El projecte social Mescladís demana al TSJC que aturi el desnonament de la seva terrassa

El director de l'espai avisa que no abandonaran el local de Ciutat Vella sense una alternativa que doni continuïtat al projecte


El projecte d'inclusió social i laboral Mescladís ha sol·licitat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que paralitzi de manera cautelar el desnonament administratiu del cafè-restaurant Espai Mescladís, ubicat a Ciutat Vella. L'entitat demana aquestes mesures cautelars, segons ha explicat aquest dijous el seu director, Martín Habiague, en considerar que ha perdut el concurs públic per seguir gestionant l'espai perquè l'Ajuntament ha primat la proposta que pagava un cànon més alt i no se'ls ha puntuat correctament un punt relacionat amb el nombre de persones en risc d'exclusió social als quals donen treball.

L'entitat té fins al 30 d'abril per abandonar l'espai. Tanmateix, el seu director ha reiterat que no pensen marxar si no tenen una alternativa que pugui donar continuïtat al projecte. Amb aquesta petició, l'entitat social demana al TSJC que deixi en suspensió l'extinció de la concessió de l'espai, a l'espera que es revisi la puntuació que es va donar a la proposta al concurs públic convocat pel districte de Ciutat Vella. L'entitat va perdre el concurs per tres punts de diferència amb el guanyador, un empresari que ja té la gestió de dues terrasses més al districte.

Segons ha explicat l'advocat del Col·lectiu Ronda Marc Vilar, que assessora l'entitat en aquesta qüestió, les bases del concurs públic per gestionar l'espai eren "ambigües" i Mescladís podria haver obtingut 3,5 punts més dels que finalment ha sumat en el punt que fa referència al nombre de persones en exclusió social als quals dona treball la proposta.

Sumar aquests 3,5 punts més hagués suposat que l'entitat, que presenta un projecte en el qual 13 dels 15 treballadors estan en risc d'exclusió social, guanyés el concurs. La demanda al TSJC per part de Mescladís arriba després que l'entitat impugnés la resolució del concurs al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, tal com els va dir el consistori, i que aquest, posteriorment, es declarés incompetent.

Un concurs que prima qui paga més cànon

El director de Mescladís ha denunciat que el concurs que va presentar l'Ajuntament tenia una "lògica mercantil" i no social. "Tenia algunes clàusules socials, però posa l'accent en una lògica mercantil", ha apuntat. Una tesi a la qual ha donat suport l'advocat del Col·lectiu Ronda, que ha subratlla que, finalment, ha guanyat la concurrència qui ha ofert pagar un cànon més alt al consistori.

En el cas de Mescladís, oferia pagar un cànon un 60% més alt del mínim que marcava el consistori. La xifra del l'empresari que finalment ha guanyat el concurs ascendia fins a un 700% més del cànon mínim fixat per l'Ajuntament.

Pel que fa al fort pes que té la xifra de pagament del cànon, Vilar ha apuntat que és una qüestió que l'Ajuntament podia fer jurídicament, però que "ètica" i "socialment" és una "contradicció" i té "poca coherència". "Se'ns ha tractat com si fóssim una guingueta de la Ciutadella", ha resumit el director de Mescladís el tracte que consideren que han tingut per part de l'Ajuntament. Habiague ha defensat que el concurs que s'ha fet "no era l'únic possible" i que hi havia altres alternatives. "És un espai que ens hem guanyat", ha subratllat.

Més de 9.000 signatures i 85 cartes de suport

Un dels aspectes en què la demanda de mesures cautelars al TSJC posa l'accent, segons ha l'advocat del Col·lectiu Ronda, és que Mescladís no només té un interès privat en l'espai de Ciutat Vella, del qual obté el 80% dels seus ingressos, sinó que també representa un "interès general" per al barri.

Per tal de fer-ho notar al tribunal, s'han recollit més de 9.000 signatures a través d'una campanya a la pàgina web change.org i s'han presentat 85 cartes d'entitats públiques i privades que remarquen el "benefici social inherent" de Mescladís. Entre els signants de les cartes, també hi ha d'alguns departaments de l'Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat.

“No podem canviar el resultat d'un concurs”

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha assegurat en una publicació a Facebook que és "molt trist" que el projecte Mescladís "no pugui continuar", però que "van perdre un concurs públic". "No podem canviar el resultat d'un concurs. Seria delictiu", ha reiterat la regidora, que ha indicat que el consistori busca alternatives per a l'entitat.

"Malgrat el resultat no és el que voldríem, ni políticament ni tècnica podem canviar el resultat d'un concurs sense cometre un delicte. La concurrència pública és una salvaguarda davant pràctiques corruptes o arbitràries, i alhora també té aquests riscos, però de cap manera podem modificar el resultat d'un concurs", ha afirmat Pin en la publicació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article