Dincat reclama una reforma del codi civil per reconèixer la lliure voluntat de les persones amb discapacitat intel·lectual

El col·lectiu demana acompanyar la futura llei dels mecanismes necessaris per tal que puguin prendre les seves pròpies decisions

La federació d’entitats Dincat demana a l’Estat que replantegi la reforma del codi civil en relació a la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat, tenint en compte les seves propostes per tal que la futura llei sigui eficaç i s’adapti al col·lectiu. Per aquest motiu, l’entitat ha presentat les seves esmenes al projecte de llei que el govern espanyol està treballant i ha iniciat un seguit de trobades amb representants polítics dels principals partits parlamentaris.

Dincat valora “molt positivament” aquest projecte de llei, que contempla passar d’un model d’incapacitació jurídica a un model basat en els “suports”, perquè les persones amb discapacitat intel·lectual puguin prendre les seves pròpies decisions com, per exemple, el lloc on volen viure o, fins i tot, la seva orientació sexual. Una reforma que, per Dincat, suposa un “pas endavant que ens encamina i alinea amb la convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat, apoderant-les cada vegada més”.

Tanmateix, la federació considera que cal impulsar “de forma eficient” la reforma, tenint en compte les necessitats de suport de totes i cada una de les persones i oferint, també a famílies i entitats, “tota la informació i recursos necessaris per poder adaptar-se a la nova realitat”. “És molt important que la futura llei posi a l’abast els mecanismes necessaris per tal que les persones amb discapacitat intel·lectual que ho necessitin puguin prendre decisions segons la seva voluntat, desitjos i preferències amb les garanties necessàries per evitar que pateixin cap tipus d’abús”, defensa Dincat.

També considera imprescindible, però, “acompanyar la llei de prou dotació econòmica” i dels recursos necessaris que evitin “el col·lapse dels jutjats” i, per tant, llargs retards en la tramitació dels assumptes de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Aquesta reforma de la llei estatal s’està treballant al mateix temps, i paral·lelament, a la reforma del Codi Civil Català que, a dia d’avui, es troba en ple procés participatiu ciutadà. En aquest sentit, Dincat creu també imprescindible que la reforma estatal no impedeixi dur a terme les modificacions que previsiblement es produiran en aquesta mateixa matèria en el Codi Civil Català.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article