El Govern estableix nou calendari d'atorgament de subvencions per evitar problemes de finançament de les entitats

El Pacte Nacional per a les Persones amb Discapacitat es constituirà al juliol


El Govern ha decidit establir un nou calendari d'atorgament de subvencions per evitar problemes de finançament de les entitats així com retards en els pagaments. La Generalitat passarà a treballar amb un any d'antelació pel que fa a la Convocatòria de Suport a Projectes d'Entitats (COSPE).

A més, la subvenció de la línia amb més volum de recursos, que finança serveis com els centres d'atenció diürna, els centres ocupacionals o l'atenció a persones amb VIH o en exclusió social, s'atorgarà per a quatre anys per afavorir l'estabilitat econòmica de les entitats.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presidit aquest dijous el ple del Consell de la Discapacitat de Catalunya (CODISCAT), on ha anunciat que el Pacte Nacional per a les Persones amb Discapacitat es constituirà al juliol.

Així, la Generalitat preveu pagar al desembre les subvencions de la Convocatòria de Suport a Projectes d'Entitats (COSPE) 2019-2020. La convocatòria de la línia del 2020 es publicarà al febrer amb les mateixes bases, i ja al novembre s'aprovarà la nova ordre de bases del 2021-2022. La convocatòria del 2021 també es farà pública al febrer, de manera que es passarà a treballar amb un any d'antelació.

Durant la reunió del Consell de la Discapacitat, Torra ha anunciat que dimarts vinent el Govern aprovarà l’acord de constitució del Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat, que es farà efectiu el proper dia 18 de juliol en la primera reunió plenària, i serà “el pas definitiu en el reconeixement i l’aplicació real dels drets de les persones amb discapacitat i la seva efectiva integració en tots els àmbits de la societat”.

Torra i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, han reafirmat el compromís de Catalunya amb els principis de la Convenció de les Nacions Unides per a la plena inclusió en els propers cinc anys.

En aquesta sessió de treball s’ha presentat un informe preliminar al Pacte, elaborat per la Secretaria d’Afers Socials i Famílies, que analitza les polítiques públiques impulsades pel Govern en aquest àmbit. El treball indica la necessitat d’una acció institucional continuada per a propiciar en els propers cinc anys un nou model de polítiques en aquest capítol.

El Govern vol transformar els serveis residencials en un model que promogui la vida independent; limitar i buscar alternatives a la incapacitació i la tutela; transformar progressivament l’educació especial en educació inclusiva; dissenyar un nou model de treball protegit i d’inserció a l’empresa ordinària; garantir el dret a la mobilitat i la implementació de les normatives d’accessibilitat; donar estabilitat al finançament de les entitats del tercer sector; implementar un model de tarifes de serveis de cartera que pugui revertir en una millora de les condicions laborals del sector, i garantir la seguretat i el bon tracte a les persones amb discapacitat, la seva llibertat i dret a decidir, així com la igualtat davant la llei i en l’accés a la justícia.

El text presentat quantifica que el pressupost del Govern destina més de 1.868 milions d’euros a polítiques públiques per a les persones amb discapacitat, havent-se identificat 173 actuacions o mesures d’inversió directa a través de vuit Departaments.

Si s’afegeixen els 1.897 milions d’euros de la despesa comptabilitzada en concepte de Seguretat Social, que per si sola representa el 50,41%, la inversió total per a les persones amb discapacitat ascendeix a 3.765 milions. Per àmbits, la inversió més important és la que correspon al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, amb 1.064 milions d’euros, seguit de Vicepresidència i Economia, amb un total de 547 milions d’euros en concepte de bonificacions i beneficis fiscals. També destaca la inversió en Educació (215 milions d’euros) o Salut (34 milions d’euros).

L’informe destaca que un 75% dels articles de la Convenció de Nacions Unides compten amb un total de 276 polítiques, programes o iniciatives consolidades per part de la Generalitat.

La Convenció de les Nacions Unides com a guia

El president ha assegurat que Catalunya agafa els principis de la Convenció de les Nacions Unides com a “guia”, tot i que no s'hi pot adherir com a estat. "Aquesta convenció ens obre la porta a ser valents i a actuar definitivament per aconseguir una societat veritablement inclusiva i integradora”, ha continuat.

Quim Torra ha destacat que l’informe que s’ha presentat ha demostrat que "s’ha fet un esforç ingent per posar dades i xifres sobre la taula" que permetran que "la diagnosi i les decisions que es prenguin siguin millors".

De les conclusions aportades per l’informe, el cap de l’Executiu ha remarcat que s’evidencia que “cal una major conscienciació de la transversalitat de la discapacitat”, per tal que cada política que es dissenyi “es faci sempre pensant en tots els ciutadans”. “Necessitem fer polítiques públiques dirigides a aquesta diversitat, però només ho podem fer escoltant a la gent. No ha de ser l’administració la que dicti ni imposi”, ha remarcat Torra, que ha insistit que han de ser les associacions i la gent discapacitada les que participin i orientin el Govern.

El conseller ha agraït el treball i la col·laboració de les entitats del sector de la discapacitat i de COCARMI, i ha assegurat que han fet un esforç i un exercici de “transparència i autocrítica” per analitzar la normativa catalana i les polítiques del Govern des de la perspectiva de l’encaix amb la convenció de les Nacions Unides.

En aquest sentit, ha garantit que un cop compartides les necessitats, seran “exigents” amb els compromisos que ara s'adquireixen.

El conseller ha destacat que els reptes del Departament a curt termini són la sostenibilitat del sistema i la millora de la seva capacitat cobertora. La línia de treball es basa en promoure l'autonomia personal, social i laboral dels discapacitats, així com vetllar per la seva inclusió.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article