L’Ajuntament de Lleida habilita 39 places en un centre com a refugi nocturn d'acollida

Les places s'ubicaran en el centre obert del carrer Companyia i se sumen a les 224 persones que s'han atès a la ciutat en el marc del Pla Iglú


L'Ajuntament de Lleida ha habilitat el centre obert del carrer Companyia com a refugi nocturn d'acollida, per donar resposta a la necessitat “d'urgència residencial” en el marc del Pla Iglú.

El nou equipament entrarà en funcionament aquest dijous a la nit i disposa de 39 hamaques, que complementaran les 70 places contractades a l'alberg Jericó. Durant aquest hivern i fins a aquest dijous, el Pla Iglú ha atès 224 persones, que han fet 1.644 pernoctacions.

El Centre Cívic de Balàfia, que fins ara ha fet les funcions de refugi, ha tingut una mitjana de 15 persones per nit. La regidora de Polítiques per als Drets Socials, Regina Cairol, ha explicat que la voluntat de l'equip de govern és “fer inversió social per avançar cap a una societat més inclusiva”.

Cairol ha explicat que l'espai de Balàfia es va habilitar de manera provisional per donar resposta “urgent” a les persones sense sostre, amb l'activació del nivell 1 d'iglú. Aquest dimecres, Cairol, juntament amb la regidora Elena Ferre, es van reunir amb l'entitat Som Veïns del Centre Històric per informar-los del trasllat del refugi al carrer Companyia, que estarà operatiu fins a finals de març o principis d'abril.

La regidora ha apuntat que al gener es preveu una nova trobada amb la plataforma per exposar-los el pla de xoc en què s'està treballant i en el qual esperen que hi participi.

La responsable de l'àrea social ha indicat que s'ha optat pel centre obert de Companyia després de descartar diverses opcions (espais municipals que necessitaven algunes obres prèvies o propietaris d'instal·lacions que han rebutjat el lloguer en saber a què es destinava el local).

En aquest espai es prestava un servei d'atenció socioeducativa, gestionat per l'entitat Prosec, que s'ha traslladat a la Casa del Dibuix, al carrer Cavallers, perquè pugui continuar la seva activitat amb les famílies del barri.

L'objectiu de l'equip de govern és que ningú dormi al carrer però destaquen que per aconseguir-ho no es tracta només d'oferir allotjament, sinó d'anar més enllà i fer un acompanyament i un treball d'inclusió. Cairol ha assegurat que Lleida ha de ser solidària amb aquestes persones i que s'han de destinar més recursos en inversió social per avançar com a societat.

La regidora ha recordat que l'equip d'inclusió social i els cossos de seguretat implicats en el projecte realitzen periòdicament una cerca activa de persones durant la nit i les informen del recurs per evitar que dormin al carrer quan la temperatura baixa.

A més, ha dit Cairol, treballadors i integradors socials seguiran treballant en el programa amb professionals de l'àmbit socioeducatiu de Sant Joan de Déu Terres de Lleida, amb el qual s'ha contractat l'acollida del Pla Iglú. El projecte inclou altres recursos vinculats a l'àrea d’inclusió social, com ara el menjador social municipal o el servei de bugaderia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article