Els treballadors socials reclamen tenir en compte l’atur o l’envelliment per fixar la ràtio de professional per habitant

El col·lectiu reivindica “repensar” el sistema d'atenció per fer front a la crisi post-Covid


El Col·legi de Treball Social de Catalunya proposa "repensar" el sistema d'atenció actual per poder fer front a la crisi social derivada de la Covid-19. En una carta oficial a la Generalitat, el col·lectiu exposa que la crisi ha desembocat en el "col·lapse del sistema", critica que les respostes actuals són més properes a la "beneficiència" que a l'acompanyament i demanen "superar l'assistencialisme" per garantir els drets socials.

Per això, proposen actualitzar la Llei de Serveis Socials del 2007. La normativa, per exemple, estableix la ràtio en un treballador social per cada 5.000 habitants però creuen que ha de tenir en compte altres criteris, com ara l'atur, l'envelliment de la població o la mitjana d'ingressos en un territori.

També exigeixen a la Generalitat que estableixi criteris d'equitat en els serveis socials de manera que tots els municipis disposin dels mateixos serveis i tots els ciutadans puguin accedir-hi amb les mateixes condicions. "No pot ser que dues persones que viuen a dos municipis diferents tinguin drets diferents", reblen.

Recorden que els serveis socials arrosseguen "un problema endèmic de saturació" i assenyalen que "no tot pot recaure en el sistema de serveis socials". De fet, apunten que la manca de recursos econòmics de les administracions ha provocat que durant la crisi sanitària "s'hagin hagut d'atendre casos".

Per això, proposen que per atendre les persones amb dignitat i qualitat hi hagi treballadors socials a la resta de sistemes "per gestionar la crisi amb una major eficiència". A més, reclamen que en l'àmbit de la salut els treballadors socials es reconeguin com a professionals sanitaris. "La salut no pot considerar-se com una disciplina aïllada ja que va estretament lligada de l'àmbit social", subratllen.

Residències 100% públiques

D'altra banda, demanen en la missiva que les residències siguin "100% públiques" i que hi hagi més control i supervisió de la Generalitat en tots els equipaments que presten aquest tipus de servei. També reclamen que es revisin les ràtios i les condicions laborals del sector.

"Les residències no han de ser la llar on una persona va a morir sinó que han de convertir-se en un espai on les persones, un cop no poden o decideixen no viure a casa, puguin anar a viure en una etapa concreta de la seva vida", afegeixen.

Unificar prestacions

Els treballadors creuen "necessari" reformular la Llei de la Renda Garantida de Ciutadania perquè sigui "menys restrictiva i més garantista" per poder cobrir realment totes les situacions de vulnerabilitat que vaticien que es generaran i que, en molts casos, agreujaran la crisi provocada per la pandèmia. També apunten que cal revisar i racionalitzar la política de prestacions socials perquè consideren que no és "operatiu" tenir-ne tantes tan diverses.

Per això demanen unificar les prop de 350 diferents que hi ha i simplificar la part burocràtica. En l'àmbit de l'habitatge, exigeixen una legislació i normativa "ajustada a la realitat socioeconòmica", potenciar el lloguer social, ampliar parc públic d'habitatges i oferir un seguiment de qualitat.

Programes de gestió emocional per als infants

Pel que fa a infància, proposen impulsar mesures específiques que serveixin per pal·liar els efectes que el confinament i la pandèmia i incorporar en els diferents programes la gestió emocional. A més, afirmen que cal desplegar a tot el territori els Consells d'Infants, regulats i prescrits per la LDOIA (Llei dels Drets i de les Oportunitats en la Infància i l'Adolescència) des del 2010 i, en aquest moment, amb tan sols una presència testimonial al territori català.

De la mateixa manera, diuen que també caldrà revisar i avaluar la participació dels infants en l'entorn educatiu i incorporar nous models d’acolliment familiar dels menors en situació de desemparament, flexibilitzar els requisits dels permisos d'estada dels infants amb els familiars i repensar els programes d'escolaritat a casa.

Facilitar la regularització

En relació a la immigració, els treballadors socials reivindiquen facilitar la regularització, integració i inserció de les persones migrades i implementar polítiques que assegurin la cobertura de drets fonamentals. "Cal superar d’una vegada per totes el model basat en només donar ajudes o prestacions, que a dia d’avui ha quedat totalment obsolet", conclouen. Per tot plegat, el Col·legi de Treball Social de Catalunya sol·licita una reunió amb la Generalitat per treballar de forma conjunta les diferents idees i propostes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article