“Què passarà quan em faci gran?”: el col·lectiu de persones amb discapacitat presenta el seu primer documental

El grup cooperatiu TEB celebra cinc anys del seu canal en un acte a Barcelona, on demana respostes per a les persones amb diversitat funcional quan arriben a la vellesa


Com viuen les persones amb discapacitat intel·lectual el seu envelliment? Es jubilen a la mateixa edat que la mitjana de la població? Quins instruments tenen a l'abast després de la seva vida laboral per garantir una vida inclusiva? Aquests són només alguns dels interrogants que respon el documental ‘Què passarà quan em faci gran?’, el primer treball audiovisual realitzat per persones amb discapacitat intel·lectual del grup cooperatiu Teb, que s’ha presentat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona aquest dimecres, amb motiu del cinquè aniversari del canal de comunicació TEBVist.

A Catalunya hi ha més de 15.400 persones amb discapacitat majors de 40 anys. El col·lectiu demana respostes a l’administració, unes respostes que contemplin la diversitat i facilitin eines per a la seva autonomia.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha manifestat durant l’acte de presentació del documental, que el repte de l’Adminstració és afrontar l’envelliment des de la diversitat social. “Com ho abordem sense cometre errors? la gestió d’aquesta diversitat és un dels reptes més importants que tenim com a país”. El Homrani també ha agraït al grup cooperatiu TEB perquè “ feu visible la diversitat com a valor de la nostra societat”.

La cooperativa va impulsar fa cinc anys el canal de comunicació online TEBVist, “en aquell moment  va suposar una utopia” , ha assenyalat Josep Maria solo, director del canal. Ara, cinc anys després, presenten el documental que mostra la trajectòria de sis persones amb discapitat intel·lectual en diferents moments de la seva vida.

En el treball audiovisual també apareixen treballadors socials, el mateix conseller El Homrani o Rosa Cadenas, presidenta de Dincat que ha reconegut que els reporters de TEBVist la tenen enamorada, “de les millors entervistes que m’han fet mai”, ha reconegut davant un auditori d’unes 200 persones.

Cadenas també ha destacat el valor que té aquest canal de comunicació perquè “fan entrevistes emocionants que parlen d’apoderament de les persones i ho fan en primera persona”.

Sis trajectòries vitals

El documental ‘Què passarà quan em faci gran?’ mostra les trajectòries vitals de sis persones amb discapacitat intel·lectual. Un d’ells, el Ramon està apunt de jubilar-se i mostra el moment en el qual els seus companys de feina l’obsequien amb un detall de despedida, amb tot l’escalf del món. O la Mercè que viu a casa i compta amb l’ajuda d’una treballadora social i rep la visita periòdica dels seus germans i nebodes. O la Marta que té 59 anys i, des que va morir la seva mare, viu amb la seva germana i té una agenda social plena d’activitats: classe de zumba, d’anglès i etc.

En el documental apareixen també persones de l’administració, com el mateix conseller El Homrani, passant per educadors socials, professionals mèdics i familiars dels protagonistes.

El col·loqui posterior ha abordat l’envelliment d’aquest col·lectiu, i com el seu augment de l’esperança de vida xoca en l’actualitat amb la manca de recursos i programes adaptats als diferents projectes de vida. Així, Francesc Iglesies, secretari d'Afers Socials i Famílies de la Generalitat, ha reconegut que “els problemes complexes no es resolen amb respostes simples”.“Cal escoltar a les persones amb discapacitat en primera persona, i que les AAPP i els professionals no les desplacem", ha afegit. Iglesies ha apostat pels clubs socials des de les residències i altres equipaments que “tinguin a veure més amb el lleure i la cultura”.

En aquesta mateixa línia, Ramon Lamiel, gerent de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l'Ajuntament de Barcelona ha assenyalat  la “necessitat” de posar a l’abast de les persones amb discapacitat intel·lectual “eines perquè puguin envellir bé”. “Hem de poder assegurar els hobbies d’aquestes persones”, ha asseverat.

Per la seva banda, l’educador Òscar Martínez, que participa regularment en l’apartat d’opinió del Social.cat, s’ha preguntat si “qualsevol activitat relacionada amb l’envelliment hem de qüestionar si ha de tenir a veure amb el món laboral”, i encara ha afegit que “cada envelliment hauria de ser divers però el govern no té capacitat per abordar-ho”.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article