Nou impuls d’habitatges socials a Barcelona, amb 1.700 pisos de protecció oficial

L’Ajuntament i la Generalitat han signat un conveni que permetrà ampliar el parc públic


Amb el suport de  

Fer front a la crisi de l’habitatge i seguir impulsant el parc públic. Aquest és l’objectiu principal del nou conveni de col·laboració que ha signat l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, amb el qual es vol construir un mínim de 1.700 habitatges amb protecció oficial i allotjaments dotacionals, de lloguer assequible.

Fruit del conveni, l’Ajuntament de Barcelona atorgarà a favor de l’INCASOL la cessió de drets de superfície o concessions d’ús privatiu d’aquests solars per un termini de 75 anys. L’INCASÒL, per la seva part, invertirà uns 221 milions d’euros en la construcció dels habitatges.

El conveni, signat aquest gener entre l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i la consellera de Territori, Ester Capella i Farré, arriba després de l’oferiment de 27 sòls de titularitat municipal que l’alcalde va fer al president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la primera reunió de treball que van mantenir les dues administracions l’estiu passat, i que tenia per objectiu abordar la crisi d’habitatge que es viu a Barcelona. Aquest oferiment es va concretar en la celebració el passat octubre de la comissió mixta entre l’Ajuntament i la Generalitat.

D’acord amb el conveni signat, el Departament de Territori desenvoluparà una primera fase de 637 habitatges situats en 11 parcel·les. Es tracta de solars on es podrà iniciar la construcció de la promoció d’habitatges de forma immediata. Una vegada l’Ajuntament formalitzi el dret de superfície a favor de l’INCASÒL, aquest organisme tindrà cinc anys per executar la construcció de la promoció. La inversió prevista en aquesta primera fase és de 82,81 milions d’euros

Un 30% del total dels habitatges es preveu destinar a joves menors de 35 anys 

Finalitzada l’obra, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, juntament amb el Consorci de l’Habitatge de Barcelona, establirà els criteris d’adjudicació dels habitatges. Es preveu una reserva mínima del 30% del total dels habitatges destinada a joves menors de 35 anys. Així mateix, si l’Ajuntament de Barcelona ho sol·licita, es podrà reservar una part d’aquests habitatges per destinar-los a polítiques específiques d’habitatge municipals.

Per al seguiment del desenvolupament dels compromisos establerts en el conveni, es crearan dues comissions: una de seguiment, amb l’objectiu de vetllar perquè el conveni s’executi en tots els seus termes, i una de tècnica per fer el seguiment operatiu.

Segons va assenyalar l’alcalde durant la signatura del conveni, l’habitatge és un dels “reptes principals” de Barcelona, i la “la prioritat número 1” del Govern municipal. “Una prioritat que afrontem de totes les maneres possibles amb l’objectiu de fer més habitatge assequible des de l’Ajuntament, però també amb aliances amb tots els agents”, va manifestar Collboni.

Per la seva banda, la consellera de Territori, va apuntar que aquest tipus d’actuacions aconsegueixen un “increment substancial” del parc de lloguer social a Catalunya “utilitzant tots els mecanismes possibles en coordinació amb els ajuntaments, a Barcelona i a nombrosos municipis del país”. Així, la consellera de Territori reconeix com a cabdal reforçar la capacitat de l’Incasòl per esdevenir una “eina de país” que faciliti el dret a l’habitatge.

Jaume Collboni i Ester Capella, durant la signatura del conveni | Ajuntament de Barcelona 

Barcelona amplia el parc públic amb 750 nous habitatges de protecció oficial

En paral·lel, a Barcelona, entre el final de 2023 i els primers mesos de 2024 s’hauran adjudicat fins a deu promocions d’habitatges de protecció oficial impulsades per l’Ajuntament i que han suposat una inversió de més de 111 milions d’euros

La majoria de les noves promocions són de lloguer i es troben repartides a diferents punts de la ciutat, com Nou Barris, el barri de la Marina a Sants-Montjuïc, o diversos barris de Sant Andreu, entre d’altres.

Es tracta de 746 nous habitatges impulsats per l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB), promocions que de forma majoritària són de lloguer. Concretament, vuit de cada deu pisos, en total 585, són de lloguer social i assequible, mentre que la resta s’adjudiquen en règim de dret de superfície.

S’han promogut 230 pisos amb serveis específics per a gent gran

Dels destinats a lloguer, a més, hi ha un paquet de més de 230 pisos amb serveis específics per a gent gran. Totes aquestes promocions tenen la qualificació d’habitatge de protecció oficial i, per tant, s’adjudiquen a 746 famílies que podran iniciar un nou projecte vital, totes elles inscrites al Registre de Sol·licitants d’Habitatges de Protecció Oficial de Barcelona.

El paquet de promocions que s’acaba ara ha significat una inversió de 111.399.810 d’euros i està repartit per cinc districtes diferents, sobretot en zones que estan experimentant grans transformacions com el barri de la Marina del Prat Vermell, a Sants-Montjuïc o l’àmbit de les antigues cases barates del Bon Pastor i les antigues Casernes, al districte de Sant Andreu. Amb aquestes promocions, el parc públic de Barcelona s’incrementarà fins a més de 12.300 habitatges.

Objectiu: impulsar l’habitatge assequible

Totes aquestes promocions persegueixen l’objectiu d’impulsar l’habitatge assequible durant aquest nou mandat. Comptant els habitatges que s’acaben ara, en obres i en fases prèvies, l’Ajuntament de Barcelona té prop de 5.000 habitatges en alguna fase d’execució. Concretament en obres l’IMHAB té 19 promocions, tant d’obra nova com grans rehabilitacions, que fan un total de 1.333 habitatges que s’aniran acabant i adjudicant a partir de l’any que ve i durant tot el mandat, amb una inversió prevista de 228,6 milions d’euros.

En paral·lel a la promoció directa de l’IMHAB, a partir d’aquest 2024 començaran les primeres obres de tota la promoció delegada a tercers d’habitatge protegit municipal. Es tracta, d’una banda, dels habitatges previstos al conveni que té l’Ajuntament amb entitats sense ànim de lucre, que signifiquen 600 habitatges de lloguer assequible i cooperatius; i de l’altra, de la primera fase d’execució de l’operador metropolità públic-privat Habitatge Metròpolis Barcelona, amb quatre promocions de 341 pisos. A l’activitat promotora municipal s’hi sumarà, a partir d’ara, la de la Generalitat, que gràcies a l’acord amb l’Ajuntament, podrà iniciar els pròxims anys les obres de 637 pisos de lloguer protegit més en 11 sòls de titularitat municipal.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article