El govern espanyol i les autonomies pacten prohibir fumar al carrer si no es manté la distància i tancar discoteques

La restauració haurà de tancar abans de la 1:00 h de la nit a tot l'Estat i es limitaran les visites a residències


El Ministeri de Sanitat i les autonomies han pactat finalment prohibir fumar al carrer si no es manté la distància de dos metres. És una de les 11 mesures que han acordat per unanimitat a la reunió extraordinària d'aquest divendres del Consell Interterritorial de Salut i que s'aplicaran a tot Espanya. 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat en roda de premsa que també decretaran el tancament de discoteques, sales de ball i bars de copes així com l'obligació de tancar els locals de restauració abans de la 1:00 h de la nit, amb la impossibilitat d'acceptar clients abans de la mitjanit. També es limitaran les visites a les residències de gent gran a una persona per resident un màxim d'una hora al dia.

De fet, aquest dijous, el secretari de l'Agència de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja havia explicat que el Departament de Salut i el Procicat estaven valorant la possibilitat de la prohibició. “Ho estem estudiant”, havia dit. Argimon, a més, s'havia mostrat "personalment" partidari de la prohibició, però havia matisat que a les "societats madures" de vegades "val més persuadir que imposar".

"No té molt sentit que haguem de portar mascareta, però en canvi, si estem fumant i no puguem respectar la distància de seguretat, no la portem. Quan menys temps anem sense mascareta, millor", havia assenyalat Argimon, preguntat per la prohibició de fumar al carrer i a les terrasses que han adoptat Galícia i les Canàries i que altres comunitats autònomes estan estudiant.

Prop de 12.000 PCR en cribratges

Sobre l'estratègia de cribratges per fer una cerca més proactiva del virus en els territoris on s'hagi detectat transmissió comunitària alta, Argimon ha detallat que de moment s'han fet 11.778 proves PCR entre tots els municipis -Granollers, Ripollet, Sabadell, Terrassa, Torregrossa, Santa Coloma de Gramenet i Vilafranca del Penedès-. A Santa Coloma de Gramenet, on el cribratge va començar dilluns, s'han fet de moment 1.803 proves; a Vilafranca del Penedès, 1.713.

En els barris de Barcelona de Torre Baró i Besòs, on els cribratges començaran en els propers dies, preveuen fer unes 400 proves cada dia. Argimon ha reconegut que l'atenció primària i la infermeria estan "molt tensionades" i que per això comptaran amb la col·laboració de l'Hospital del Mar per al cribratge al barri de Besòs i de Vall d'Hebron a Torre Baró.

‘Gestors-Covid’ als hospitals

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha explicat que han continuat incrementant els 'gestors covid' -encarregats d'identificar els contactes d'una persona amb Covid-19- fins a 1.328 arreu de Catalunya -entre noves contractacions i altres professionals que n'han assumit tasques-. Els gestors-Covid s'han començat a incorporar també als hospitals, ja que fins ara ho havien fet als centres d'atenció primària (CAP). En total els 'gestors covid' han identificat 95.405 contactes, segons dades facilitades pel CatSalut.

Descens molt lleuger d’ingressos, però increment a les UCI

L'atenció primària, que ha estat la primera línia davant del coronavirus sobretot en aquests rebrots, ha atès en la darrera setmana 14.007 persones amb sospita de coronavirus; ha realitzat 8.036 proves i 1.615 han estat positives —dades del 4 al 10 d'agost—. Respecte a setmanes anteriors, es nota un descens molt lleuger: 14.548 persones amb símptomes; 11.258 proves i 2.389 positius fa dues setmanes; 13.777 pacients, 10.745 PCR i 2.066 positius en fa una. En una de les regions on es nota més aquest descens és la de Lleida.

Les urgències hospitalàries per Covid-19 també han baixat en els darrers dies: de 2.533 casos sospitosos fa dues setmanes s'ha passat ara a 2.087. Ara bé, el nombre d'ingressats a les UCI ha incrementat: de 102 pacients ingressats el 27 de juliol, ara n'hi ha 119 (dades 9 d'agost). Comella ha advertit que en les properes dues setmanes el nombre de pacients crítics podria continuar creixent i que a partir de llavors, si la situació epidemiològica és favorable, esperen que comenci a baixar. Això és perquè un augment de contagis s'acaba traduint en un increment del nombre de pacients crítics a les UCI unes setmanes més tard.

S’han derivat 70 pacients sense Covid-19 de Lleida

A Lleida, ara que la corba del coronavirus està consolidant el seu descens, Comella ha exposat que durant la primera onada hi va haver 192 pacients ingressats i 53 a les UCI i que, en aquesta segona, han estat 160 pacients ingressats i 23 a l'UCI. S'han derivat 70 pacients no covid a altres hospitals, sobretot a Vall d'Hebron.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article