Sabadell transforma la ciutat per fer-la més inclusiva i accessible 

L’ajuntament impulsa mesures perquè l’espai públic, el lleure i els mecanismes de comunicació municipal siguin més accessibles per a tothom


Amb el suport de  

Aconseguir una ciutat cohesionada que afavoreixi la qualitat de vida de tots i cadascun dels ciutadans i ciutadanes. Aquest és l’objectiu que l’Ajuntament de Sabadell té marcat com a prioritari i per al qual ha treballat en els darrers anys i continuarà fent-ho durant aquest mandat. Ho fa a través de mesures que facilitin la inclusió i l’accessibilitat en diferents àmbits a la ciutat, com l’espai públic, el lleure i els mecanismes d’informació i comunicació municipals. Tota una tasca que se suma a l’atenció i suport que s’ofereix des de l’Oficina de la Discapacitat i el treball que es du a terme conjuntament amb les entitats del tercer sector del municipi.

Pel que fa a l’espai públic i tal com explica l’alcaldessa, Marta Farrés, “una ciutat bonica i amb qualitat de vida vol dir també una ciutat que pugui gaudir tothom. I això passa per garantir l’accessibilitat dels espais públics i que tots els ciutadans i ciutadanes ens puguem desplaçar amb comoditat i seguretat”, afirma. “En aquest sentit, estem impulsant múltiples mesures que ens permetran millorar voreres, carrers i passos de vianants i facilitar la mobilitat de les persones amb discapacitat i la gent gran”, afegeix.

Els darrers anys s’ha fet una renovació d’escales i s’han construït rampes al barri de Cifuentes, concretament a les connexions entre el carrer de Beethoven i de Palestrina amb la carretera de Terrassa. També en aquest mateix sentit, s’han fet millores al barri de Can Rull i a la plaça de Xavier Sanahuja del barri del Poblenou. Així mateix, els entorns de l’Escola Pau Casals tenen escales i rampes renovades, en el marc del projecte del camí escolar del centre educatiu.

“Una ciutat bonica i amb qualitat de vida vol dir una ciutat que pugui gaudir tothom", afirma Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell

Aquest mandat, i amb una inversió superior als tres milions d’euros, el Pla d’Accessibilitat permetrà eliminar barreres arquitectòniques arreu de la ciutat, però amb especial incidència al Raval d’Amàlia, la plaça de Les Termes o els entorns de l’escola d’educació especial Xaloc, entre altres indrets. Paral·lelament, es volen introduir encaminadors amb paviment podotàctil, és a dir, un paviment que canvia de textura en parades de bus o passos de vianants per guiar les persones amb discapacitat visual.

En la mateixa línia, s’incorporaran mecanismes per facilitar l’accés a la informació de transport públic i també el sistema de sons als semàfors més antics que encara no en disposen. Alhora, es continuaran millorant els camins escolars i accessos als centres educatius, amb una inversió de 2,7 milions d’euros.

L’Ajuntament de Sabadell també està actuant en la millora dels jocs infantils arreu de la ciutat. Així, s’habilitarà una nova zona de jocs inclusius a la plaça de les Medes, davant de l’Escola Francesc Bellapart, que se sumarà a les del Parc del Taulí o la que hi ha a la plaça del Perú. També se continuaran renovant les àrees de joc dels diferents barris.

Treure els sots i renovar calçades i voreres és fonamental en un espai públic de qualitat. És per això que aquest mandat Sabadell renovarà més 70.000 metres quadrats de calçades i voreres, amb una inversió de 8,8 milions d’euros. Entre les millores, s’actuarà als carrers de la República, Calassanç Duran i l’Avinguda de la Pau, donant resposta a demandes veïnals, i s’asfaltaran 35 carrers als diferents districtes. També s’adequaran itineraris amb nous rebaixos de vorera i s’incrementa la despesa en manteniment.

