“Fa uns anys la mirada cap a la discapacitat era molt diferent”

Jordi Serrat | Doctor en periodisme, professor de la Universitat de Vic i opinador del Social.cat


Beatriz Ruiz, periodista del portal digital Èxit21, entrevista aquesta vegada Jordi Serrat, doctor en periodisme, professor de la Universitat de Vic i col·laborador del Social.cat. Durant la conversa parlen de la funció del periodisme i de la seva trajectòria en aquesta professió.

Serrat explica que ja quan era nen feia una revista a l’escola i li agradava explicar tot allò que passava, l’actualitat. D’aquí li va venir la seva vocació com a periodista i va ampliar els seus estudis fins a fer una tesi doctoral sobre la relació entre les persones sordes i el periodisme. Una de les conclusions que en va treure va ser la importància que siguin les persones sordes les que es comuniquin amb llengua de signes a la televisió, i no sempre intèrprets.

Per Serrat, la mirada dels mitjans de comunicació cap a les persones amb discapacitat ha canviat molt. Ara, per exemple, explica que no s’utilitzen conceptes com ara “persones subnormals” o “minusvàlids” que, alhora, són conceptes que ja no s’utilitzen en el lèxic públic. Ara bé, Serrat ressalta que a vegades els mitjans de comunicació, com a miralls de la societat, “topen amb la reproducció d’estereotips o mirades reduccionistes”.

És per això que Serrat creu que és important l’existència de mitjans com Èxit21, on les persones amb Síndrome de Down són les que tenen la màxima responsabilitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article