Salut permetrà les visites a residències netes de Covid-19 o sectoritzades, tot i que el risc de rebrot sigui alt

Amb la mesura la conselleria busca l’equilibri entre protegir les persones vulnerables i les conseqüències de no veure la família


El Departament de Salut ha presentat un nou protocol per a les residències en què un dels canvis principals és facilitar les visites a les residències encara que el municipi tingui un alt risc de rebrot. En aquests territoris, es podran visitar els familiars si la residència no té cap cas de Covid-19 (catalogades com a verdes) o ens els espais lliures del virus d'aquells centres que sí que en tenen però estan sectoritzats (taronges). 

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assenyalat que la mesura busca "balancejar" la necessitat de protegir les persones vulnerables amb "el que suposa no poder veure la família" i els "efectes secundaris" d'un confinament. Està previst que el nou pla es posi en marxa abans de dilluns.

A la pràctica, aquest canvi significarà que les visites estaran permeses a la majoria de les residències de Catalunya, mentre que actualment hi ha territoris que, per l'elevat nombre de contagis, tenen una resolució que les restringeix. "Sabem que això no supleix l'abraçada o agafar la mà, però també pensem que és un pas endavant. I tornem a canviar la restricció per la responsabilitat individual i col·lectiva", ha destacat Argimon.

Del miler de residències a Catalunya, en 71 hi ha actualment una persones positiva de coronavirus —en el cas de les residències ja es considera un brot—. D'aquestes, 17 tenen set o més casos. Si les residències poden separar els espais per a les persones que tenen el coronavirus i les que no, es cataloguen com a taronges.

EPI per als familiars, que hauran d’acceptar el risc de la visita

Això sí, per entrar a les residències, en aquells territoris amb un increment del risc de rebrot, el centre haurà de complir requeriments tècnics com facilitar equips de protecció individual (EPI) als familiars i disposar d'un espai perquè se'ls puguin col·locar amb seguretat. També hauran de portar un registre diari de les visites; tenir espais que garanteixin la distància; una ventilació adequada i disposar d'un sistema de gestió de residus.

Per la seva part, els visitants hauran de fer una 'check list' -no tenir febre; tos; no haver estat en contacte amb un malalt diagnosticat de Covid-19 o amb símptomes,...- i amb la menció explícita que accepten el risc que suposa la visita per al familiar. També hauran d'acceptar una única visita d'un familiar per persona i dia; un temps de visita d'entre 30 i 45 minuts per dia i mantenir la distància de seguretat amb els residents i els professionals.

El protocol també preveu mesures addicionals per als professionals en aquells territoris on incrementi el risc de rebrot. En situacions d'elevada transmissió comunitària, es recomanarà fer una PCR a tots els professionals de la residència de forma periòdica; una PCR de retorn si és fora més de tres setmanes; una PCR per a noves incorporacions i reforçar la formació en sectorització, circuits de treball i utilització d'EPI.

Per saber on cal aplicar aquestes mesures addicionals per a les residències, s'utilitzarà l'indicador del risc de rebrot (EPG). Quan un territori té un EPG superior a 75, es considera que s'incrementa el risc de contagi provinents de la comunitat. Serà aleshores quan es "posarà el focus" en les residències d'aquell municipi o territori, ha afirmat Argimon, que ha aclarit que no serà un llindar estricte, però sí de referència per valorar si cal aplicar aquestes mesures addicionals.

El secretari de Salut Pública feia dies que volia introduir canvis en les restriccions a les residències per atenuar la preocupació o la soledat que poden patir alguns residents després de moltes setmanes de confinament, entre els primers mesos de la pandèmia, aïllaments, quarantenes i noves restriccions en alguns territoris.

Argimon ha assenyalat que la corba de contagis a les residències ha incrementat una mica, però en general s'ha mantingut plana, a diferència del que ha passat comunitàriament, on alguns territoris han registrat forts increments de casos. "Hi ha entorns on no podem fallar. I el de les residències, n'és un", ha reblat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

isabel sala villarroya vilafranca del penedes
1.

Bona tarda, quan s´ha aplica la nova normativa de les visites presencials a la Residencia Ricard Fortuny.
ês tenebrós només mitja hora a la setmana una sola persona, Penseu que els avis estan molt deprimits,necesiten que se´ls pugui visitar,
A l´espera de rebrá noticies, moltes gràcies,

  • 0
  • 0

Comenta aquest article