Alerten del perill de regressió dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual arran del virus

La Fundació Catalana Síndrome de Down creu que la vida independent, la feina o l'educació poden estar en risc


La Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) alerta del perill de regressió en l'exercici de drets de les persones amb discapacitat intel·lectual com a conseqüència de la Covid-19. 

Al seu parer, poden estar en risc drets com la vida independent, la feina o l'educació. L'Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta de la FCSD reivindica el compliment de la Convenció Internacional de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i de la Declaració sobre Salut Mental, Discapacitat i Covid-19. A l'entitat li preocupa especialment l'accés a la informació, el dret a reunir-se, la dificultat per fer sentir la seva veu i no poder seguir fent conferències. Reclamen una resposta al virus que sigui “plenament inclusiva”.

En matèria educativa, la FCSD ha avisat que la desigualtat prèvia “s'accentua per la dificultat d'accedir als continguts digitals i per la manca de sistemes de lectura fàcil o altres mesures d'accessibilitat cognitiva existents”. A més de l'accés cognitiu, la federació també ha detectat un 20% de bretxa digital entre les seves persones adultes, que pot dificultar la connexió social amb l'entorn, l'educació o el teletreball.

L'àmbit laboral ha estat un dels me´s afectats. Només el 16% de les persones usuàries del servei d'inclusió laboral de l'entitat està treballant. A un 42,4% se’ls hi ha aplicat un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), i a un 29,5%, se’ls ha concedit un permís retribuït. La FCSD demana preservar els llocs de feina i garantir-ne la incorporació al mercat laboral.

Un 8% de les persones usuàries del Servei de Vida Independent de la FCSD s’ha instal·lat a casa dels pares o d’un familiar per viure el confinament. L’escenari d’incertesa provocat per la pandèmia genera neguit a les famílies i en alguns casos pot perillar l’exercici al dret a la vida independent. Davant d’això, la FCSD reclama mesures per poder garantir el suport a la llar de forma efectiva, i alerta de la “situació de terror” que està suposant la pandèmia per a totes aquelles persones que ja vivien en situació de segregació i de confinament previ. La fundació també reclama preservar l'oci, la cultura i l'esport en la comunitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article