La Taula del Tercer Sector demana al Govern un òrgan que coordini un pla d’emergència social pel coronavirus

L'organització avisa que no es poden aplicar les mateixes receptes ni repetir els errors de la crisi del 2008


La Taula del Tercer Sector ha demanat al Govern crear “immediatament” un grup de treball que permeti coordinar, de manera “efectiva”, el full de ruta que ha de pal·liar els efectes de la pandèmia del coronavirus en les persones amb major situació de vulnerabilitat.

Per a l'organització és “imprescindible” garantir un sistema de drets i protecció social, “sòlid i eficient”, per “no tornar a deixar ningú enrere”. La Taula també avisa que no es poden aplicar les mateixes receptes ni repetir els mateixos “errors” que durant la crisi de 2008, i que les conseqüències socials del coronavirus poden ser molt “pitjors”.

Així mateix, la Taula del Tercer Sector adverteix l'executiu de Quim Torra que aquesta crisi ha arribat quan encara s’arrossegaven els efectes de l’anterior, amb un 20% de pobresa crònica, estructural i intermitent; una greu situació d’emergència habitacional i una ocupació que ja era de “molt mala qualitat” amb contractes precaris i sous baixos.

L'organització social també alerta que aquest mes d’abril serà “molt crític” perquè, en les primeres setmanes, les entitats socials ja han hagut de centrar molts esforços a assegurar necessitats bàsiques com l’alimentació i l’habitatge. A més, constata que persones que estaven en una situació de vulnerabilitat ja s’han quedat, o es quedaran ben aviat, sense cap ingrés.

En relació amb les mesures que s’han posat en marxa, tant des del Govern com el Govern espanyol, la Taula defensa que cal augmentar les mesures de l’escut de protecció social perquè encara hi ha “mancances”, asseguren. Entre elles, la Taula destaca la falta de cobertura i solució habitacional per a persones que viuen rellogades o en una habitació sense contracte, les persones sense llar, les persones que viuen en infrahabitatges sense accés a l’aigua, l’electricitat i/o el gas.

També posen el focus en les persones en situació irregular que estaven en el servei domèstic, de cures o de dependència de l’economia submergida o informal, així com l’atenció social i sanitària insuficient a les presons. Altre aspecte que segons l’organització està fallant és la dificultat de seguiment dels tractaments relacionats amb la salut mental i les addiccions, i també lamenten que la bretxa digital que està generant una dificultat en l’accés a internet per a la infància i la joventut en situació de major vulnerabilitat, així com les dones víctimes de violència masclista en situació de pobresa o exclusió que no poden accedir als recursos disponibles. 

Falta d’EPIs i tests 

D’altra banda, la Taula del Tercer Sector denuncia que des de l’esclat de la crisi, el principal problema és la falta d’EPIs i tests, “no només als serveis residencials” de gent gran, persones amb discapacitat, salut mental i addiccions, atenció a la infància i l’adolescència sota el sistema de protecció, sinó també en els serveis d’atenció domiciliària i el repartiment d’aliments.

“El sector social, igual que el sanitari, necessita treballar amb les condicions de seguretat necessàries per no posar en risc ni les persones ateses ni als treballadors i treballadores. La manca de material de protecció i seguretat està tensant molt els equips professionals d’aquests serveis socials essencials que, o estan de baixa per contagi, o ho estan per sospita de ser positius però, com no es pot fer el test, continuen confinats a modus de prevenció”, assenyalen des de l’organització. De fet, la baixa de professionals ha comportat que la Taula del Tercer Sector hagi creat una plataforma en línia que posa en contacte entitats socials que necessiten cobrir llocs de treball, de manera urgent, i professionals disposats a incorporar-s’hi.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article