Fundesplai treballarà la “ciutadania global” amb més de 104.000 infants per fer front als “discursos xenòfobs”

L'entitat ha presentat la proposta educativa ‘NuSOS’ en una trobada amb 200 monitors a Montesquiu


L'entitat educativa Fundesplai ha aprovat treballar la “ciutadania global” i la convivència en diversos tallers amb més de 104.000 infants tant a esplais com a centres escolars. Segons l'entitat, aquesta proposta educativa sorgeix per tal de fomentar "el respecte i la fraternitat" en un context on creuen que el que creix són “els discursos xenòfobs”.

Amb el projecte NuSOS es pretén sensibilitzar els joves i infants sobre els reptes del fet migratori, el canvi climàtic, les desigualtats o la pobresa. En una trobada aquest cap de setmana a Montesquiu (Osona), uns 200 monitors s'han reunit per fer tallers formatius relacionats amb aquesta temàtica, així com amb la dels menors estrangers no acompanyats, i han presentat l'aposta educativa NuSOS, que tindrà una durada de dos cursos.

Fundesplai alerta que amb el context actual de “creixent diversitat” també hi ha hagut un increment dels discursos xenòfobs, i asseguren que és “necessari redoblar els esforços” perquè els joves se socialitzin en valors com “la fraternitat i el respecte a al diversitat”, ja que creuen que així es pot treballar per superar “estereotipis i prejudicis”.

Segons l'entitat aquesta proposta gira entorn la ciutadania global, les migracions i el refugi perquè els infants reconeguin els Drets Humans i la diversitat com a valors "indispensables" per a la convivència i la sostenibilitat.

Tal com expliquen, es basa en un context amb reptes “sense precedents” com el canvi climàtic, els migracions forçades o la pobresa, i aposten perquè l'educació ofereixi als infants les eines per reflexionar de manera crítica i col·laborar en la seva solució a escala individual i col·lectiva.

La proposta es desenvoluparà en col·laboració amb entitats especialitzades en temes de migracions, refugi i canvi climàtic per fer tant formacions com activitats i es farà en 113 esplais i projectes de lleure i a 1.133 centres escolars.

Desfer ‘NuSOS’ i teixir llaços

Pel que fa al nom del projecte, l'entitat explica que reflecteix, d'una banda, la necessitat de desfer urgentment els “nusos” que impedeixen solucionar situacions crítiques, mentre que de l'altra consideren que també demostra la necessitat de teixir “nusos” de complicitat per obtenir aquestes solucions.

De fet, la proposta educativa té aquesta mateixa estructura, amb una part destinada a analitzar les situacions crítiques que s'estan vivint, com les migracions, el canvi climàtic, entre altres, i una altra que proposa com des d'una educació “transformadora” es poden aportar alternatives.

Aquesta darrera part inclou activitats estructurades per edats i dos reptes col·lectius per tractar conjuntament escoles i esplais, el primer en motiu del Dia Universal dels Drets dels Infants (20 de novembre) i el segon en el marc del Dia Internacional Contra el Racisme i la Xenofòbia (21 de març).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article