Sant Pau valida una tècnica per detectar l’Alzheimer i la incorpora a la seva rutina assistencial

Aquesta tècnica s’utilitza quan el diagnòstic clínic de la malaltia resulta complicat, ja sigui perquè els símptomes són poc específics o molt incipients


El Grup de Neurobiologia de les Demències i el Grup de Genètica en malalties neurodegeneratives de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques Sant Pau (IIB Sant Pau), juntament amb la Unitat de Memòria del Servei de Neurologia de l’Hospital de Sant Pau, validen una tècnica per a la detecció precoç de l’Alzheimer.

En ocasions, el diagnòstic clínic de la malaltia d’Alzheimer pot resultar complicat, ja sigui perquè els símptomes són poc específics o per ser molt incipients. En els últims anys, la comunitat científica ha fet un gran esforç per desenvolupar biomarcadors de la malaltia, és a dir, tècniques d’anàlisis bioquímiques i de neuroimatge que facilitin el diagnòstic primerenc en aquests casos. Precisament, la recerca de biomarcadors i l’estudi de la seva utilitat clínica per a la detecció precoç de la malaltia ha estat una de les línies d’investigació prioritàries dels investigadors de Sant Pau en els últims deu anys.

L’estudi liderat pels investigadors de Sant Pau que valida internacionalment la nova tècnica, es titula “Agreement of Amyloid PET and CSF Biomarkers for Alzheimer ‘s disease on Lumipulse” i ha estat publicat recentment a la revista Annals of Clinical and Translational Neurology.

L’estudi va comptar amb la participació de prop de 100 pacients i voluntaris de l’estudi SPIN als quals es va realitzar una punció lumbar per a l’obtenció de líquid cefaloraquidi. Aquests mateixos participants es van fer una prova d’imatge cerebral (PET) per visualitzar la presència o absència de dipòsits d’amiloide cerebral. En l’estudi es van comparar els valors de quatre biomarcadors en el líquid analitzats mitjançant una tècnica automatitzada amb les imatges de PET amiloide per a cada participant.

La comparació entre líquid cefaloraquidi i PET amiloide va permetre establir els nivells d’aquestes quatre proteïnes (o “punts de tall”) en el líquid cefaloraquidi que millor detectaven la presència o absència de dipòsits d’amiloide cerebral.

La combinació de dues proteïnes permetia discriminar millor la presència o absència d’amiloide cerebral que Aß42 de manera aïllada. A més, en aquest estudi els investigadors de Sant Pau han col·laborat amb la companyia que desenvolupa els reactius per trobar els valors normals d’aquestes proteïnes en persones sanes, igual que es va fer amb el colesterol o la glucosa en el passat. Aquest pas és fonamental per definir-ne els valors de normalitat.

Noves tècniques automatitzades d’anàlisi

Fins ara l’anàlisi de marcadors d’Alzheimer en líquid cefaloraquidi es feia mitjançant tècniques manuals (ELISA), cosa que implicava una gran variabilitat entre anàlisi i dificultava la seva implementació en la pràctica clínica. Recentment s’han desenvolupat tècniques automatitzades d’anàlisi, molt més reproduïbles i consistents per a la seva utilització com a eina diagnòstica.

Així, la validació portada a terme en aquest estudi ha permès que des de principis d’any l’anàlisi de líquid cefaloraquidi per a la detecció precoç de la malaltia d’Alzheimer s’hagi estès des de l’àmbit de la investigació al seu ús en la rutina assistencial a l’Hospital de Sant Pau.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article