La PAH ocupa l'Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona per exigir “reallotjaments dignes”

La plataforma denuncia que l'administració incompleix la llei i ofereix a les famílies desnonades albergs i pensions en males condicions


La PAH ha ocupat aquest divendres l'Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona per exigir “reallotjaments dignes” per a les famílies desnonades. La plataforma ha denunciat que les pensions i els albergs que l’administració proporciona a les famílies estan en molt males condicions, tot i que la Llei 24/2015 les obliga a oferir un reallotjament immediat i “adequat”.

La PAH ha denunciat també que les famílies que es troben en albergs o pensions no tenen un espai “on poder fer els deures amb les seves filles, poder cuinar per menjar calent i poder fer una vida digna mentre estan a l'espera del pis de la mesa d'emergència o d'una solució definitiva”.

Explica que aquests reallotjaments temporals, a què l’administració està obligada per la manca de pisos d’emergència, estan gestionats per l’empresa Snow Travel, a qui acusen de seleccionar les pensions de forma “arbitrària” i “sense analitzar les necessitats de les famílies”. “Les van movent de pensió en pensió, com és el cas de la família de la Chaimae o la de al Teresa”, alerta la plataforma en un comunicat.

Per tot plegat, la PAH recorda que la Llei 24/2015 obliga a les administracions a “garantir en qualsevol cas el reallotjament adequat”. I també alerten que la llei estableix que el mecanisme de garantia de reallotjament “l'ha d'acordar la Generalitat amb l'administració local per als casos que les meses de valoració que regula la secció IV del Decret 75/2014, del 27 de maig, del Pla per al dret a l'habitatge, tramitin com a emergències econòmiques i socials”.

La plataforma considera que, actualment, s’està incomplint la normativa per part d’administracions locals com Barcelona i per part de la Generalitat, perquè “està deixant les famílies desnonades sense aquest reallotjament i responsabilitza als moviments socials com la PAH a buscar solucions per les famílies”.

Els moviments socials proposen solucions

Per això, la PAH va més enllà i proposa mesures per fer-hi front. En concret, exigeixen la convocatòria del Consell Social de l'habitatge de Barcelona, que hauria de “reobrir i treballar els protocols d'accés a la mesa d'emergència i els reallotjaments en casos específics”, com són procediments de desnonaments oberts i de petit tenidor.

“Amb un nou govern, exigim que ens posem a treballar des d'avui, doncs les famílies no poden esperar”, alerten. I reclamen un protocol d'accés a la mesa d'emergències i una revisió d’aquest protocol per permetre-hi l’accés a més famílies que ara no hi poden accedir, “com són les que provenen de locals o les que han viscut un procés de separació i la demanda judicial no anava al seu nom”.

També demanen “acordar el destí del reallotjament amb antelació a la data del desnonament, evitar l'ús de pensions, que en cap cas suposen una alternativa digna” i que es redueixi dràsticament el termini d'espera que actual, que supera els dos anys en molts casos. “És necessari un pla de xoc per posar-la a zero”, es lamenten.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article