Els sanitaris reivindiquen al Parlament canvis en el model, millores en els sous i acabar amb l’eventualitat

El sector mèdic, infermer i la fisioteràpia defensen el seu paper i “sobreesforç” durant la pandèmia


Els professionals sanitaris han reivindicat aquest divendres al Parlament canvis en el model sanitari, millorar els sous i acabar amb l'eventualitat al sector. En representació del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Jaume Aubía ha assegurat que el reconeixement econòmic de la feina que fan és "molt insuficient" en comparació a altres països i ha demanat canviar un model "molt insatisfactori". 

En una línia similar s'ha expressat Paula Galvany, que ha parlat en representació del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya. Galvany ha demanat reduir l'eventualitat laboral entre les infermeres i ha denunciat la precarietat que viu la professió, demanant contractar més infermeres i reconèixer més la professió. "És un dels sous mes baixos d'Europa, i molt per sota de la responsabilitat que tenen al sistema sanitari", ha denunciat aquesta representant.

“Malestar” i “sobreesforç”

"Si la pandèmia s'ha pogut contenir ha estat pel comportament extraordinari del personal sanitari, que s'ha sacrificat amb abnegació fins a límits no vistos", ha destacat Jaume Aubía, exigint als representants polítics no "barallar-se" i fer front al "malestar" existent entre els professionals. Com a exemple recent, ha recordat la vaga dels MIR i també la que es va fer parcialment a l'Atenció Primària.

Per a Aubía, qualsevol pla de reactivació social i econòmica arran de la pandèmia de la Covid-19 ha de contemplar millorar el finançament, la governança i els recursos humans del sistema sanitari, molt "debilitats i estressats". Per la seva banda, Estrella Martínez, que ha compartit temps amb Galvany per parlar de les infermeres, ha afirmat que l'expertesa de moltes ha estat "clau" en les cures i ha posat en valor el "sobreesforç" del personal.

Reduir l’eventualitat i augmentar les ràtios

En relació amb les peticions, Galvany ha demanat incrementar l'oferta pública de places infermeres, reduir l'eventualitat —que ha situat en un 16% a l'ICS— i equiparar les infermeres amb la resta de graduats universitaris. En concret, que passin del grup B al grup A dels nivells de qualificació professional.

A més, ha apuntat que a Catalunya hi ha un dèficit estructural ja que té de les ràtios infermera/pacient més baixes a Europa. Les diferències, però, es troben també dins de l'Estat. Segons Galvany, caldria contractar 18.000 infermeres perquè Catalunya tingués la mateixa ràtio que Navarra, per exemple.

"Demanem al Parlament potenciar el lideratge infermer en cures, volem enfortir i reconèixer les direccions infermeres a tots els centres", ha afegit Estrella Martínez. A més, ha sol·licitat també que Salut creï una una Direcció General de Cures Infermeres al Departament.

Presència dels fisioterapeutes al sistema públic

Al seu torn, Ramon Aiguadé, degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, ha lamentat la poca participació del fisioterapeuta en el sistema públic. "La fisioteràpia se segueix considerant com un servei no essencial i per a molts pacients és fonamental", ha apuntat. Segons Aiguadé, cal acostar el servei a tota la població per gaudir d'una "salut plena" i incrementar les ràtios del sector. "Caldria en un futur proper demanar cita directament amb el fisioterapeuta", ha dit en relació al paper que poden tenir per descarregar la feina d'un metge per atendre casos com un esquinç de turmell o lumbàlgia.

Aiguadé també ha volgut posar en valor la tasca del col·lectiu en relació a la pandèmia. Segons ha dit, després de l'estat d'alarma hi ha hagut un augment de la demanda dels serveis de fisioteràpia per la manca de mobilitat imposada amb el confinament. A més, ha afirmat que els preocupen les pèrdues funcionals que aquest efecte té en les persones grans. Els representants dels tres sectors sanitaris han comparegut a la Comissió d'Estudi de la Reconstrucció i la Reactivació Socials i Econòmiques per explicar els canvis que creuen necessaris per impulsar mesures després de la pandèmia de Covid-19.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article