Tots els projectes que es desenvolupen en l’àmbit de l’espai públic tenen en compte criteris d’accessibilitat i d’inclusió | Ajuntament de Sabadell

L’accés al lleure, també garantit 

Un altre aspecte que s’ha abordat en clau d’inclusió són les activitats de lleure. En aquest marc, l’Ajuntament de Sabadell coordina el programa ‘Fem Vacances’, que inclou casals, viatges i colònies per a persones amb discapacitat, que es porten a terme un cop han finalitzat les activitats escolars. 

Les propostes són organitzades per diferents entitats, comptant amb una aportació municipal que vol contribuir a què els usuaris puguin prendre part en activitats de lleure específiques i proporcionar un suport econòmic a les famílies per reduir el sobrecost que aquestes propostes comporten respecte a les activitats de lleure de caràcter ordinari.   

L’art de la ciutat, a l’abast de tots els públics 

El Museu d’Art de Sabadell també aposta per fer més accessible el seu contingut i que l’art arribi a tothom. Per aquest motiu, ha instal·lat guies en braille en català, castellà i anglès i vídeos en llenguatge de signes al mòdul ‘La mirada tàctil’ del museu, el qual obre l’exposició permanent. Els vídeos es poden descarregar a través d’un QR que es troba a l’expositor situat a l’entrada de la sala o al canal de Youtube de la Mirada Tàctil de la Diputació de Barcelona. 

Les guies en braille i els vídeos en llenguatge de signes faciliten que tots els ciutadans tinguin accés a l’art exposat al Museu d’Art de Sabadell

El museu compta amb el mòdul multisensorial ‘La mirada tàctil’ des de l’any 2013, el qual forma part del projecte impulsat per la Diputació de Barcelona amb l’assessorament del Centre de Recursos Educatius de l’ONCE a Barcelona, que té com a objectiu fer més accessibles les instal·lacions d’art a les persones amb discapacitat visual o ceguesa. L’exposició que acull el Museu de Sabadell a aquest mòdul gira entorn del paisatge de la ciutat de principis de segle XX i de la figura de Joan Vila Cinca. 

Comunicació municipal accessible 

La transformació digital presenta reptes en matèria d’accessibilitat per a una comunicació òptima amb tots els col·lectius, incloent-hi tant les persones amb dificultats sensorials com també amb aquelles que tenen dificultats de comprensió. Sabadell ja treballa en una sèrie de mesures que permetin avançar en aquest sentit, garantint l’accessibilitat i la plena inclusió en els entorns web, el conjunt d’eines digitals i els programes d’activitat municipal.  

La ciutat també compta amb l’Oficina d’Atenció a la Discapacitat (OAD), que treballa per promoure la inclusió de les persones amb discapacitat, fomentar la participació del teixit associatiu i impulsar la transversalitat de l’actuació municipal en aquest àmbit. Entre les seves principals línies d’intervenció es troben informar sobre tràmits, serveis, recursos i ajuts, oferir assessorament per desenvolupar projectes i promoure accions de sensibilització i comunicació al municipi sobre la discapacitat.  

Promoure la inclusió de les persones amb discapacitat i sensibilitzar la població al respecte són els principals objectius de l’OAD

Entre els recursos que tenen a disposició la ciutadania, destaca el Mapa de Serveis i Recursos per a la Població amb Discapacitat, un aplicatiu que permet conèixer la ubicació de les entitats del tercer sector que treballen amb persones amb discapacitat, així com els serveis i recursos que ofereixen. Actualment, s’hi agrupen més de 20 entitats i gairebé 100 recursos de la ciutat de Sabadell. 

Treball en xarxa amb el tercer sector local 

A banda dels ajuts que es destinen anualment a l’organització d’activitats i suport a les persones amb discapacitat i les persones que en tenen cura, el treball conjunt amb les entitats del tercer sector de Sabadell es tradueix en diferents projectes com el ‘Fem Vacances’ o la commemoració del Dia de les Persones amb Discapacitat, a través del programa ‘Som Capaços’, una iniciativa que s’impulsa cada any, conjuntament amb les entitats socials que té l’objectiu de fer valdre les capacitats i la contribució que realitzem totes i tots nosaltres a la societat. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article