Les entitats de salut mental reclamen prioritzar l'atenció comunitària per a tothom en la desescalada

La Fundació Salut Mental Catalunya posa l’accent en les persones que ja tenien trastorns previs, en infants i joves i en els sanitaris


La Federació Salut Mental Catalunya, formada per 72 entitats del país, demana al Govern que tingui en compte l’experiència i les necessitats del col·lectiu de salut mental a l’hora de dissenyar el pla de desconfinament. Al seu parer, cal prioritzar l'atenció comunitària i garantir suports per a tothom en aquesta desescalada, i més quan la Covid-19 tindrà un fort impacte sobre la salut emocional i mental de la població.

En aquest sentit, la federació posa l'accent en les persones que ja tenien problemes previs a la pandèmia, perquè cal que reprenguin la seva recuperació. També demana suport a infants i adolescents, així com als sanitaris. Les entitats remarquen que cal planificar una estratègia que permeti donar resposta a les necessitats actuals i les que puguin venir amb els recursos necessaris, adients i des de tots els àmbits: social, sanitari, educatiu i comunitari, posant especial atenció a l’augment de casos d’ansietat entre joves i adolescents.

La resposta, continuen, ha de permetre atendre l’increment dels problemes de salut mental i addiccions derivats de la pandèmia, garantir el suport adient a les persones que ja presenten alguna problemàtica prèvia, i assegurar una atenció àgil i ràpida quan es demana ajuda. La federació avisa que cal que els recursos no es reubiquin, sinó que se n’augmenti el pressupost.

És per això que reclama restablir i incrementar els serveis i reforçar-los amb més professionals, així com generar serveis específics d'acompanyament emocional (amb dotació pressupostaria) per al conjunt de la ciutadania i, especialment, per a professionals de l’àmbit assistencial (sanitari o social) que han tingut experiències traumàtiques.

Entre altres plantejaments, proposen també reforçar els serveis socials per atendre les necessitats socials derivades de la Covid-19; reforçar l'acompanyament personalitzat, social i a domicili de persones amb problemes de salut mental i les seves famílies per evitar ingressos; incrementar les activitats de suport mutu com els programes de suport social per a persones soles, grups de suport al dol o grups de gestió emocional; donar suport i acompanyament a famílies que hagin hagut d’afrontar situacions de sobrecàrrega derivades de la Covid-19, i garantir els suports adients als infants, adolescents i joves amb problemàtiques de salut mental.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article