L'Hospital de Bellvitge impulsa quatre projecte tecnològics innovadors per millorar l'atenció als pacients

Els projectes becats plantegen noves maneres d'atendre les persones afectades per arrítmies i ictus, pacients de cirurgia ginecològic i malalts crítics


L'Hospital de Bellvitge posa en marxa quatre projectes d'innovació a través del programa de Compra Pública d'Innovació en Salut del CatSalut i de fons FEDER europeus. Són iniciatives que potencien la transformació digital i proposen solucions tecnològiques per a una atenció “més personalitzada i ininterrompuda” als pacients. Els projectes que han rebut l'ajut plantegen noves maneres d'atendre les persones afectades per arrítmies i ictus, pacients de cirurgia ginecològic i malalts crítics. Tres dels quatre projectes es desenvolupant a Bellvitge i el quart serà una col·laboració amb el Consorci Parc Taulí de Sabadell.

El primer projecte preveu millorar l'atenció integral dels pacients amb arítmies mitjançant solucions digitals, és a dir, incorporat la tecnologia per reduir el temps d'espera entre la indicació i la intervenció, adequar el temps d'hospitalització abans i després de la intervenció, facilitar el seguiment i el control dels pacients amb dispositius implantables, apoderar els pacients, millorar la coordinació entre els professionals i estalviar costos assistencials.

Els supervivents d'ictus, pacients crònics amb necessitats sanitàries complexes, es beneficiaran d'un segon programa, el projecte Strack, que posa èmfasi al primer any després de l'ictus, moment crític per a l'evolució de l'estat de salut en el futur. El projecte consisteix a redissenyar el procés d'assistència i a aplicar-hi les TIC per facilitar el seguiment actiu del pacient i la seva continuïtat en la rehabilitació.

La reorganització del procés assistencial de les persones supervivents d'un ictus millorarà la qualitat de vida d'aquests pacients, facilitarà l'adherència terapèutica, evitarà descompensacions i vistes innecessàries i la repetició de proves entre altres.

El tercer projecte de l'Hospital de Bellvitge se centrarà en millorar l'atenció i recuperació de les pacients del Servei de Ginecologia ateses per ginecologia oncològica, patologia mamària i patologia del sòl pelvià. L'objectiu és la mínima invasió perquè la recuperació sigui més ràpida i es pugui treballar un programa de preparació prèvia a la cirurgia.

Així, s'incorporarà tecnologia i equipament innovador per a la millora contínua de la qualitat i seguretat clíniques. Proposa també una gestió integral amb sistemes d'informació específics. Es confia que així es millori l'estada mitjana, el monitoratge del procés, la reducció de complicacions mèdiques i de la mortalitat, l'estalvi en els costos sanitaris globals del procés quirúrgic incloses les implicacions socials i de reincorporació precoç i sostenible al medi familiar i laboral.

Amb el Consorci del Parc Taulí de Sabadell, s'impulsarà el projecte Crític-ContAs, la millora de l'atenció als malalts crítics mitjançant una assistència precoç en aquests dos centres. Així, es potenciarà una “UCI estesa”, un sistema organitzatiu innovador basat en la col·laboració de tot l'equip mèdic i d'infermeria, tant de la unitat de cures intensives com d'altres àrees en la identificació i la cura del pacient crític durant l'hospitalització, i el suport tecnològic per a la detecció precoç i el seguiment de pacients amb risc de deteriorament clínic greu. Es preveu reduir la mortalitat, els ingressos i els reingressos a la UCI i per tant, els costos derivats.

A més d'aquest quatre projectes, el CatSalut i els fons FEDER també finançaran un altre projecte de la Gerència Territorial Metropolitana Sud, una iniciativa de telemonitorització a través de qüestionaris clínics intel·ligents i gamificació i informació personalitzada, desenvolupada per l'Atenció Primària Costa de Ponent i el Consorci Sanitari Integral.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article