La Confederació critica l'“insuficient” increment de tarifes dels serveis i lamenta que es cronifica l'infrafinançament

El sector reclama consensuar un pla pluriennal que abordi les necessitats reals


La Comissió de Discapacitat, Salut Mental i Atenció precoç de La Confederació considera “del tot insuficients” els increments de mòduls i tarifes aprovats pel Govern. Afegeixen que aquests increments cronifiquen l'infrafinançament dels serveis. En concret, ha apuntat que la mitjana és d'una pujada del 3%, una xifra “molt allunyada” de la pujada mínima del 9% que reclama el sector per assegurar la qualitat i la sostenibilitat del servei.

Tot i que valora positivament que s'actualitzin els preus públics, la veuen del tot insuficient no només per la situació que ja vivia el sector sinó per afrontar els reptes i els sobrecostos que ha comportat la Covid-19. El sector ha reclamat consensuar un pla pluriennal que abordi les necessitats reals.

En aquest sentit, La Confederació avisa que les mesures de compensació posades en marxa al setembre “no arriben a cobrir la totalitat de despeses sobrevingudes”. En el cas del sector d'atenció a la discapacitat i la salut mental, les entitats encara estan esperant que es concreti el compromís d'impulsar una convocatòria específica per als sobrecostos de març a agost. També han reclamat una solució “ràpida i efectiva” tots els serveis que funcionen via subvenció i que no tenen garantida la cobertura.

Pel que fa a les residències, han criticat que l'increment de l'1,2% ha quedat molt per sota del compromís del 2,5% i ho han qualificat d'"inacceptable" tenint en compte el paper essencial que estan tenint. A més, ha alertat que hi ha serveis que han quedat fora dels increments, com els serveis que es presten mitjançat gestió delegada o serveis experimentals de centres de dia d'atenció especialitzada per a persones amb discapacitat física. La Confederació ha alertat que això deixa les entitats en una situació “molt crítica”.

També han considerat que la mitjana dels increments en l'àmbit de la salut mental no serveix per revertir la precarització en la dotació de recursos humans i la manca d'inversió. En el cas dels serveis de desenvolupament infantil i atenció precoç s'ha valorat que hi ha un doble greuge ja que a la pèrdua de poder adquisitiu i la congelació de recursos se suma el fet que ha d'atendre més d'un 50% d'infants més i famílies amb les mateixes hores i professionals.

Davant d'això, ha reclamat un pla de finançament pluriennal "que asseguri la sostenibilitat dels serveis i la qualitat de l'atenció a les persones" i que estigui consensuat amb les entitats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article