatura del domicili.
La calefacció a l’hivern ha d’oscil·lar entre els 19 i 21º de temperatura| Skyler Kan

Elements de baix cost per afavorir l’aïllament tèrmic

D’altra banda, existeixen també mesures de “baix cost” que milloren l’eficiència i el confort tèrmic dels habitatges a un preu econòmic, i que passen sobretot per propiciar-hi l’estanquitat de finestres i portes de les llars. Així, per evitar les infiltracions d’aire de les finestres, es poden instal·lar virets (una espècie de goma que revesteix la finestra). Un consell: pots saber si per una finestra de casa teva entra aire encenent una espelma i situant-la al costat de la finestra. Si la flama es mou, hi ha una infiltració. A les finestres també es pot afegir un thermo cover, que fa una funció similar al doble vidre. Així mateix, és recomanable recobrir la caixa de persianes amb material aïllant, que es pot trobar a qualsevol ferreteria. Una altra mesura és posar un sota portes, sobretot a la porta d’entrada, per evitar l’entrada d’aire.

El 42% del consum energètic de les llars a Barcelona es destina a la climatització

Si tenim calefacció elèctrica o de termo d’ACS, també és convenient posar temporitzadors als endolls, ja que amb aquest dispositiu podrem establir horaris de funcionament.

Segons dades dels Punts d’Assessorament Energètic, el 42% del consum energètic mig per habitatge —dins de la ciutat de Barcelona— es destina a la climatització (40,9% a la calefacció i un 1,1% a la refrigeració). “Un bon aïllament dels habitatges s’acaba traduint en una reducció de consum en climatització, ja que, en tenir una llar més eficient i amb major estanquitat, ens permetrà mantenir un bon confort tèrmic durant les diferents estacions amb un cost més reduït que una llar menys eficient”, assegura Sofia Recio, tècnica en eficiència energètica i pobresa energètica dels Punts d’Assessorament Energètic.

Assessorament per a les llars més vulnerables

D’altra banda, des dels PAE es fa tot un acompanyament a aquelles persones i famílies vulnerables que tenen dificultats per pagar els subministraments. En aquest sentit, se’ls ajuda a obtenir la documentació necessària per a assegurar davant les empreses energètiques que estan en una situació de vulnerabilitat social i que, per tant, no els hi poden tallar els serveis.

És el cas de l’informe de risc d’exclusió residencial (IRER), un document que protegeix els subministraments de les llars més vulnerables davant d’impagaments, i que es pot tramitar als PAE. Així mateix, ajuden en les tramitacions del bo social, la tarifa social de l’aigua i l’optimització de les factures de llum, gas i aigua a les famílies més vulnerables.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article