L’erradicació de la mutilació genital femenina, una prioritat del Govern

Afers Socials, Salut i Interior desenvolupen un pla de treball basat en la prevenció i la sensibilització que preveu arribar en tres anys a tota la població de risc de Catalunya


Cinc-mil nenes catalanes pertanyen a famílies que provenen de països on hi ha ètnies que practiquen la mutilació genital femenina. Això no significa que totes elles siguin població de risc però sí una bona part. Aquesta pràctica ja està prohibida per la majoria dels estats africans, com és el cas de Senegal i Gàmbia.

El govern de Catalunya s’ha proposat erradicar aquesta pràctica o, dit d’una altra manera, garantir que cap nena catalana se senti amenaçada per aquesta forma de violència masclista, d’acord amb la llei 5/2008 del dret de les dones a erradicar la violència masclista.

Per assolir aquesta fita, el passat mes de juliol es va aprovar un pla de treball bianual que implica als diferents departaments que tenen competències en aquest assumpte, especialment el Departament de Salut i Interior, en coordinació amb la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Les entitats de dones Africanes, clau per l’erradicació d'aquesta pràctica

El pla de treball per a la prevenció i l’abordatge de la mutilació genital femenina a Catalunya focalitza bona part de les activitats compromeses en la prevenció i sensibilització, a través de formacions a professionals del sistema de salut i el treball comunitari amb la població de risc.

De fet, fa anys que des de la Secretaria d’Immigració es treballa de forma col·laborativa amb les entitats de dones africanes que lideren aquesta lluita a Catalunya, com ara ACHAMA, Jokeerendam o Legki Yakaru per citar-ne algunes.

Per tal de contribuir a l’apoderament d’aquestes dones, que pateixen la pressió de la comunitat i poden patir aquest tipus de violència, així com per coordinar les actuacions de les taules de prevenció local, la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania ha incorporat 11 persones al seu equip, responent a aquesta voluntat explícita de reduir a zero la incidència de la mutilació a Catalunya.

En tres anys es preveu portar les polítiques de prevenció en mutilació genital femenina al 100% de la població de risc estimada a Catalunya.

La formació dels professionals del sistema de salut, l’altre pilar del pla

Per altra banda, el Departament de Salut ha impartit durant aquest any 2019  quatre cursos de formació, de 6 hores de durada, a Lleida, Tarragona, Vic i Granollers, dirigits a professionals del sistema públic de salut amb l’objectiu que en millorin la identificació i el tractament.

Aquesta formació ha estat participada per diversos perfils professionals, des de metges de primària, infermeres, treballadores socials, pediatres, ginecòlegs i  psicòlegs.

Cal considerar que la implicació del departament amb la lluita contra la violència masclista té un espectre molt més ampli i per això actualment s’està treballant per la implementació i formació de 80 referents en violència masclista als centres d’atenció primària i hospitals. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article