La llei catalana reduirà les tres mensualitats que el propietari pot exigir per llogar un pis

La consellera Capella veu “massa tímides” les millores del decret convalidat per la Diputació Permanent del Congrés


La consellera de Justícia, Ester Capella, ha avançat que la llei catalana d'arrendaments urbans reduirà l'avançament de tres mensualitats que amb el marc legal actual pot exigir el propietari d'un pis en llogar-lo. En el marc d'una interpel·lació al ple del Parlament, ha recordat que amb la llei es vol situar la durada mínima dels contractes de lloguer entre els 6 i 10 anys i superar la legislació estatal a través del Codi Civil de Catalunya.

En aquest sentit, ha considerat que malgrat les “tímides millores” del Reial Decret Llei sobre habitatge aprovades recentment per la Diputació Permanent del Congrés dels Diputats, encara s'està “molt lluny” dels estàndards europeus.

El marc legal actual estableix que el propietari d’un pis pot exigir l’avançament de tres mensualitats al llogater com a fiança, dipòsit i aval bancari com a condició per a l’arrendament. Segons la consellera de Justícia, Ester Capella, el Govern ho considera “excessiu" i ha apostat per reduir aquesta quantitat.

En relació amb el dret d’adquisició preferent de l’inquilí en cas de venda de l’habitatge, la regulació espanyola permet que els inquilins hi renunciïn. I segons Capella, molts llogaters ho fan obligats per clàusules incloses d’ofici en els contractes d’arrendament. En canvi, la llei catalana, segons la consellera, suprimirà aquesta possibilitat i deixarà sense efecte totes les clàusules de renúncia incloses en els contractes signats a partir de la seva entrada en vigor.

A més, Capella ha qualificat “d'anacrònics” els mecanismes per acreditar l’estat dels immobles i ha indicat la necessitat d’utilitzar nous recursos per evitar conflictes innecessaris entre arrendadors i arrendataris sobre els possibles danys anteriors i posteriors al contracte.

La norma espanyola estableix que la durada dels contractes sigui d’entre cinc i set anys en funció de si la propietat és d’una persona física o jurídica. En canvi, segons ha recordat la consellera, l’avantprojecte de llei català establirà que la durada mínima dels lloguers d’habitatges a Catalunya se situï entre sis i deu anys.

Per a la consellera Capella, l'estabilització del mercat de lloguer ha de servir per reduir la diferència entre “el creixement accelerat del lloguer i l'estancament dels salaris” i la norma catalana ha de permetre al Departament competent en matèria d'habitatge i als ens locals limitar els preus del lloguer. En aquest sentit, ha afegit que “cal anar més enllà de l’índex de referència de preus del lloguer”, perquè “només així” es podrà fer front a “l’augment desproporcionat dels preus”.

El preu del lloguer a Barcelona augmenta un 38 % en només cinc anys

Segons dades del Departament de Justícia, al conjunt de Catalunya el preu mitjà del lloguer ha crescut un 29 % en els últims cinc anys. En xifres, significa que ja ha arribat als 698 euros, 160 euros més que el 2013. Així doncs, el preu del lloguer ja ha superat el nivell previ a l’esclat de la crisi.

L’increment general s’ha accentuat especialment a Barcelona, on el preu mitjà d’un pis de lloguer de 72 metres quadrats és actualment de 949 euros. Es tracta d’un 38 % més que fa cinc anys. És a dir, d’un increment mitjà de prop de 270 euros per pis. Aquest fenomen també s’ha traslladat als municipis de l’àmbit metropolità i del seu entorn.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article