Un Mobile World Congress socialment responsable


Avui en dia, a cap de nosaltres ens sorprèn ja sentir a parlar de Tweets, Hashtags, Community managers, Trending Topics, followers, likes, instagramers, apps, androids, tablets o ipads, widgets, SEO, SEM i Landing Pages. Com a consecuencia del ritme frenètic en el que les noves tecnologies ens han endinsat, només cal que mirem a banda a banda per reconèixer que ens hem convertit en animals tecnològics, capaços d’emmagatzemar una vida sencera en un petit dispositiu mòbil i de comunicar-nos amb la resta del món en un sol clic.

Tanmateix, els nous sistemes de comunicació no només han canviat la vida de la majoria de nosaltres sino que també han suposat un gran pas endavant pel col·lectiu de persones en risc d’exclusió. Fa temps que es ben sabut que l'ús d’aquests avenços incideix molt positivament en la qualitat de vida de les persones amb discapacitat. Faciliten per un costat, la seva integració social i laboral, i per l’altre, suposen una nova eina de comunicació, molt útil pel control de l'entorn i per adaptar tasques que formen part de la vida quotidiana en el terreny personal, educacional, laboral i / o recreatiu. Així, un ús profitós dels mateixos millora la seva autonomia i participació.

A finals del passat mes de febrer, el Mobile World Congress posava Barcelona en el punt de mira i reunia a prop de 80.000 persones en l’esdeveniment de telefonia més important del planeta. En ell es van presentar diferents eines que tracten de millorar el dia a dia o l’experiència comunicativa d’aquells que tenen alguna afectació física, psíquica, mental o sensorial.

Entre els diferents exemples que es van presentar al congrés, trobem l'aplicació mòbil TUR4all, creada per la Fundació Vodafone en col·laboració amb PREDIF i el Reial Patronat Sobre Discapacitat, i que recull les condicions d'accessibilitat de més de 1800 establiments turístics de tot el territori espanyol: allotjaments, bars, restaurants, cellers, oficines de turisme, monuments, museus i centres culturals, platges, espais lúdics, rutes urbanes... A través del seu sistema de geolocalització, l'usuari amb diversitat funcional pot identificar els establiments accessibles més propers i fins i tot planejar el seu itinerari.
D’altra banda, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya també va llançar una app que permet a usuaris amb discapacitat auditiva o visual accedir a tot tipus de continguts audiovisuals. Artaccés, com es diu l’aplicació, ofereix subtítols i audiodescripció mitjançant la sincronització de l'àudio al mòbil. Pot ser utilitzada en qualsevol lloc amb connectivitat i els usuaris només han de descarregar l’aplicació, totalment gratuïta, per poder gaudir de pel·lícules o sèries.

Aquest espai de trobada mundial no està lligat només a grans empreses de telefonia mòbil sino també a l’emprenedoria entre els més joves. Tan és així que una estudiant de Turisme i Administració d'Empresa de Barcelona, va poder presentar davant d’un públic nombrós la xarxa social Prometteo, la primera plataforma web i aplicació per a mòbils i tauletes que connecta a persones sordes.

Com també passa en el món de la medicina, és una bona senyal que els nostres científics, enginyers informàtics, comunicadors i empresaris apostin per invertir hores, esforços i diners en favor de les persones amb discapacitat. Ara només ens queda emprendre el camí per fer arribar aquestes noves eines a la majoria de la població amb necessitats especials. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep Pagès Canaleta ( CARDEDEU ) VALLES ORIENTAL
4.
Jo recordu cuan no tenien INTERNET no tenien la Xarxa social les xarxes socials si volias publicar algu tenies que escriure una carta algún diari i esperar te la publiquin Ara poden dir al mateix peroper Internet per la Xarxa i de seguida la poden llegar moltes persones Ara saben que pasa a consevol poble de la nostra comarca o país . Ara les noticias corren molt de seguida pasa algu tot el món ja sabe lo que pasa . Ens tenin que adactar als nous temps o quedes descolgado de les noves tecnolojies INTERNET el nostra ordinador cada dia será mes útil i necesari el mobil tambe serveix per denuncia injusticias fa fotografías rapides i graba coses que pasen . ELS QUE ESTAN CONTRA LAS CACAS Merda de Gos al carrer avui dia hu tenen fácil preparar el mobil seguir algu que porta un gos que i no recull la caca del gos HU Podeu grabar en mobil i publicarper internet i tambe anar ala policía a denunciar al guarru EL GUARRO es el amo del Gos no el gos que quedi clar .. LA GENT encara no fa servir prou el seu mobil Si al bostra poble ja coses fetes malbe hu podeu grabar ho fer fotos i publicar-les a diaris o pujarles per la xarxa
  • 6
  • 0
Josep Pagès Canaleta ( CARDEDEU ) VALLES ORIENTAL
3.
1) Josep son nous temps ara molts que eren joves fa temps , no tenien res de tot aixo , per no tenir no tenien ni els contenidors de basura als carrers veritat .EL PROGRES sempre es bo sempre fara mes fácil la vida a las persones No fa molts anys les dones tenienque rectar la roba a ma ara te maquinas que hufan per elles i secan la roba . EL Mobil les tecnelojies FACEBOOK entre elles Acosta molt a les persones sense sortir de casa seva fa tindra noves amistads Viajamos per el Món sense sortir de casa Clar que las Xarxa Internet ja perill ja persones molt dolentes com en el carrer sa de vejilar molt no abaixar la guardia mai PERO UN MOBIL avui dia te acosta tot el dia amb la familia i amics EL POGRES Fa puja elatur Ja que ara molta feina que feien moltes persones ara la fam las maquines . EL PREU DEL PROGRES sempre ja un preu en tot . Pero ara poden pujar en AVE i de seguirá estas a PARIS no fa molt tardabes moltes hores .
  • 5
  • 0
Cristian Rovira
2.

#1 Completament d'acrod, la teconogia pot ser beneficiosa o perjudicial, tot depen de la utliltzació que li donem, en aquest cas, jo he preferit centrar-me en l'us beneficiós de la tecnologia, tot i que com tot a la vida, tambe existeix el seu contrapunt.

  • 3
  • 0
Josep M Armengou Barcelona
1.
Li agraeixo la informació, Rovira, des de la meva profunda cautela sobre les qualitats de l'actual revolució tecnològica. Celebro la seva frase d' "un ús profitós dels mateixos millora la seva autonomia i participació", perquè , de manera molt més potent, la tecnologia comporta també més aïllament, menys afecte cara a cara, més distància física en detriment de la presencialitat , etc.. Si som capaços de tenir una conversa de dues hores, tanquil.la i conntemplativa amb una altra persona, que quan som lluny es reforça per una tecnologia ben utilitzada, entesos. Si al metro i a l'autobús ens convertim en perfecte robots zombis aïllats, no anem bé. Ja podríem tenir totes les eines que ens aplanen les dificultats de la vida però podríem acabar ben sols. Oi ?
  • 5
  • 0

Comenta aquest article